SVI VIŠE NA UDARU

Nakon Velike Britanije i Indija blokira pristup The Pirate Bayu

U cilju zaštite autorskih prava izdavači glazbe i filmova rade sve veći pritisak na sudstvo pa stoga ni ne čude ovakvi potezi

Nakon što je britanski sud naredio petorici velikih internetskih operatera da svojim korisnicima blokiraju pristup stranici The Pirate Bay, koja služi za skidanje torrenta i 'magnet linkova' za filmove i glazbu ista se stvar dogodila i u Indiji.

U cilju zaštite autorskih prava izdavači glazbe i filmova rade sve veći pritisak na sudstvo pa stoga ni ne čude ovakvi potezi.

I dok s jedne strane grupe koje zastupaju filmsku, glazbenu i nakladničku industriju slave, s druge na presudu britanskog suda udruge za internetske slobode osuđuju kao cenzorski potez.

Korisnici iz Indije koji su se ovih dana pokušali spojiti na stranicu The Pirate Bay dočekao je natpis "Ova stranica je blokirana prema nalogu Odjela za telekomunikacije".

Indijski provideri blokirali su pristup i KickAssTorrents i Bit Snoop stranicama, a na popisu zabranjenih se pronašao i Vimeo servis koji služi za pregledavanje i razmjenu video sadržaja.

Blokiranjem jednog od najvećih servisa za razmjenu torrenta, predstavnici glazbene, filmske i izdavačke industrije zadali su veliki udarac ilegalnoj distribuciji sadržaja, no kao i do sada, nakon što bi se zabranio rad neke stranice korisnici bi ubrzo našli neku alternativu.

Ostaje nam za vidjeti kako će se stvari odvijati u ostalim zemljama kada izdavači ohrabreni ovim presudama krenu s tužbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:53