SVE ZA BATERIJE

Nova zlatna groznica trese Kaliforniju: Svi žele bušotinu na jezeru koje je krcato ‘bijelim zlatom‘

Izvlačenje litijevog hidroksida iz jezera Salton Sea ne staje

 Gina Ferazzi/los Angeles Times/Shutterstock Editorial/Profimedia
Najveće jezero u Kaliforniji nekad je bilo mondeno odmaralište. Danas je nalazište vrijednog metala

Saltonsko more, najveće jezero u Kaliforniji, postalo je poprište nove "zlatne groznice". Ovaj se puta, međutim, traži tzv. bijelo zlato - litij, alkalijski metal koji pokreće svijet.

Spomenuto jezero najveće je nalazište tog vrijednog metala u Sjevernoj Americi, a među rijetkima je u čitavom svijetu. Baš zato su prije nekoliko godina najveće tvrtke koje se bave bušenjem ondje postavile svoje strojeve.

Saltonsko more nekoć je bilo prirodni dragulj i mondeno odmaralište, međutim od tog luksuza nije ostalo ništa. Na njegovo je mjesto došlo je novo bogatstvo, za moderni svijet nikad vrjednije bogatstvo.

Prema procjenama direktora operacija australske firme za bušenje "Controlled Thermal Resources" Jima Turnera, do 2024. godine to će jezero proizvesti oko dvadeset tisuća tona litijevog hidroksida. Ta je količina dovoljna da se od nje proizvede baterija za napajanje četiristo tisuća automobila poput Tesle.

Cijena jedne tone sad iznosi oko 25 tisuća američkih dolara, što je skok od čak 250 posto u odnosu na 2020. godinu.

Potražnja za ovim metalom do kraja desetljeća mogla bi se i udvostručiti.

No jezero je poznato po prevrtljivosti. Saltonsko more u prethodnom je tisućljeću nekoliko puta nastalo, pa nestalo, a ovo je posljednje nastalo izlijevanjem rijeke Colorado početkom 20. stoljeća.

Kako nema svojih izvora vode, osim kiše, prijeti mu novo nestajanje, potaknuto sve češćim i intenzivnijim sušnim razdobljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:59