ROĐENJE SVJETSKOG FENOMENA

KAKO JE UOPĆE NASTAO iPHONE? Bivši šef u Appleu: 'Jobs je mrzio tog tipa, u jednom trenutku je poludio i rekao - 'J***š ovo, idemo im pokazati!'

Steve Jobs
 Profimedia, Uppa entertainment
Scott Forstall, bivši šef u Appleu zadužen za operativni sustav iOS, tvrdi da je tvrtkin poznati proizvod djelomično nastao zbog netrpeljivosti između Stevea Jobsa i muža jedne od prijateljica njegove žene

Da nije bilo jednog izvjesnog djelatnika Microsofta, kojeg je navodno Steve Jobs mrzio, Apple možda nikada na tržište ne bi stavio niti iPhone ni iPad, piše The Guardian.

'iPhoneov put od kreacije do realizacije je bio dugačak. Radili smo bili na tabletu. Projekt je počeo zato što je (Steve Jobs) mrzio jednog tipa iz Microsofta. Svaki put kada bi se sastao s njim, u tvrtku bi se vratio ljut', rekao je na predavanju u Muzeju računalne povijesti u Kaliforniji Scott Forstall, bivši šef u Appleu zadužen za operativni sustav iOS.

Neimenovani direktor u Microsoftu, koji je navodno bio muž jedne od prijateljica Jobsove žene Laurene Powell Jobs, stalno se hvalio o Microsoftovim planovima za tablete i stylus olovke pa je Jobs odlučio napraviti sve to prije njega.

Nakon što ga je taj izvjesni direktor ugnjavio tijekom večere po deseti put s pričama da će Microsoft promijeniti svijet sa svojim tabletom i stylus olovkom te da bi Apple jednostavno od njih trebao otkupiti licencu za upotrebu, Jobs je izgubio strpljenje i rekao: 'Jebeš ovo, hajdemo im pokazati što tablet stvarno može biti'.

Unatoč tome što iPad danas ima svoju Apple Olovku, Jobs je mrzio stylus olovke. 'Ne koristiš stylus... Rođeni smo s deset stylusa', rekao je Forstall, prenoseći Jobsove riječi.

Tijekom razvoja iPada, koji je počeo kao prototip veličine stola na koji se putem gesti rukama i prstima moglo prebacivati fotografije, Apple je utvrdio da pametni telefoni postaju sve ozbiljnija konkurencija iPodu pa su sve svoje napore usmjerili na razvoj iPhonea.

'Misliš li da bismo mogli to što radimo s tabletom smanjiti do te mjere da stane nekome u džep?', rekao je Forstall, prenoseći Jobsove riječi. 'Poslije toga smo se ponovno obratili dizajnerima i oni su počeli radovima na tome. Steve je to vidio i rekao: 'Radove na tabletu stavljamo na čekanje i počinjemo raditi telefon'. To smo i napravili.'

Originalni iPhone nije bio najbolje primljen.

'Uspoređivali su ga s drugim pametnim telefonima iz tog vremena, BlackBerryjem i drugima, na temelju metrika koje su se tada cijenile', rekao je Forstall. 'Ono što im nije bilo jasno je da smo mi s iPhoneom počeli mijenjati cijelu paradigmu. Mijenjali smo način na koji se stvari rade.'

Prodaja iPhonea na početku nije bila zapanjujuća, ali su svi iz tvrtke koji su ga koristili bili uvjereni da će jednog dana biti jako važan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:13