SVI TO RADIMO!

Mali savjeti velikog majstora: ‘Ovih pet stvari nikada, ali baš nikada, ne smijete raditi s perilicom‘

Ilustracija

 Burger/Phanie Via Afp
Stručnjak za bijelu tehniku otkrio je da su neke stvari koje radimo posve besmislene, a neke štete i perilici i posuđu

Stručnjak za perilice posuđa otkrio je pet stvari koje nikako ne smijete raditi ako želite čiste tanjure i perilicu koja se neće pokvariti za godinu ili dvije, piše Daily Mail.

Ashley Iredale, industrijski dizajner i stručnjak za bijelu tehniku iz CHOICE Australia, kaže da su neke od uobičajenih pogrešaka koje svi radimo stavljanje tablete za pranje u poseban spremnik za tablete i ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu.

‘Ponekad su upravo stvari koje ne radite ono što će rezultirati čistim posuđem i dugim životnim vijekom perilice‘, kaže.

Evo kojih pet stvari često radimo, no ne bismo trebali:

1. Nikada ne stavljajte tabletu u spremnik za deterdžent

Ashley kaže da se ne biste trebali stavljati tabletu u dozator za perilicu posuđa jer je to ‘potpuno besmisleno‘. Posuđe će se jednako dobro oprati ako samo ubacite tabletu na dno stroja.

Objasnio je da su takvi pretinci zapravo dizajnirani za deterdžente u prahu kako bi se spriječilo njihovo ispiranje u odvod, ali s tabletama se to ionako ne događa.

‘Tablete su prevelike da bi se tako isprale, a ako ih samo ubacite na dno perilice, bolje će se otopiti i djelovati već od prvog ciklusa pranja‘, kaže Ashley.

2. Nikada ne ispirite suđe prije pranja

Stručnjak također upozorava da se prethodnim ispiranjem samo troši voda, a vaše posuđe nakon pranja neće biti ništa čišće.

Ovaj je savjet šokantan za mnoge, no Ashley objašnjava da brzo ispiranje posuđa zapravo može dovesti do prljavijeg posuđa jer vašu perilicu može zavarati da misli da je posuđe već čisto.

‘Svakako uklonite ostatke hrane prije nego što posuđe stavite u perilicu, ali nema potrebe za ispiranjem – to neće učiniti posuđe čišćim, već će samo potrošiti više vode‘, savjetuje Ashley.

‘Osim toga, ispiranjem tanjura prije pranja pokazujete potpuni nedostatak vjere u sposobnost vaše perilice posuđa da obavi jedini posao zbog kojeg ste ju uopće i kupili.‘

3. Nikada ne zatvarajte vrata perilice u potpunosti kad je pranje gotovo

Ashley je također upozorio da je zatvaranje perilice posuđa između pranja opasno jer ne dopušta brtvima priliku da se osuše, što daje priliku za pojavu plijesni i neugodnih mirisa.

Ako ostavite vrata malo odškrinuta, spriječit ćete rast bakterija i gljivica jer će se perilica tako osušiti i ohladiti te biti dobro provjetrena.

‘Također se isplati svaki put obrisati brtve na vratima perilice posuđa mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke hrane i održali brtve na vratima perilice posuđa u vrhunskom stanju‘, dodaje Ashley.

4. Nikada ne uključujte perilicu ako je poluprazna

Uključivanje poluprazne perilice posuđa neučinkovito je iz nekoliko razloga: uzalud ćete potrošiti novac, vodu i energiju jer će vaša perilica posuđa koristiti istu količinu struje i vode bez obzira na to koliko je puna.

Napunjena perilica posuđa također bolje suši jer se posuđe zagrijava od vruće vode u stroju, a zatim zadržava tu toplinu, pomažući mu da se osuši.

5. Nikada ne stavljajte oštre noževe u perilicu posuđa

Posljednji savjet stručnjaka je da nikada ne stavljate oštre noževe u perilicu posuđa ako ih ne želite oštetiti. Proces pranja može otupiti oštre rubove, a jake kemikalije i vlažno okruženje mogu nagrizati čelik.

‘Ako se potrošili određeni novac na dobre noževe, nemojte ih stavljati u perilicu posuđa kako biste uštedjeli vrijeme – oni se peru samo ručno‘, rekao je Ashley.

‘Iako se možda ne čini tako, pranjem noževa u perilici potrošit ćete više vremena jer ćete noževe stalno morati ponovno oštriti jer su se istupili prilikom pranja u perilici.‘

Stvari koje možete i ne možete prati u perilici

Stvari koje MOŽETE prati u perilici:

- Bočice za bebe - možda će još biti potrebno sterilizirati

- Igračke za kupanje

- Keramičke posude za pečenje

- Posuđe i lonci za pečenje od nehrđajućeg čelika

- Dijelovi izdajalice - možda će ih ipak trebati sterilizirati

- Dijelovi aparata za kavu

- Igračke za pse

- Gumene lutke i dječje grickalice za zube - možda će ih ipak trebati sterilizirati

- Kuhinjska četka za ribanje ili kuhinjska spužva

- Četka za kosu i češljevi

- Posude za hranu za kućne ljubimce

- Plastične posude

- Rešetke za pećnicu

- Mrežice i spužve za tuširanje

Stvari koje NE MOŽETE prati u perilici:

- Aluminij

- Pepeljare

- Blender

- Lijevano željezo

- Keramički noževi

- Kuharski noževi

- Bakreno posuđe

- Fini porculan

- Ručno oslikana keramika

- Procesor hrane

- Kristal

- Drvo

- Neprianjajuće tave

- Kamene podloge za pizzu

- Srebrni pribor za jelo

- Termosice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:05