SPECIJALIZIRANI PROCESORI

MOĆNI TEHNOLOŠKI GIGANTI RAZVIJAJU 'NERVANU' Pomalo zastrašujući izum budućnost je umjetne inteligencije: 'Jedino ograničenje bit će nam mašta'

 Profimedia
 

Intel se udružio s Facebookom i nekoliko drugih tehnoloških tvrtki u razvoju potpuno novog procesora nazvanog Nervana - procesora koji je specijaliziran za korištenje u neuralnim mrežama, temelju svih modernih sustava umjetne inteligencije, javlja Wall Street Journal.

Nervana je dizajniran kako bi ubrzao 'duboko učenje', u kojem računala samostalno uče prepoznavanje predmeta, obrazaca, govora i složenih koncepata, na način sličan onome kako prirodne neuralne mreže to čine.

Intelovi partneri pomažu pri finoj kalibraciji tih procesora, dok se Facebook posebno zainteresirao nakon što je shvatio mogućnosti tog procesora.

- Rekli su, 'Hej, ovo bi stvarno moglo promijeniti način na koji razmišljamo u umjetnoj inteligenciji', kazao je direktor Intela Brian Krzanich na D.Live konferenciji Wall Street Journala.

- Moglo bi nam stvarno pomoći usmjeriti način na koji gradimo i softver i hardver, kazao je.

Kada se postojeća računala hvataju u koštac s dubokim učenjem - složenijom podvrstom strojnog učenja, koje se naziva i hijerarhijsko učenje - imaju velik problem s količinom procesorske snage koja je potrebna za obavljanje takvih zadataka.

Za vrijeme faze učenja, sustavi za duboko učenje izloženi su strahovitim količinama sirovih podataka, no klasični procesori nisu dovoljno učinkoviti za taj posao. Intel je u Nervanu ugradio brojne 'prečace' koji znatno smanjuju količinu procesorske snage potrebne za duboko učenje.

Intel vjeruje kako će Nervana ostaviti trag na mnogim poljima - od vremenske prognoze do samovozećih automobila, koji se koriste algoritmima za duboko učenje kako bi prepoznali druga vozila na cesti, znakove i opasnosti.

Do 2020. godine, Intel namjerava postići 100 puta veću učinkovitost u sustavima umjetne inteligencije nego što imamo danas.

- Naša je nada otvoriti mogućnosti za novi soj primjena umjetne inteligencije, koje će ograničavati jedino naša mašta, rekao je Naveen Rao, potpredsjednik Intelove tvrtke-kćeri koja proizvodi Nervanu.

Specijalizirane procesore za strojno učenje proizvodi i tehnološki gigant Google, koje naziva 'tenzorskim procesorskim jedinicama' (TPU). Googleovi procesori žrtvuju složene operacije procesora i velike vrijednosti pojedinih brojeva u zamjenu za veliku količinu paralelnih ulaza i izlaza - kako bi što bolje simulirali prave mreže neurona, koje se odlikuju prvenstveno velikim brojem međusobnih poveznica.

Ipak, čini se da i Google vidi potencijalne prednosti Nervane u odnosu na svoje procesore, s obzirom da se Googleova tvrtka Waymo nedavno povezala s Intelom kako bi radili na zajedničkom razvoju autonomnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:44