‘NAJBOLJI IKAD!‘

Apple predstavio iPhone 13: ima novu kameru, baterija mu traje 2,5 sata dulje, evo koliko će koštati!

Tim Cook s iPhoneom 13 Pro Max i Apple Watch Series 7
 Handout/AFP
iPhone Mini će koštati od 699 dolara nadalje, a iPhone 13 će stajati 799 dolara, no početni memorijski kapacitet sada je 128 gigabajta

Apple je na virtualnom događaju pod nazivom “California Streaming” večeras predstavio novu generaciju iPhonea, kao i nove modele iPada te novi Apple Watch.

iPhone 13 nije doživio veliki redizajn kao što je to bio slučaj prošle godine s iPhoneom 12 (ovo je godina u Appleovom ciklusu u kojoj već tradicionalno nastupa “samo” evolucijski pomak za njihov pametni telefon). I dalje su dostupna četiri modela - regularni, Mini, Pro i Pro Max, s dijagonalama zaslona od 5,4, preko 6,1, pa sve do 6,7 inča.

Jedine vizualne promjene su 20 posto manji “notch” na vrhu zaslona te drugačiji, dijagonalni raspored kamera na regularnom te Mini modelu. Dodane su i neke nove boje, ružičasta za bazne modele te svijetloplava za Pro inačice.

Naravno, telefoni su dobili novi sistemski čip Appleove izrade, A15 Bionic, koji će gotovo sigurno biti najmoćniji čipset na današnjem tržištu. Zahvaljujući tom čipu Apple tvrdi da je produljeno i trajanje baterije, a poboljšane su i performanse kamere, posebno na polju snimanja videa.

I dok su Pro modeli napokon dobili ekrane s višom frekvencijom osvježavanja slike (karakteristika koja donosi uglađeniji prikaz i ima dramatičan učinak na korisničko iskustvo), iPhone 13 i iPhone 13 Mini su ostali na ekranima od 60 Hz. iPhone 13 Pro i 13 Pro Max će pak imati OLED ekrane s varijabilnom frekvencijom osvježavanja ekrana od 10 pa sve do 120 Hz.

Apple je napokon povećao i početni memorijski kapacitet telefona na 128 gigabajta, dok su cijene ostale iste kao kod iPhonea 12 - od 699 američkih dolara za Mini, od 799 dolara za iPhone 13, od 999 dolara za 13 Pro te od 1099 dolara za 13 Pro Max.

Telefoni u prodaju dolaze 24. rujna.CEO Applea Tim Cook i njegovi suradnici predstavili su još i novi ulazni model iPada, kao i dugoočekivanu novu generacija iPada Mini, te novu verziju najprodavanijeg pametnog sata na svijetu - Apple Watch Series 7.

Detaljnije o samim proizvodima pročitajte ispod videa, u prijenosu eventa uživo.


Prijenos uživo

Tim Cook najavljuje novi iPhone!

Dizajn iPhonea 13 je većinom ostao isti - “notch” na vrhu ekrana je napokon prilično smanjen u odnosu na prethodnike, dok su leće na grbi kamere malo prearanžirane u odnosu na iPhone 12 i sada su postavljene dijagonalno.

Dolazi u šest boja - ružičasta, crna, plava, crvena, srebrna i zlatna. To vrijedi za regularni iPhone 13 te iPhone 13 Mini.

Vršna svjetlina OLED ekrana je 1200 nita, a dijagonale su 6,1 inča za regularni iPhone 13, odnosno 5,4 za Mini. Telefone pogoni novi sistemski čip A15 Bionic sa 15 milijardi tranzistora, sa 6-jezgrenim procesorom (dvije za visoke performanse, četiri štedljive) te 4-jezgrenim grafičkim procesorom i 16-jezgrenim “neural engineom”.

Dvostruka kamera sastoji se od glavne 12-megapikselne kamere s najvećim senzorom koji je Apple dosad stavio u neki smartphone. Ima optičku stabilizaciju s tehnologijom “Sensor Shift”. Ultraširoka kamera također ima 12-megapikselni senzor. Što se tiče videa, iPhone 13 ima “Cinematic” način rada koji - tvrdi Apple - prenosi alate poznate iz profesionalne filmografije na iPhone (primjerice, “focus racking”). U praksi, iPhone bi trebao sam inteligentno odlučivati gdje bi trebao prebaciti fokus na videu. Kamera može snimati 4K video pri 60fps.

Baterija bi na iPhoneu 13 trebala trajati 2,5 sata dulje nego na iPhoneu 12, odnosno 1,5 sat kod Minija. Apple to pripisuje novom čipsetu A15 Bionic. Telefoni su otporni na vodu i prašinu po standardu IP68. iPhone Mini će koštati od 699 dolara nadalje, a iPhone 13 će stajati 799 dolara, no početni memorijski kapacitet sada je 128 gigabajta (postoje još i opcije od 256 te 512 GB). Da bismo dobili hrvatske cijene, kao i dosad, potrebno je dolarski iznos pomnožiti s 10 (dakle, oko 7000 kuna za iPhone Mini te oko 8000 za iPhone 13).

Naravno, postoje i Pro verzije.

iPhone 13 Pro ima jednak raspored triju kamera na poleđini kao iPhone 12 Pro (iako se čini da je modul kamere nešto veći) te “notch” na ekranu koji je 20 posto manji nego dosad. Obrub oko ekrana izrađen je od nehrđajućeg čelika, dolazi u četiri boje - crna, srebrna, zlatna i svijetloplava. Poleđina je izrađena u mat finišu. Super Retina XDR zaslon podržava do 1200 nita svjetline. Apple je napokon uveo “ProMotion”, odnosno varijabilnu frekvenciju osvježavanja ekrana od 10 do 120 Hz (malo je iznenađenje što su “osnovni” modeli ostali na 60 Hz). Veličine zaslona su 6,1, odnosno 6,7 inča za model Pro Max.

iPhone 13 Pro i Pro Max uz regularnu i ultraširoku kameru imaju i dodatnu telefoto leću s uvećanjem od 3X. Sve leće imaju noćni način snimanja, uveden je novi makro način snimanja, uključujući i makro slow motion video. Video se može snimati u tehnologiji Dolby Vision HDR. Apple je najavio i snimanje videa u ProRes formatu, što će biti dostupno do kraja godine.

Što se tiče baterije, iPhone 13 Pro trebao bi trajati 1,5 sat dulje od 12-ice, a 13 Pro Max 2,5 sata dulje od 12 Pro Max. Usput, u kutiji opet neće biti punjača. Početna cijena iPhonea 13 Pro je 999 dolara, a 13 Pro Max 1099 dolara. Bit će dostupna i memorijska opcija od 1 terabajta. Cjelokupna iPhone paleta sadrži još i iPhone SE (od 399 dolara), iPhone 11 (od 499 dolara) te iPhone 12 (od 599 dolara). Ponovno, za hrvatske cijene dovoljno je dolarske iznose pomnožiti s 10.


19:32 - Apple Watch Series 7 ima 20 posto veći Retina ekran od prethodnika koji bi trebao biti i značajno svjetliji, a bridovi su smanjeni za 40 posto, tako da su dimenzije uređaja tek malo veće od serije 6. Unatoč glasinama, dizajn nije značajno promijenjen, riječ je o blagoj evoluciji. Na Apple Watch Series 7 može se koristiti puna tipkovnica, dizajnirana su i nova brojna lica ekskluzivna za novi sat. Uređaj ima standard otpornosti na prašinu i vodu IPX6 te je vodootporan do 5 atm. Poboljšano je i ubrzano punjenje. Doći će u pet novih boja u aluminiju te tri boje u čeliku. Cjelokupna linija Appleovih satova je sada sljedeća: Series 3 će koštati 199 dolara, Watch SE 279 dolara, a Apple Watch Series 7 399 dolara.


19:22 - Apple je nakon duljeg vremena predstavio i novu generaciju iPada mini, koji je dobio novi četvrtastiji dizajn nalik iPadu Pro i iPhoneu 12, s ravnim rubovima te tankim bridovima oko 8,3-inčnog zaslona.

Dolazi u četiri boje - ružičasta, svemirsko siva, zlatna i srebrna. TouchID tipka je smještena na vrh uređaja, u tipku za paljenje. Uređaj ima USB-C utor, 5G povezivost, stereo zvučnike i podržava Apple Pencil druge generacije. Kamera ima 12-megapikselni senzor s otvorom blende od f/1.8 i može snimati video u 4K, dok je prednja kamera također 12-megapikselna. Početna cijena je 499 dolara i na većinu tržišta dolazi sljedeći tjedan.

Sljedeći na redu je Apple Watch.


19:12 - Cook je prešao na iPad, koji je u ovoj godini porastao za 40 posto. Prvi uređaj predstavljen na današnjem događaju tako je novi ulazni model iPada. Dobio je sistemski čip A13 Bionic s kojim će, tvrdi Apple, iPad biti brži od najbržeg Android tableta čak 6 puta. Osnovni iPad i dalje ima TouchID fizičku tipku i velike bridove oko zaslona.

Novi iPad sa zaslonom od 10,2 inča podržava čitav niz tipkovnica te Apple Pencil i dolazit će s novim softverom iPadOS 15. Početna cijena bit će 329 dolara za model sa 64 gigabajta memorije.


19:06 - Prva tema je Apple TV+ (streaming servis koji još nije službeno dostupan u Hrvatskoj). Cook se pohvalio nominacijama i nagradama za dosadašnje sadržaje te su najavili nove serije, filmove i emisije za jesensku i zimsku sezonu.


19:00 - Appleov virtualni događaj pod nazivom “California Streaming” počeo je pjesmom i videospotom koji naglašava vedute Kalifornije. Na pozornici se pojavio CEO Applea Tim Cook.


Napokon je stigao dan iPhonea: s početkom u 19 sati po hrvatskom vremenu Apple će na virtualnom događaju predstaviti novu generaciju svog pametnog telefona, kao i nekoliko drugih uređaja.

Kao i kod praktički svih prezentacija novih smartphonea, već je odavno procurila većina detalja o iPhoneu 13 (osim možda najosnovnijeg detalja - naime, hoće li se doista tako tako zvati, jer Amerikanci prilično ozbiljno tretiraju praznovjerje povezano s tim brojem). Curenje informacija iz proizvodnog lanca uglavnom je prilično precizno, premda uvijek treba ostaviti nešto prostora za iznenađenja.

No, ako sve ostane prema najavama, iPhone 13 neće biti tako uzbudljiv skok kao što je to bio iPhone 12 sa svojim kockastim dizajnom. Izgled uređaja trebao bi uvelike ostati isti, a ponovno bi na tržište trebala doći četiri modela - regularni, Mini, Pro i i Pro Max. Skuplji modeli trebali bi dobiti zaslon izrađen u tehnologiji LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide), što je vrsta OLED ekrana koji troši manje energije i koji bi mogao napokon omogućiti da iPhone ima karakteristiku koju čak i prilično jeftini Android uređaji imaju već dulje vrijeme - "Always On Display" te višu frekvenciju osvježavanja ekrana.

Apple je dosad na iPhone stavljao ekrane s frekvencijom osvježavanja od 60 Hz (što znači da se slika osvježava 60 puta u sekundi), dok konkurenti uredno izbacuju modele sa 120 Hz, pa čak i sa 144 Hz. Što je veća frekvencija osvježavanja, to je prikaz na ekranu uglađeniji i ugodniji za korištenje (i sam Apple koristi ekrane od 120 Hz na nekim modelima iPada i Apple Watcha). Dodatno, nagađa se da će Apple napokon malo smanjiti "notch" na vrhu ekrana.

Naravno, treba očekivati novu generaciju Appleovog superbrzog sistemskog čipa koji pogoni telefone, nagađa se i da će biti implementirani i snažniji magneti te veća zavojnica za bežično punjenje preko MagSafe adaptera te da će u paletu biti uvrštene neke nove boje, kao i da će početni modeli dolaziti s više interne pohrane. Cijene bi navodno trebale ostati u rangu iPhonea 12.

Neka od najvećih unapređenja očekuju se na polju kamere. Prema glasinama, posebno će biti poboljšana ultraširoka kamera te optički zum kod snimanja videa, a na videu bi trebalo biti omogućeno portretno snimanje sa zamućenjem pozadine. Govori se i o opciji snimanja u ProRes standardu te o "astrofotografiji" (opet, opcija koju Android uređaji imaju već odavno, ali Apple je već odavno uspostavio takav standard - posuđuju opcije od konkurencije tek kada su sigurni da su ih dovoljno usavršili).

Osim iPhonea, očekuje se da će danas biti predstavljen i Apple Watch Series 7, koji bi mogao dobiti značajno promijenjeni dizajn. Konkretno, nagađa se da će zaobljeno kućište kakvo Apple koristi još od prve generacije biti zamijenjeno sasvim ravnim zaslonom te poravnatim stranicama, što bi bilo konzistentno s trenutnim dizajnerskim kodom tvrtke. Početkom godine procurile su glasine i o zasebnom satu usmjerenom prema ekstremnim sportašima, no tek treba vidjeti hoće li se to obistiniti. Osim dizajna, sat bi trebao dobiti brži procesor, a dimenzije bi trebale biti povećane na 41, odnosno 45 milimetara (sa 40, odnosno 44 mililmetra).

Očekuje se i predstavljanje treće generacije AirPodsa, ulaznog modela Appleovih TWS slušalica. Dizajnom bi trebale više nalikovati modelu AirPods Pro, dok bi kutija za punjenje trebala imati 20 posto veću bateriju. Dodatno, Apple bi trebao objaviti datume lansiranja operativnih sustava iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 te macOS Monterey. Postoji i vrlo mala šansa da će danas biti predstavljeni ili barem najavljeni novi ulazni model iPada te novi iPad Mini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 14:12