KAKAV JE HONOR 70?

Isprobali smo jedan od najzanimljivijih pametnih telefona, cijenom spada u srednji rang

Ekran je ponajbolji dio Honora 70

 Ilija Matanović/Jutarnji List
Na sajmu tehnologije u Berlinu provjerili smo koje je novitete predstavila kineska tvrtka

Jedan od najzanimljivjih pametnih telefona predstavljenih na upravo okončanom sajmu tehnologije IFA koji se održavao u Berlinu definitivno je bio Honor 70. Iako je riječ o uređaju koji cijenom spada u srednji rang, prema svemu viđenom na Honorovoj keynote prezentaciji radi se o telefonu koji svojim komponentama i softverskim rješenjima pripada u nešto višu klasu.

Prema navodima Honora, telefon je dizajniran za ljubitelje vloginga, što se najočitije može vidjeti u prilično inovativnom softverskom dodatku u aplikaciji kamere pod nazivom Solo Cut, koji se naslanja na sve dominantniji trend snimanja uspravnih video zapisa za društvene mreže.

Naime, u tom načinu rada moguće je istovremeno snimati i uspravan i horizontalan video. Kada postavite telefon tako da snima horizontalno, u kutu će se pojaviti vertikalni kadar. Uz pomoć umjetne inteligencije, telefon prepoznaje osobe u kadru i na svakoj prikazuje ikonu "plus". Kada na osobi koju želite snimati pritisnete plus, kamera će tu osobu pratiti i snimati čak i ako se kreće pa će tako taj subjekt uvijek biti u kadru.

image

Honor 70 sa srebrnom poleđinom

Ilija Matanović/Jutarnji List

Na kraju priče ćete imati horizontalan video čitave scene koja se događala ispred vas te uspravni video koji prikazuje samo osobu koju ste odabrali. Stvar jednako funkcionira i kada počnete snimati u uspravnom načinu rada - tada vam se na ekranu prikaže horizontalni pravokutnik i dalje sve radi jednako. Riječ je o vrlo obećavajućem konceptu koji svakako ima budućnost u svijetu opsjednutom videom na društvenim mrežama.

Sama kamera na Honoru 70 također djeluje vrlo kvalitetno - telefon je opremljen dvostrukom kamerom, glavni senzor ima 54 megapiksela i prilično veliki senzor IMX800, a uz njega dolazi i ultraširokokutna kamera od 50 megapiksela. Dodatno, modul ima i 2-megapikselni dubinski senzor. Prve testne fotografije izgledaju odlično u većini svjetlosnih uvjeta, video možda malo zaostaje za konkurentima u klasi.

image

Karakteristični dvostruki otok za kamere

Ilija Matanović/Jutarnji List

Sam uređaj je prilično privlačnoo dizajniran, radi se o tipičnom Androidu iz ovog perioda, sa simetrično zaobljenom poleđinom i stranicama ekrana. To ga čini vrlo kompaktnim i ugodnim za držanje u ruci unatoč tome što ima prilično veliki ekran od 6,67 inča.

Kad smo kod ekrana, to je jedan od najboljih dijelova uređaja, radi se u OLED panelu s frekvencijom osvježavaja od 120 herca i full HD rezolucijom te certifikatom HDR10+ te DCI-P3 spektrom boja, što bi sve skupa trebalo jamčiti iznimno dobar i vjeran prikaz slike.

Svjetlina na je na zavidnoj razini za ovaj cjenovni rang. Telefon će u Hrvatskoj dolaziti u tri boje - klasičnoj crnoj, pomalo neobičnoj bijelo-srebrnoj s dijamantnim mrežom na poleđini (koja je samo vizualni dojam, panel je sasvim ravan) te "smaragdno" zelenoj, koja nam se učinila najatraktivnijom od svih. Poleđinom dominira dvostruki otok za kamere, što je sada već neko vrijeme zaštitni znak Honorovih telefona.

Još jedna iznimno jaka strana ovog telefona, kao i većine Honorovih uređaja, jest baterija - unatoč tome što je telefon tanak samo 7,9 milimetara, unutra se nalazi ćelija od 4800 mAh. Prema dosadašnjem iskustvu, to bi trebalo biti dovoljno za dan i pol rada. U kutiji pritom dolazi superbrzi punjač od 66W, koji bi - prema Honoru - trebao moći napuniti bateriju do 60 posto u samo 20 minuta, a do 100 posto u 45 minuta.

Honor 70 radi na sistemskom čipu Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G i podržava Honorova kućna rješenja GPU Turbo X i OS Turbo X. Ujedno, to je Honorov prvi pametni telefon takozvane serije HONOR N te radi na softverskoj platformi Honor Magic UI 6.1, koji je baziran na Androidu 12. Honor 70 već je dostupan u Hrvatskoj, a cijena mu je 4099 kuna za model sa 8 gigabajta RAM-a te 128 gigabajta interne memorije, odnosno 4499 kuna za model sa 256 gigabajta memorije.

image

HonorPad 8 prvi je Honorov tablet koji se prodaje izvan Kine

Ilija Matanović/Jutarnji List

Osim telefona, Honor je u Berlinu predstavio još dva uređaja - svoj pri tablet koji će isporučivati izvan Kine te novi laptop. Tablet HonorPad 8 ima 12-inčni 2K zaslon, koji ima omjer kućišta i ekrana od 87 posto. Kućište je dosta tanko, samo 6,9 milimetara, a aluminijski uređaj je i relativno lagan - teži 520 grama. To ga čini vrlo ugodnim za dulji rad.

Dolazi u plavoj boji i sa čak 8 stereo zvučnika. Na velikom ekranu mogu se otvoriti čak četiri aplikacije istovremeno. HonorPad 8 će koštati 329 eura u verziji sa 4 GB RAM-a, odnosno 349 eura u verziji sa 6 GB RAM-a, dok oba modela imaju po 128 GB interne memorije.

Kineska je kompanija prikazala i prijenosno računalo Honor MagicBook 14, koji također ima aluminijsko kućište te 14-inčni zaslon. Pogoni ga Intelov procesor 12. generacije, a može se konfigurirati i s namjenskom grafičkom karticom NVIDIA GeForce RTX 2050.

Prema Honorovim najavama, baterija od 75W će MagicBooku 14 omogućiti čak do 17 sati trajanja u stanju pripravnosti, a laptop podržava brzo punjenje, pomoću kojeg se može dobiti do 3,5 sati neprekidnog rada softvera za produktivnost nakon samo 15 minuta punjenja. Što se tiče cijena, MagicBook 14 će koštati 1099 eura u verziji s integriranom grafičkom karticom te 1299 eura s dediciranom grafičkom karticom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:02