‘TAKE A BREAK‘

Instagram uvodi novu opciju: ‘Podsjetit će vas da treba uzeti pauzu od skrolanja‘

Ilustracija

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia
‘Nekoliko puta duboko udahnite, zapišite što mislite, poslušajte svoju omiljenu pjesmu‘, pisat će u podsjetniku

Čelnik Instagrama Adam Mosseri rekao je u srijedu da platforma testira dugoočekivanu opciju 'Take a Break' kako bi korisnicima pružila podsjetnike koliko su dugo proveli na ovoj društvenoj mreži, prenosi The Verge.

"Radi ono što mislite da radi", rekao je Mosseri u videu objavljenom na Twitteru. “Ako se odlučite na tu opciju, ona vas potiče da napravite pauzu od Instagrama nakon što provedete određeno vrijeme u aplikaciji; 10, 20 ili 30 minuta”, rekao je.

Opcija je "dio šireg napora da se pokuša ljudima dati više kontrole nad njihovim iskustvom na Instagramu", dodao je Mosseri. „U konačnici, znate što je najbolje za vas kada je u pitanju način na koji koristite aplikaciju. I želimo biti sigurni da ćemo vam pružiti alate za oblikovanje Instagrama u ono što vam odgovara", rekao je.

Testiranje opcije 'Take a Break' dolazi usred intenzivne rasprave o Instagramu i njegovoj matičnoj tvrtki Meta (bivši Facebook) nakon što je zviždačica Frances Haugen svjedočila pred Kongresom o internom istraživanju tvrtke koje je pokazalo da Instagram može imati negativan učinak na mentalno zdravlje mladih ljudi.

Tinejdžeri su istraživačima tvrtke rekli da se osjećaju "ovisni" o Instagramu, ali nisu imali samokontrolu da smanje korištenje, iako bi htjeli rijeđe provjeravati aplikaciju.

Potpredsjednik tvrtke za globalne poslove, Nick Clegg, rekao je prošlog mjeseca na CNN-u da radi na opciji 'Take a Break' imajući na umu tinejdžere.

Kada njegovi sustavi "vide da tinejdžer gleda isti sadržaj iznova i iznova, a to je sadržaj koji možda nije pogodan za njihovu dobrobit, potaknut ćemo ih da pogledaju drugi sadržaj", rekao je Clegg.

Glasnogovornik tvrtke potvrdio je da će korisnici morati uključiti tu opciju kako bi je aktivirali, ali je u e-poruci za The Verge rekao da će "slati tinejdžerima obavijest koja ih poziva da je uključe".

U Mosserijevom videu prikazano je da će se upit o uključenju prikazati u sadržajima korisnika, ali neće preuzeti cijeli zaslon.

Dakle, u teoriji, netko bi mogao proći pokraj njega i ne primijetiti ga. Ako korisnik odabere "uključi", od njih će se tražiti da odaberu koliko vremena žele provesti na aplikaciji prije nego što prime podsjetnik.

Podsjetnik će tada iskočiti s popisom prijedloga: "Nekoliko puta duboko udahnite, zapišite što mislite, poslušajte svoju omiljenu pjesmu, učinite nešto na svom popisu obaveza."

Mosseri je rekao da je Instagram surađivao sa stručnjacima o tome koje savjete ponuditi i kako uokviriti pauzu. Ako će Instagram biti zadovoljan ovom novom opcijom, sljedećeg bi mjeseca mogla postati dostupna svim korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:58