HT DONOSI

BUDUĆNOST TEHNOLOGIJE: Na omiljenim aplikacijama provedemo skoro 40 sati tjedno, u ovoj godini već je ih je skinuto novih 31 milijardu

Ovo je opet godina rasta mobilnih aplikacija. Korisnici sada prosječno na različitim aplikacijama tjedno provedu gotovo 40 sati što je 20 posto više nego prošle godine. Samo u prvom kvartalu 2020. korisnici su diljem svijeta skinuli 31 milijardu aplikacija, 15 posto više nego u zadnjem kvartalu 2019 (App Annie Market Data 2020.)

Najveći utjecaj na takav trend imala je pandemija koronavirusa koja je potrošače diljem svijeta zaključala kod kuće pa su predvodnici trenda rasta korištenja aplikacija korisnici u Kini i Italiji.

Više od 95 posto Android aplikacija je besplatno, jednako kao i 90 posto aplikacija za iOS, no unatoč tome u 2020. godini mobilne aplikacije generirati će 187 milijardi dolara prihoda. Najveći dio novca trenutno se slijeva od kupnji unutar aplikacija (in-app purchases), ali procjenjuje se da će tržište oglašavanja unutar aplikacija dosegnuti vrijednost od 200 milijardi dolara 2021.godine (Top Mobile App Development Company, 2019).

Mobilne aplikacije zauzimati će sve veći postotak globalnog mobilnog internetskog prometa budući da više od 77% korisnika više voli koristiti mobilne aplikacije nego web stranice za istu uslugu. Na mobilne aplikacije već sada odlazi gotovo 50% internetskog prometa.

INOVIRAJ I RASTI: POGLEDAJ NAJDETALJNIJI SPECIJAL O INOVACIJAMA U HRVATSKOJ

Područje na kojemu se očekuje rekordni rast su mobilne igre. Industrija mobilnog gaminga u narednih bi godinu dana trebala ostvariti rast tržišnog udjela od 55 posto, jer će usluge igranja u cloudu, zahvaljujući daljnjem razvoju 4G LTE i 5G mreže, značajno unaprijediti korisničko iskustvo.

TOP 4 TRENDA U TEHNOLOGIJI

'Multiexperience' pristup

Budućnost razvoja aplikacija je u 'multiexperience' pristupu, pokazuje analiza Gartnera. Slijedi novi rast razvoja chatbotova i glasovnih pomoćnika.

Accelerated Mobile Pages (AMP)

Accelerated Mobile Pages je open-source projekt Googlea i Twittera čiji je cilj brže učitavanje mobilnih stranica i dok taj standard definitivno nikada neće zamijeniti top aplikacije, učinit će nepotrebnima aplikacije niže kvalitete. Prema podacima Googlea, naime, AMP-ovi se u prosjeku učitavaju u manje od jedne sekunde i koriste i do 10 puta manje podatkovnog prometa u odnosu na obične web stranice.

Aplikacije o cloudu

Prema analizi koju je objavio Cisco, 90 posto kompletnog mobilnog internetskog prometa gravitirat će prema aplikacijama u oblaku, što bi značilo ukupni rast tog segmenta od 60 posto. Za korisnika to znači vrlo moćne mobilne aplikacije koje brzo mogu povući podatke iz clouda, a istodobno zauzimaju puno manje prostora na samim uređajima.

Low Code Development

Low Code Development eliminira potrebu za velikom količinom ručnog kodiranja i pojednostavljuje razvoj aplikacija. Dodatno, takve platforme omogućavaju skaliranje aplikacija kako pojedini biznis raste. Procjenjuje se da će razvojni alati za to doživjeti velik rast popularnosti u ovoj godini.

Izvori:
Gartner, Survey Analysis: Insight to Kick-Start an Enterprise Multiexperience Development Strategy, 2019; Futurum Research, Experience 2030: The Future of Customer Experience, 2019; Cisco, Cisco Annual Internet Report 2018-2023, Top Mobile App Development Company, App Annie Market Data 2020.


Najmodernija tehnologija s kojom mala tvrtka u Hrvatskoj može inovirati jednako kao i velika bilo gdje u svijetu, od sada postoji i u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom jedini u Hrvatskoj tvrtkama omogućava korištenje više od 200 najnaprednijih Azure Stack alata za digitalizaciju, rast i razvoj poslovanja. Tvrtke mogu koristiti jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu, uz lokalnu podršku certificiranog tima i potpunu zaštitu podataka koji ostaju u Hrvatskoj. Saznajte više!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju
01 Content & Technology - C3 Croatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:50