MUKE PO IMENU

Facebook uklonio službenu stranicu grada zbog ‘uvredljivog‘ imena: ‘Žao nam je, svjesni smo greške‘

Vojni kamp u gradu Bitche
 Johanna Leguerre/Afp/Profimedia
‘19. ožujka Facebook nas je obavijestio da naša stranica Ville de Bitche više nije na mreži zbog kršenja pravila te društvene mreže‘

Facebook se našao na udaru kritika jer je privremeno suspendirao službene stranice malog francuskog mjesta koje nosi pomalo nezgodno ime - Bitche, piše BBC.

Naime, algoritam te društvene mreže pobrkao je ime grada u Moselleu na sjeveroistoku Francuske s uvredom na engleskom jeziku.

Gradonačelnik grada Bitche rekao je da je Facebook stranica tog mjesta od 5.000 stanovnika, uklonjena 19. ožujka zbog kršenja pravila te društvene mreže.

Facebook je rekao da je vratio stranicu u utorak nakon što je uočio pogrešku.

"19. ožujka Facebook nas je obavijestio da naša stranica Ville de Bitche više nije na mreži, temeljem toga što je kršila uvjete koji se primjenjuju na Facebook stranice", rekao je gradonačelnik Benoît Kieffer u izjavi.

"Čini se da je ime našeg grada žrtva krive interpretacije", dodao je.

Nakon što je stranica uklonjena, vijećnici su morali kreirati novu stranicu, Mairie 57230, nazvanu po poštanskom broju grada.

Kieffer je kritizirao Facebookove metode praćenja sadržaja.

"Ovo što se dogodilo gradu Bitche ukazuje na neadekvatne i ograničene alate za moderiranje", rekao je.

Gradonačelnik je rekao da ga je predsjednik francuskog Facebooka kontaktirao u utorak kako bi mu rekao da je stranica vraćena i kako bi se ispričao zbog neugodnosti.

Kieffer je njega, ali i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga, pozvao da posjete Bitche "kako bi otkrili ovaj bedemima opasani grad".

Glasnogovornik Facebooka rekao je u utorak za BBC: "Stranica je uklonjena greškom i brzo je obnovljena jutros, kada smo postali svjesni problema".

Još jedan grad u regiji, Rohrbach-lès-Bitche, u ponedjeljak je svoju stranicu preimenovao u "Ville de Rohrbach".

"Čini se da Facebook lovi pojam povezan s Rohrbachom... Pokušajte sami odgonetnuti razlog", poručili su gradski vijećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:55