MORAJU LI SVE ZNATI?

Nevjerojatna inovacija koja će pomoći dokoličarima u vječitoj bitci protiv napornih šefova: ‘Rezultati su sjajni!‘

Ilustrativna fotografija

 Daniel Allan/Imagesource/Profimedia/Daniel Allan/imagesource/profimedia
Uređaji za mrdanje miševa postoje godinama, međutim tek su nedavno postali simbol otpora koji zaposlenici pružaju šefovima koji ih nadgledaju

Praćenje engleske FA Premier lige za neke je Amerikance pravo mučenje. Utakmice koje se odigravaju usred radnog tjedna često su na rasporedu baš kada su na poslu. Radnici koji rade kod kuće tada se nađu na velikoj kušnji - kako gledati prijenos bez da poslodavac to dozna? Kako šefu ili šefici sugerirati da ste u poslu kad ste zapravo - dokoni?

Rješenje je uređaj za mrdanje računalnog miša, piše The Guardian.

Profil koji na društvenoj mreži Twitter vodi američki ured Premier lige prošlog je mjeseca svim ljubiteljima nogometa iz Sjedinjenih Američkih Država "otkrio" kako mogu naoko bezbrižno uživati u TV prijenosu.

Slični su uređaji već godinama u opticaju, međutim postali su iznimno popularni kada je pandemija koronavirus mnoge prisilila da rade od kuće. Uređaja ima raznih, od svojevrsnih kolijevki do postolja s rotirajućim diskovima, a moguće ih je napraviti i od Lego kocaka. Neovisno o vrsti, pomicatelji miševa postali su simbol otpora koji radnici pružaju pretjerano znatiželjnim šefovima koji bi htjeli ili koji već nadziru njihov svaki potez. Od svih modernih izmišljotina, ova najbolje pokazuje da smo barem jednom nogom zagazili u distopiju.

Čim je rad od kuće postao normalna stvar, tamo 2020. godine, mnogi su se zabrinuli zbog programa koji šefovima omogućavaju nadziranje i kontroliranje svojih radnika, programa koji bilježe pokrete računalnih miševa. Programi poput Microsoftove komunikacijske platforme Teams možda ne opažaju tako dobro kao mitski Veliki brat, međutim i ona zna kada je radnik "dokon" (eng. idle). Čim neki radnik postane "dokon", tvrtke automatski pomisle da dangubi, čak i kada se s razlogom ustao od svoga računala. A čak i da je uzeo malu pauzu, mora li njegov šef to znati?

"Kada šefovi do te mjere nadziru svoje zaposlenike, oni rukovodećima naprosto neće vjerovati. Između njih neće biti povjerenja", rekla je Diana Rodriguez iz tvrtke Tech8 USA koja proizvodi uređaje za mrdanje miševa. Tech8 USA u svojoj ponudi ima podloge koje nježno mrdnu miša, a imaju i USB stickove koji povremeno pomaknu kursor na ekranu. Uz to, neki zadaci kao što su čitanje izvještaja i sudjelovanje na sastancima mogu se obaviti i bez micanja miša.

Rodriguez kaže da takav "mikromenadžment" ne funkcionira te da se učinkovitost ne može mjeriti vremenom provedenim za računalom.

Jedno istraživanje objavljeno 2021. godine čak je i pokazalo da "mikropauze" - kraći objedi ili rješavanje križaljki - umornim radnicima pomažu da se brze odmore i rade bolje.

Tvrtka Tech8 USA počela je uređaje za micanje miša praviti kako bi gejmerima omogućila da tijekom pauza od igranja ostanu povezani sa serverima. Uređaje su prvotno proizvodils pomoću 3D printera, a proizvodne je kapacitete povećala kada je pandemija dovela do eksplozije potražnje. Tvrtka očekuje da će prihod od prodaje u 2023. godini biti tri puta veći od onog koji je zabilježila 2020. godine.

Prodaja nije pala ni nakon što su se radnici u većoj mjeri vratili u urede. Tomu je vjerojatno tako jer uređaju za micanje miševa ne pomažu samo dokonima koji povremeno malo zabušavaju. Djelatnici u zdravstvu ih koriste tijekom razgovora s pacijentima, IT-jevci ih koriste za testiranje programa, a studenti kako bi tijekom predavanja lakše vodili bilješke.

Kritike takvih uređaja koji se prodaju u online trgovini Amazonu ipak sugeriraju da ih znatno veći postotak ljudi koristi za nadmudrivanje šefova. Rezultati su, kažu kritike, fantastični. "Morate se ustati od stola kako biste nešto pojeli? Nema problema! Želite se malo igrati na mobiteli? Nema problema! Želite malo odspavati? Nema problema!", stoji u jednoj kritici. "Radi odlično. Daje dojam da sam prisutan na svim računalima na kojima moram biti prisutan. Nije da ne radim, ali ne mogu istovremeno raditi na više njih", stoji u drugoj.

Naravno, postoje i prilično sofisticirani alati za praćenje produktivnosti. Kako piše The New York Times, osam od 10 najvećih privatnih tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama koristi alate za praćenje produktivnosti. Neka računala čak mogu detektirati je li na njih spojen neki nepoznat mu hardver poput uređaja za mrdanje mišem. Ako vaš poslodavac može pristupiti vašem računalu, repetitivni pokreti mišem mogli bi vas razotkriti kao korisnika uređaja za mrdanje mišem.

"Voljeli bismo kad bismo propali, međutim ti uređaji povećavaju produktivnost i smanjuju stres jer se zaposlenici ne brinu da će izgledati besposleno", rekla je Rodriguez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55