NA APARATIMA

Hrvat koji crta za Marvel o umjetnoj inteligenciji: ‘Na svijetu će uskoro ostati samo jedan tip ljudi‘

Filip Pavić i Esad Ribić

 Screenshot: Hanza Tv/
Je li zbilja došao kraj vještini i umijeću, hoće li umjetnike zamijeniti umjetna inteligencija?

Nedavno se pojavila vijest da je tip u San Franciscu napisao, nacrtao i objavio dječju slikovnicu, sve u dva dana, a da nikada prije nije nije napisao priču niti išta nacrtao. Poslužio se sustavom umjetne inteligencije. Također, AI sustav ChatGPT "skinuo" je pjesmu u stilu Nicka Cavea. Onda se okomio i na Miroslava Škoru.

Među umjetnicima svih vrsta opravdano je zavladala velika panika. Zbog AI sustava za crtanje i stvaranje grafika kao što je Lensa, Midjourney i DALL-e – crtači i grafičari strahuju da će ostati bez posla. Je li zbilja došao kraj vještini i umijeću, hoće li umjetnike zamijeniti umjetna inteligencija? Pitamo to našeg najpoznatije strip-crtača Esada Ribića, koji crta za Marvel, u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘.

- Možemo strahovati da će AI stvoriti puno ‘umjetnika‘ koji nemaju pojma o pojmu, ali umijeće neće nestati. Meni se i sada javljaju ljudi koji žele kupiti moje originalne table, rukom nacrtane, u mojoj sobi, koje još smrde po kavi i cigaretama, i to za dobar novac – govori.

Međutim, razvijanje vještine u čovjeka, poput slikanja, bolan je i spori proces koji traje desetljećima. Zašto to prolaziti ako programi umjetne inteligencije, posebno oni umjetnički mogu u sekundi to savladati i generirati bilo kakvu sliku.

Odgovore pogledajte u epizodi podcasta Na aparatima: Umjetnici protiv umjetne inteligencije. Također, saznajte zašto Ribić strahuje od onoga što će AI donijeti umjetnosti, zašto misli da je važno znati tko kontrolira tehnologiju i kako se mi, ljudi, odnosimo prema tehnologiji.

Podcast ‘Na aparatima‘ bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Kako ćemo živjeti, raditi i družiti se za 30 ili 50 godina? Hoće li nas tehnologija napraviti glupljima ili pametnijima, hoćemo li i dalje jesti meso, igrati šah, čitati knjige, slušati rock‘n‘roll u 2050. godini? Pratite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:59