‘NA APARATIMA‘

Čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku gostovao u našem podcastu: ‘Ovisnik sam o prognozi. Ali, onda sam shvatio nešto...‘

Filip Pavić i Predrag Pale

 Jutarnji List/Hanza Media
Činjenica je da internet - to neiscrpno vrelo znanja - danas koristimo da gledamo... eh, video klipove s mačkama. Zašto?

Kako zapravo dolazimo do znanja i informacija? Kako izaći na kraj s količinom informacija koja je 20 ili 30 puta veća nego prije stotinjak godina? Zašto smo ovisni o vijestima i društvenim mrežama, zašto nam pažnja tako kratko traje i kako ćemo, zapravo, učiti za 50 godina? Odgovore na ta pitanje daje nam profesor FER-a, futurolog i čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku - Predrag Pale u novoj epizodi podcasta "Na aparatima".

- Ja sam shvatio da sam ovisnik o vremenskoj prognozi, gledam je ujutro i navečer. Ali zašto? Shvatio sam da ću se jednako obući bez obzira na to što kažu. Isto je i s vijestima... ljudi misle da će nešto propustiti ako ne pogledaju vijesti, a sve je to zapravo prividna stvarnost... - govori Pale.

Cijeli razgovor poslušajte ispod, u novoj epizodi podcasta "Na aparatima".

Podcast Jutarnjeg lista "Na aparatima" bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Kako ćemo živjeti i raditi za 30 ili 50 godina? Kako ćemo se družiti, seksati, putovati...? Hoće li nas tehnologija napraviti glupljima ili pametnijima, hoćemo li i dalje jesti meso, igrati šah, čitati knjige, slušati rock‘n‘roll u 2050. godini? I zašto, kvragu, Google uvijek zna o čemu razmišljam?!

Najteža i najzanimljivija pitanja pitamo naše znanstvenike, profesore, influencere, umjetnike i poduzetnike.

Pronađite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:49