HT DONOSI

DRŽAVU PREBACILI U OBLAK, GRAĐANIMA SVE USLUGE ONLINE: Najvažnije je bilo promijeniti jednu stvar na koju su građani gubili najviše vremena

Neefikasna državna uprava, frustrirani građani i poduzetnici. Problem koji i dalje muči mnoge državne uprave najmanja članica Europske unije odlučila je riješiti digitalizacijom. Posljednjom investicijom od 15 milijuna eura planiraju sve svoje procese prenijeti u cloud unutar sedam godina. Cilj digitalizacije svih javnih službi je građanima pružiti najbolje korisničko iskustvo kad trebaju k liječniku ili upisati dijete u vrtić.

"Želimo implementirati tehnologiju poput AI analize osjećaja kako bismo mogli testirati nove politike i njihov utjecaj na kvalitetu života naših građana. Takva i slična rješenja poput chatbotova mogu u potpunosti transformirati odnos vlade i građana", poručuje Jonathan Cassar, glavni izvršni direktor Agencije za informacijsku tehnologiju Malte (MITA).

Nakon tri uzastopne godine kao najdigitaliziranija država Europske unije, Malta je u 2019. započela jedinstven projekt prelaska državnih procesa na cloud servise. Investiranjem u nove tehnologije žele modernizirati porezni sustav, usavršiti aplikacije socijalne sigurnosti i unaprijediti aplikacije u pravosuđu i zdravstvu.

Cilj je građanima osigurati efikasno i personalizirano iskustvo. U odabiru proizvoda i pružatelja usluga MITA se odlučila za hibridni model, koji jedini može zadovoljiti sve sigurnosne i pravne standarde države, a istovremeno pružiti sve benefite javnog clouda s kojima je takav cilj ostvariv.

ISTRAŽI JOŠ PET INOVACIJA KOJE SU OLAKŠALE ŽIVOT MILIJUNIMA LJUDI

Tu se ponajviše ističe pristup najnovijim tehnologijama u industriji poput blockchaina, AI i strojnog učenja, koje Malta danas aktivno koristi u novim uslugama za građane i organizacije. Portal MyHealth jedno je od brojnih digitalnih rješenja koje je MITA razvila i održava koristeći hibridni cloud.

Radi se o portalu koji povezuje podatke svih zdravstvenih ustanova u državi s korisnicima usluga, pacijentima i liječnicima. Centralizacijom svih podataka i alatima javnog clouda MyHealth omogućava pregled cijele povijesti bolesti, svih pregleda i rezultata testova, odabir i ocjenjivanje liječnika te dodatne informacije o zdravstvenim institucijama. Pacijenti ne moraju više puta dolaziti u kliniku niti čekati u ambulantama, nego sve osim samog pregleda i testova obavljaju digitalno.

Na Malti se uskoro nadaju omogućiti stanovnicima pristup svim privatnim informacijama i dokumentima te digitalno podnošenje svih upravnih zahtjeva, čime bi eliminirali bolne dolaske na šaltere javnih službi.

"Sada uistinu nema granice za informacije kakve možemo pružiti svojim građanima", zaključuje Cassar.

Prošle je godine Malta objavila i novu nacionalnu strategiju za integraciju tehnologije umjetne inteligencije do 2022. putem 77 programa i prvog certifikata u svijetu za poduzetnike koji društveno odgovorno koriste AI tehnologiju. Time se nadaju lansirati Maltu među top 10 zemalja svijeta sa strategijom najvećeg utjecaja.

Izvori: ‘Hybrid Cloud and the Government Whitepaper’ MITA, 2019; ‘Malta the Ultimate AI Launchpad: A Strategy and Vision for Artificial Intelligence in Malta 2030’, Malta AI, 2019; ‘Malta’s IT Agency Delivers Government with Microsoft Azure and Azure Stack’, Microsoft, 2018


Najmodernija tehnologija s kojom mala tvrtka u Hrvatskoj može inovirati jednako kao i velika bilo gdje u svijetu, od sada postoji i u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom jedini u Hrvatskoj tvrtkama omogućava korištenje više od 200 najnaprednijih Azure Stack alata za digitalizaciju, rast i razvoj poslovanja. Tvrtke mogu koristiti jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu, uz lokalnu podršku certificiranog tima i potpunu zaštitu podataka koji ostaju u Hrvatskoj. Saznajte više!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju
01 Content & Technology - C3 Croatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:32