HT DONOSI

BUDUĆNOST ZDRAVSTVA: 3D hologrami brinuti će da živimo zdravije, evo što nas još očekuje s robotima i umjetnom inteligencijom

U inovacije u zdravstvu samo se prošle godine investiralo 7,4 milijarde dolara (Deloitte, 2020.), najviše u tehnologije umjetne inteligencije, strojnog učenja i interneta stvari. Više od 30 posto zadataka u zdravstvu moguće je automatizirati već danas (McKinsey, 2020.).

Zdravstvene ustanove diljem svijeta suočavaju se s izazovom podizanja kvalitete brige za pacijente, uz naglasak na preventivne mjere, lakšu dostupnost usluga i personalizirani pristup, a sve to moraju učiniti uz smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti.

Procjenjuje se da će već 2021. zdravstvene ustanove ostvarivati 15 do 20 posto veću produktivnost upotrebom umjetne inteligencije, ali ne tako što će preuzeti ljudske poslove, nego tako što će postati svojevrsni kopiloti u razvoju i preciziranju usluga, kao i rutinskih poslovnih procesa kao što su provjera statusa osiguranja i sistematizacija kliničke dokumentacije.

U temelju te transformacije nova su tehnološka rješenja i big data. Prema istraživanju konzultantske kuće PwC ("Global top health industry issues: Defining the healthcare of the future", 2018.), najizazovniji segment bit će kako integrirati tehnologije kao što su umjetna inteligencija.

INOVIRAJ I RASTI: POGLEDAJ NAJDETALJNIJI SPECIJAL O INOVACIJAMA U HRVATSKOJ

U novom izvještaju Deloitte (2020) analizira najveće promjene u zdravstvenoj industriji koje će potaknuti nove tehnologije. Od efikasnijih financijskih i administrativnih procesa do kontinuirane brige o zdravlju, nove tehnologije će transformirati zdravstvo kakvo poznajemo.

5 TOP TRENDOVA U ZDRAVSTVU

Robotika

Robotske ruke i sustavi već su ušli u bolnice i dalje će se razvijati. Primjerice, AR tehnologija nudi liječnicima pristup digitalnim slikama i podacima bez da moraju maknuti pogled s pacijenta tijekom zahvata. Liječnicima omogućavaju veću preciznost i bolju vizualizaciju pa su operativni zahvati kraći i manji je broj komplikacija, dok se pacijenti brže oporavljaju i kraće borave u bolnici.

Nosiva tehnologija

Kao dio uređaja koje nosimo svakodnevno, senzori prate zdravlje korisnika i razvijaju algoritme prema kojima savjetuju korisnika u održavanju zdravih navika. Temelje se na tehnologiji strojnog učenja koja prepoznaje i upozorava na abnormalnosti bez greške, a neki su popraćeni i 3D hologramima koji na ilustrativan i način blizak korisniku jednostavno opisuju o čemu se radi.

5G

Tehnologija pete generacije podupire ultrapouzdanu i masivnu komunikaciju niske latencije. Takva je tehnologija nužna za pravovremenu razmjenu podataka u bolnicama koje moraju zadovoljiti visoke standarde sigurnosti i istovremeno analizirati velike skupine podataka koji nastaju u različitim odjelima, na brojnim medicinskim uređajima i računalima, a analiziraju se na jednom centraliziranom mjestu.

NLP

NLP ili procesiranje prirodnog jezika generira detaljne i precizne medicinske bilješke kroz izgovorene ili napisane rečenice. NLP omogućava kodiranje svih informacija o korisniku, njegovoj povijesti bolesti, simptomima i kontekstualnim faktorima, ali i pronalazak potencijalnih kandidata za novo istraživanje analizom objava i interesa korisnika na društvenim mrežama.

IoMT (Internet of Medical Things)

Povezana infrastruktura medicinskih uređaja, software aplikacija, zdravstvenog sustava i usluga koja povezuje sudionike (pacijente, skrbitelje i liječnike), podatke (korisničke i poslovne), procese (skrb i potpora pacijenata) i uređaje (senzore ili povezane medicinske naprave) kako bi bili efikasniji u poboljšanju medicinske skrbi za pacijente.

Izvor:
Deloitte, 2020 Global health care outlook; McKinsey, Seven healthcare industry trends to watch in 2020; PwC, Global top health industry issues: Defining the healthcare of the future, 2018)


Najmodernija tehnologija s kojom mala tvrtka u Hrvatskoj može inovirati jednako kao i velika bilo gdje u svijetu, od sada postoji i u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom jedini u Hrvatskoj tvrtkama omogućava korištenje više od 200 najnaprednijih Azure Stack alata za digitalizaciju, rast i razvoj poslovanja. Tvrtke mogu koristiti jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu, uz lokalnu podršku certificiranog tima i potpunu zaštitu podataka koji ostaju u Hrvatskoj. Saznajte više!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju
01 Content & Technology - C3 Croatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:23