RECENZIJA

IPHONE 6 NA TESTU Jutarnji list prvi je u Hrvatskoj isprobao novi Appleov pametni telefon

Potential customers check a display unit of the new iPhone 6 at the Apple flagship store in Sydney on September 19, 2014. Hundreds of people queued through the night in Sydney to be among the first in the world to get their hands on the new Apple iPhone 6 models with the large-screen handsets drawing keen interest. AFP PHOTO / Saeed KHAN
 SAEED KHAN/AFP
Apple je napravio apsolutno najbolji iPhone dosad. Uživo izgleda puno bolje nego na slikama, fantastično leži u ruci i dostupan je u HG Spotu

Iako iPhone 6 i 6 Plus još nisu u prodaji kod hrvatskih teleoperatera, već neko vrijeme mogu se nabaviti preko oglasnika i u nekoliko hrvatskih dućana, a HG Spot je Jutarnjem listu na test ustupio osnovni model iPhonea 6 sa 16 GB interne memorije, u “svemirsko sivoj boji”.

Fotografije snimljena iPhoneom 6

Drastičan redizajn

Prva stvar koja upada u oči kod novog Appleova pametnog telefona jest da uživo izgleda puno bolje nego na slikama. Drastičan redizajn u odnosu na prethodni model, po uzoru na nove generacije iPada, donio je zaobljene konture, bez izraženih rubova. Telefon fantastično leži u ruci i iako je bilo bojazni da bi zbog aluminijske poleđine mogao lako skliznuti iz ruke, to nije slučaj. Iako je afera sa savijanjem uređaja pogodila veći model Plus, manji iPhone 6 ne odaje dojam da bi se mogao iskriviti pukim nošenjem u džepu.

Premda nominalno slabijih specifikacija od “flagship” uređaja konkurenata, to se u radu iPhonea 6 nimalo ne osjeti. Uređaj radi munjevito, ne ruši se i ne zamuckuje čak ni kod grafički zahtjevnijih aplikacija poput 3D igara. Iako je i razlučivost zaslona slabija nego kod modernih Android perjanica (ostala je na Appleovoj Retini, uvedenoj još kod iPhonea 4), to bi moglo smetati samo onim najzahtjevnijim korisnicima.

Ekran je pritom iznimno pregledan iz svih kuteva, a vidljivost je izvanredna čak i na izravnom sunčevu svjetlu. Toliko tražene i čekane povećane dimenzije zaslona od 4,7 inča donijele su novu funkcionalnost za “home” tipku s Touch ID senzorom otiska prstiju (koji, usput, radi još fluidnije nego na modelu 5S). Naime, kada se tipka dvaput zaredom lagano dotakne (dva puna pritiska prizivaju već poznatu opciju multitaskinga), cijeli ekran se spušta na donju polovicu kako bi se lakše dohvatili gornji dijelovi ekrana.

Dojma smo, međutim, da je ta funkcionalnost još malo neispeglana i da je jednostavnije upotrijebiti drugu ruku za manipulaciju gornjim dijelom zaslona, kada je to moguće, naravno. Veće dimenzije donijele su još jedan red za ikone aplikacija pa ih je sada šest.

Fotografije snimljena iPhoneom 6

Mini-fotošop

No, najveći forte iPhonea 6 je njegova kamera koja je trenutačno vjerojatno najbolja među svim pametnim telefonima na tržištu. Osim što je strahovito brza, daje izvanredne rezultate kod svih uvjeta osvjetljenja, od jarkog sunca do potpunog mraka. Pritom je u samu aplikaciju kamere sada dodan dosta solidan mini-fotošop za dodatno ušminkavanje fotografija. Dodatno, posebno oduševljavaju opcije za snimanje videa poput “time-lapsea” (sažimanje više minuta snimke u nekoliko sekundi) i “super slow-motiona” koji hvata čak 240 sličica u sekundi. Čak je i baterija prilično izdržljiva pa smo tako nakon cijelog dana intenzivnog korištenja, uz brojne pozive, surfanje, igranje igrica i snimanje fotografija i videa, oko 22 sata još imali 25 posto.

Nedostaje memorije

Veliki nedostatak osnovnog modela je mali kapacitet memorije: nakon instalacije operativnog sustava na raspolaganju ostaje tek nešto više od 12 gigabajta, što se napuni vrlo brzo, posebno uz ambicioznije snimanje “slow-motion” i “time-lapse” videa, pa je vrlo preporučljivo investirati u model s većim kapacitetom, unatoč višoj cijeni.

Sve u svemu, Apple je napravio apsolutno najbolji iPhone dosad, a ne bi bilo pretjerano tvrditi ni da je riječ o najboljem pametnom telefonu današnjice.

Fotografije snimljena iPhoneom 6

Tipkovnica solidno ‘govori’ naš jezik

I dok još čekamo da Siri dobije hrvatsku verziju, tipkovnica iPhonea 6 dosta solidno “govori” naš jezik. Autocorrect pri pisanju poruka i mailova radi vrlo solidno, ali da bi od njega bilo koristi, nužno je u postavkama isključiti sve druge tipkovnice, uključujući i onu nativnu, englesku, jer će inače iPhone 6 sam birati engleske riječi, umjesto hrvatskih, prilikom pisanja. U App Storeu, nadalje, već postoji obilje tipkovnica neovisnih developera, koje dodatno šire paletu opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:26