'ROBBINHOOD'

CIJELI GRAD ZBOG VIRUSA POD BLOKADOM VEĆ DVA TJEDNA! Ljudima je život paraliziran, a banditi su ostavili samo kratku poruku: 'Samo jednu stvar znamo!'

Ulaz u gradsku vijećnicu Grada Baltimorea na koji je naljepljen komad papira na kojem piše da računalni sustavi Grada ne rade
 Stephanie Keith / REUTERS
 

Dio računalnog sustava uprave američki grad Baltimore u saveznoj državi Maryland još je uvijek pod kontrolom hakera koji su ga ransomware virusom napali prije više od dva tjedna, piše The New York Times.

Kako bi popravljanje sustav moglo trajati mjesecima, gradonačelnik Bernard Young u ponedjeljak je rekao da bi mogao razmisliti o plaćanju otkupnine koju hakeri traže. "U ovom trenutku, ne dolazi u obzir. Međutim, da se bi grad ponovno pokrenuo? Mogao bih razmisliti o tome. No, za sada nisam odlučio", rekao je lokalnim medijima.

Gradske vlasti Baltimorea 7. su svibnja uočile da je njihov računalni sustav napadnut ransomwareom - virusom koji onemogućava korištenje datoteka na inficiranom računalu. Hakeri koji njime napadaju u pravilu u zamjenu za vraćanje funkcionalnosti traže novac.

Baltimore je o napadu odmah obavijestio FBI i ugasio pogođene sustave kako bi se zaustavilo širenje. Među pogođenim sustavima našli su se sustavi glasovnih poruka, elektroničkih poruka, baza podataka kazni za parkiranje te sustavi za plaćanje računa za vodu i poreza na nekretnine. Pogođen je i sustav za prijavljivanje neispravnih vozila. Prema pismu koje su sastavili kongresnici parlamenta Marylanda, prodaja 1.500 domova stavljena je na čekanje. Grad je ovog tjedna intervenirao te je spomenute transakcije ipak omogući.

Prema pisanju novina The Baltimore Sun, hakeri su od grada tražili otkupninu u iznosu od tri BitCoina po sustavu (24 tisuće dolara; 159.196 tisuće kuna) ili 13 BitCoina za sve pogođene sustave (102 tisuće dolara; 676.770 tisuća kuna). "Nećemo više pričati, sve što znamo je NOVAC!", pisalo je pismu hakera.

O napadu se ne zna puno više od toga. Ne zna se tko je izveo napad, osim da je napad izveden virusom "RobbinHood", relativno novom inačicom ransomwarea. Stručnjaci kažu da grad nije napadnut iz nekog konkretnog razloga. "Mislim da je riječ o oportunističkom napadu", rekao je Lawrence Abrams, vlasnik internetske stranice za vijesti iz tehnologije Bleeping Computer.

"Jezik koji su koristili napadači praktički je identičan jeziku koji je korišten u drugim 'RobbinHood' napadima. Stvaratelj ili stvaratelji virusa najvjerojatnije su skenirali sustave i otkrili da je Baltimoreov bio ranjiviji od drugih."

Baltimore je drugi američki grad koji je napadnut virusom "RobbinHood". Grad Greenville u saveznoj državi Sjevernoj Karolini 10. je travnja ove godine napadnut. Taj se napad još uvijek istražuje, a gradske vlasti nisu platile otkupninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 06:15