ODGOVOR MICROSOFTU

Mozilla predstavila Firefox 4: Novu verziju dosad (9 sati) skinulo gotovo 14 milijuna ljudi

Mozilla je javnosti omogućila da uživo prati broj korisnika koji skidaju novu verziju i gdje se ti korisnici nalaze na Zemlji

Mozilla , drugi najpopularniji internetski pretraživač, jučer je javnosti predstavila četvrtu verziju svog web-browsera Firefox. Dosad je najnoviju inačicu preuzelo gotovo 14 milijuna ljudi. Također, Mozilla je javnosti omogućila da uživo prati broj korisnika koji skidaju novu verziju i gdje se ti korisnici nalaze na Zemlji .

Unatoč ubrzanom uzletu, broj skidanja manji je nego li što je bio nakon predstavljanja njezinih starijih verzija.

Firefox 4 lansiran je u nešto manje od mjesec dana nakon što je tržišni lider Microsoft predstavio devetu verziju svog pretraživača Internet Explorer .

Obje kompanije novim pretraživačima garantiraju brže i sigurnije online iskustvo.

Firefox, kao i njegovi rivali, za novu inačicu koristio je HTML 5, najnoviji standard hipertekst jezika korištenog u izradi internetskih stranica.

Oba preglednika također nude hardversko ubrzanje za prikaz internetskih stranica, koje koristi grafički procesor za ubrzavanje kompleksnijih vizualnih prikaza.

U prva 24 sata, nešto više od 5,5 milijuna korisnika skinulo je Firefox 4. Unatoč pozamašnoj brojci, prethodna je verzija 2008. godine u prvih 24 sata skinuta 8 milijuna puta.

Internet Explorer, unatoč padu, ostaje dominantna platforma. Microsoftova internetska tražilica je u ožujku 2009. držala 68% tržišnog udjela, a ta brojka se srozala na 56% u veljači 2011. Mozilla je na vrhuncu bila 2009. godine, kad je prema Netmarketshareu držala 24% tržišnog kolača, no udio je od tada pao na 21% u veljači 2011.

Analitičari tvrde da bi Firefox trebao povećati svoj udio na tržištu, s obzirom da je nova verzija Internet Explorera prilagođena samo Windows Visti i 7-ici. Svoje predviđanje temelje na činjenici da mnoge kompanije i dalje koriste Windows XP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:45