IMA LI IM POMOĆI?

Nokijin krah: Predstavila svoje najnovije Lumia pametne telefone i doživjela drastičan pad vrijednosti dionica

Lumia ne zahtijeva punjenje preko kabla, možete ju koristiti umjesto novčanika, a ispred restorana i dućana vam na ekranu iskoče njihova imena

Samo sat vremena nakon što je započelo svečano predstavljanje Nokijinih najnovijih pametnih telefona, s kojima se nadala pomesti Apple i Google, vrijednost njezinih dionica drastično je pala, signalizirajući da ulagači nisu uvjereni u njihov uspjeh – ili bar u odluku da se u njih ugradi Microsoftov softver, točnije operativni sustav Windows Phone 8 .

Lumia 920 i Lumia 820, nešto manje napredan model od ovog prvog, za razliku od npr. iPhonea ne zahtijevaju punjenje preko kabla i utičnice jer imaju svoj bežični jastuk za punjenje. Lagani su i dolaze u uglađenom polikarbonatnom kućištu i više boja. Nokia se hvali i kako se na Lumiji 920 može tipkati i u rukavicama, što do sada nije bilo moguće na pametnim telefonima.

- Ovo je najinovativniji pametni telefon na svijetu, rekla je na predstavljanju u New Yorku Jo Harlow, Nokijina viša potpredsjednica za pametne uređaje.

- Ovo je Lumia, i vrijeme je da se prebacite na nju.

No cijena dionica pala je više od 11,48 posto prije nego što je predstavljanje uopće završilo, na 2,51 dolar po dionici.

Windows Phone 8 se drastično razlikuje od Appleovog iOS i Googleovog Android sustava. Na iPhoneu, da pređete iz jedne u drugu aplikaciju morate zatvoriti prvu i onda s početnog preglednika ući u drugu. No s Windows Phoneom, ekran je popunjen Live Tiles kvadratićima čiji sadržaj se kontinuirano osvježava. Tu možete pratiti svoj Facebook i Twitter, a kvadratić s vašim osobnim detaljima se ažurira čim vam stigne nova poruka ili vam se ažurira status. Kvadratići prikazuju i koliko poruka vas čeka od kojih ljudi, možete ih povećavati ili smanjivati i na druge načine prilagođavati vlastitom ukusu i potrebama.

Ekrani su visoke rezolucije, na 920-ici veličine 11.43 centimetra, a na 820-ici 10.9 centimentara. U Lumiju je ubačen i čitav niz novih aplikacija, kao što su 'lebdeća' imena restorana i dućana koja se pojave na ekranu kad ispred njih prolazite. Kamera, osim što 'hvata' između pet i deset puta više svjetlosti od većine pametnih telefona, ima i 'smart shoot' funckiju koja je idealna za eliminiranje neželjenih prolaznika koji vam se slučajno nađu u kadru, jer kamera za jednu fotografiju snimi više snimaka za redom pa se onih neželjenih dijelova lako možete riješiti.

Lumia 920 može se pohvaliti i NFC tehnologijom, tj. opcijom korištenja telefona kao – novčanika. Na onim mjestima koja su opremljena za takve metode plaćanja, dovoljno je samo prisloniti telefon i vaš će račun ili karta biti plaćeni.

Iako je Microsoft lansirao Windows Phone prije dvije godine kao alternativu sveprisutnim iPhone i Android sustavima, nije mu uspio oduzeti bitan dio tržišta. Zapravo, na njega otpada svega 3 posto tržišta pametnih telefona.

Svih 100.000 Windows Phone aplikacija će raditi na novim modelima, no neke aplikacije koje samo što nisu izašle neće biti kompatibilne s ranijim modelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:29