RADIKALAN POTEZ

Facebook ukida jedan od svojih najkontroverznijih sustava: ‘Izbrisat ćemo skenirana lica više od milijardu ljudi‘

Facebook / Ilustracija

 Olivier Douliery/AFP
Sustav prepoznavanja lica dosad koristi više od trećine korisnika ove društvene mreže, no pojavilo se pitanje privatnosti i sigurnosti

Kompanija Meta, donedavno poznata i kao Facebook, u utorak je objavila da ukida svoj sustav prepoznavanja lica na društvenoj mrežu Facebook koji automatski identificira korisnike na fotografijama i video snimkama, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korištenja takve tehnologije.

- Regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju upotrebu te tehnologije, napisao je u blogu Jerome Pesenti, potpredsjednik Mete zadužen za umjetnu inteligenciju.

- Usred ove stalne neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva prikladno, naveo je.

Kompanija, koja se prošlog tjedna preimenovala u Meta Platforms, navela je da je više od trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promjena će sada izbrisati "predloške za prepoznavanje lica" više od milijarde ljudi.

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do prosinca, rekao je glasnogovornik Mete.

U kompaniji su dodali da njihov alat koji stvara opise slika za slabovidne osobe više neće uključivati ​​imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionirati normalno.

Uklanjanje prepoznavanja lica dolazi nakon što se najveća društvena online platforma na svijetu, ali i cijela tehnološka industrija suočila s upozorenjima i kritkama da bi ta tehnologija mogla lažno identificirati ljude kao sudionke zločina ili dati prednost bijelim licima u odnosu na osobe drugih rasa.

Facebook je također pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zlouporaba na svojim platformama.

Potpredsjednik Pesenti rekao je da alat i dalje smatraju vrlo korisnim no "svaka nova tehnologija sa svojim potencijalom donosi i zabrinutost, te je naša dužnost da nađemo ravnotežu", piše New York Times. List podsjeća da je tehnologija prepoznavanja lica značajno napredovala prošlih godina, ali i otvorila brojne rasprave oko toga mogu li vlasti zlouporabiti te mogućnosti. Svi upiru prstom u slučaj Kine koja je tehnologiju koristila za nadzor i praćenje Ujgura, tamošnje muslimanske manjine. U SAD-u tehnologija je dovela do pojačanog nadzora od strane državnih agencija kao i pogrešnih uhićenja, zbog čega su neki gradovi zabranili ili ograničili uporabu te tehnologije.

Savezna trgovinska komisija (FTC) 2019. je kaznila Facebook s pet milijardi dolara kako bi se ostvarile nagodbe sa žrtvama koje su kompaniju tužile radi povrede prava na privatnost, jer je njihova tehnologija omogućila da se u državi Illinois lica prepoznaju bez dozvole osobe, što je nezakonito.

NY Times piše i kako nova odluka ima utjecaj na više od trećine aktivnih korisnika ove društvene mreže koji su, prema izjavama iz kompanije, aktivirali mogućnost prepoznavanja lica na svojim računima. To konkretno znači da bi na svoje uređaje dobili obavijest čim bi se fotografija ili snimka na kojoj je njihovo lice pojavila na mreži.

Iako Facebook namjerava izbrisati više od milijardu prepoznatih lica do prosinca, neće uništiti softver koji sve to omogućava, napredni algoritam Deep Face, a nisu isključili ni mogućnost korištenja tehnologije prepoznavanje lica u svoje buduće proizvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 00:38