NIKAD BLIŽI SUNCU

Europska sonda juri prema našoj zvijezdi, prizori koje je snimila su spektakularni!

Fotografija Sunca koju snimio Solar Orbiter
 Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA/AFP
Znanstvenici su prvi puta uočili mini-bljeskove koji su milijun puta manji od uobičajenih bljeskova koji se mogu vidjeti sa Zemlje

Sonda Solar Orbiter Europske svemirske agencije (ESA), lansirana ranije ove godine, snimila je nove fotografije Sunca, i to s udaljenosti od samo 77 milijuna kilometara, što ih čini najbližim fotografijama Sunca koje su kamere ikada snimile, piše BBC.

Nove fotografije Sunca, objavljene u četvrtak, dale su nam i neke nove spoznaje, poput pogleda na mini-bljeskove koji su prozvani "logorskim vatrama". Oni su milijun puta manji od bljesaka Sunca koji se inače pomoću teleskopa mogu vidjeti sa Zemlje.

image
Fotografije Sunca koju snimio Solar Orbiter
Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA/AFP
image
Fotografija Sunca koju snimio Solar Orbiter
Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA/AFP

Nije jasno, međutim, nastaju li te "logorske vatre" po istom principu kao i veliki bljeskovi. One bi mogle biti dio tajnovitog procesa zagrijavanja koji vanjsku atmosferu Sunca, koronu, čini toplijom od površine.

"Sunce ima relativno hladnu površinu od otprilike 5.500 stupnjeva Celzija, a okruženo je iznimno toplom atmosferom od više od milijuna stupnjeva", pojasnio je znanstvenik ESA-e Daniel Müller.

"Postoji teorija za koju se zalaže američki fizičar Eugene Parker, a koji tvrdi da bi ti mali bljeskovi mogli biti razlog za sveprisutni mehanizam grijanja koji bi mogao grijati koronu."

image
Fotografije Sunca koju snimio Solar Orbiter
Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA/AFP
image
Fotografije Sunca koju snimio Solar Orbiter
Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA/AFP
image
Fotografije Sunca koju snimio Solar Orbiter
Solar Orbiter/EUI/ESA/NASA/AFP

David Berghmans iz Kraljevskog opservatorija Belgije rekao je da su ti mini-bljeskovi svakako mali te da su ih znanstvenici zbog toga dosad nisu uočili. "Najmanje koje smo uočili velike su svega nekoliko piksela. Jedan piksel korespondira s 400 kilometara, to je njegova prostorna rezolucija. Veliki su kao neke europske zemlje", rekao je. "Možda ima i manjih."

Solar Orbiter u svemir je poslan pomoću rakete koja iz Cape Canaverala u američkoj saveznoj državi lansirana u veljači ove godine. Zadatak mu je otkriti tajne ponašanja Sunca.

Sunčeve emisije značajno utječu na Zemlju, osim što nam daju svjetlost i toplinu. Često znaju biti i remetilački faktor pa znaju ometati elektroničke komponente na satelitima i smanjivati kvalitetu radijske komunikacije. Solar Orbiter mogao bi znanstvenicima pomoći u razumijevanju tih pojava.

Solar Orbiter će napraviti nekoliko krugova oko Sunca te će u konačnici doći na blizini u manje od 43 milijuna kilometara. To znači da će proći kroz orbitu planeta Merkura. Fotografije koje su objavljene u četvrtak nastale su dok je Solar Orbiter bio u orbiti Venere. Radi usporedbe, Zemlja je od Sunca u prosjeku udaljena otprilike 149 milijuna kilometara.

Fotografije koje je Solar Orbiter snimio i koje će nastaviti snimati nisu najveće u smislu rezolucije koje se mogu napraviti. Najveći solarni teleskopi na Zemlji mogu snimati bolje fotografije.

Viši savjetnik ESA-e za znanost i istraživanje Mark McCaughrean rekao je za BBC da će Solar Orbiter ući u drukčiji, manje turbulentni dio solarnog vjetra te da će proučavati čestice i magnetska polja iz veće blizine. "Istovremeno će skupljati podatke s površine Sunca i oko nje. Nijedan teleskop to ne može", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:01