OGROMNA PROMJENA

Bill Gates: ‘Nikad više nećete ići na Amazon, a ubrzo će i Google otići u povijest‘

Bill Gates

 Ole Berg-rusten/AFP
Uskoro bi mogao biti kreiran osobni digitalni agent koji će moći obavljati određene zadatke umjesto ljudi, kaže suosnivač Microsofta

Suosnivač Microsofta, Bill Gates, uvjeren je da će se u području umjetne inteligencije u budućnosti kreirati osobni digitalni agent koji će moći obavljati određene zadatke umjesto ljudi.

- Tehnologija će radikalno promijeniti ponašanje korisnika. Tko god dobije takvog osobnog agenta, to će biti velika stvar, više nikad nećete otići na stranicu za pretraživanje (npr. Google), više nikad nećete otići na Amazon - rekao je Gates.

- Budući pomoćnik iz sfere umjetne inteligencije, koji tek treba biti razvijen, moći će razumjeti potrebe i navike osobe te joj pomoći da ‘pročita stvari koje inače nema vremena čitati‘ - dodao je suosnivač Microsofta, koji je u ponedjeljak gostovao na događaju Goldman Sachsa i SV Angela u San Franciscu, gdje se raspravljalo o umjetnoj inteligenciji.

Gates smatra kako postoji 50-50 šansa da će digitalnog asistenta kreirati ili neki startup ili tehnološki div, prenosi CNBC.

- Bio ću razočaran ako to ne bude Microsoft, ali impresioniralo me nekoliko startupova, uključujući Inflection - dodao je, misleći na Inflection.AI, čiji je suosnivač Mustafa Suleyman, bivši izvršni direktor DeepMinda.

- Trebat će neko vrijeme dok ovaj snažan, digitalni agent budućnosti ne bude spreman za glavnu upotrebu, a tvrtke će do tad u svoje proizvode nastaviti ugrađivati takozvane generativne AI tehnologije slične OpenAI-jevom popularnom ChatGPT-u - kaže Gates, koji smatra kako će umjetna inteligencija ubrzati i inovacije u svemiru te dovesti do naprednijeg razvoja lijekova.

- Vjerujem da se čovječanstvo približava stvaranju korisnih lijekova za liječenje bolesti poput Alzheimera, a ispitivanja na ljudima vjerojatno će se provesti za deset godina - izjavio je.

Gates također misli kako će budući humanoidni roboti, koji su jeftiniji za tvrtke od ljudskih zaposlenika, uvelike utjecati na poslovanje.

- A dok izmišljamo ove robote, samo se moramo pobrinuti da ne dobiju Alzheimerovu bolest - zaključio je Gates u šali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:05