noćno spuštanje

Američki astronauti izveli pothvat koji nije viđen više od pola stoljeća: ‘Zaradili ste 68 milijuna milja‘

 Bill Ingalls/NASA/AFP
SpaceX-ova Crew Dragon kapsula ‘Resilience‘ izvela je noćno slijetanje, a zadnji put je to učinila misija Apollo 8

U nedjelju po noći četiri su se astronauta vratila s Međunarodne svemirske postaje (ISS), spustivši svoju kapsulu u vode Meksičkog zaljeva, nedaleko od Floride, u prvom noćnom spuštanju američke posade u više od pola stoljeća.

Zadnji put kada se neka američka posada spustila u more po noći, radilo se o misiji Apollo 8, koja se spustila sjeverozapadno od Havaja, 21. prosinca 1968. Zadnje noćno slijetanje ruskih astronauta dogodilo se 1974., kada su jaki vjetrovi otpuhali njihovu kapsulu u dijelom smrznuto jezero u Kazakhstanu.

image
Handout/NASA/AFP

SpaceX-ova Crew Dragon kapsula “Resilience” (ustrajnost) padobranom se spustila u nedjelju nešto prije 3 sata ujutro po lokalnom vremenu, noseći sa sobom četvero astronauta Crew-1 misije, koja je lansirana sa Svemirskog centra Kennedy u studenom prošle godine.

image
Četvero astronauta u kapsuli Crew Dragon
Bill Ingalls/NASA/AFP

“Želimo vam dobrodošlicu natrag na Zemlju i hvala vam što ste letjeli SpaceX-om”, poručili su astronautima iz centra za kontrolu misije ubrzo nakon slijetanja. “Za one među vama koji skupljaju nagradne milje, zaradili ste 68 milijuna milja ovim putovanjem.”
“Uzet ćemo te milje”, odgovorio je zapovjednik kapsule Mike Hopkins.

“Mogu li se prenijeti na nekog?”, SpaceX je odgovorio da će morati provjeriti s odjelom marketinga. Samo nekoliko minuta kasnije, Hopkins je vidio svjetla sa spasilačkih brodova koji su došli po astronaute.

Iako su noćna slijetanja rijetka jer podižu rizik po astronaute koji se spuštaju u ocean, SpaceX je provodio vježbe za noćna slijetanja pa je tako i prošla teretna kapsula spuštena po noći kako bi ekipe za potragu stekle potrebno iskustvo.

image
Bill Ingalls/NASA/AFP

Centar se odlučio za noćno slijetanje nakon što je originalni plan povratka, zakazan za srijedu, otkazan zbog jakog vjetra, koji se nastavio. Kada je prognoza za noćno spuštanje ukazala da će biti mirno more, voditelji misije odlučili su da je bolje iskoristiti povoljne vjetrove nego izbjeći spuštanje po noći.

Nakon što su ih izvukli iz kapsule, astronauti su helikopterom prevezeni do Houstona gdje su ih čekale njihove obitelji, a Resilience se zaputio natrag na Cape Canaveral, gdje će ga pregledati i pripremiti za prvu privatnu misiju - vozit će japanskog milijardera Yusaku Maezawu u svemir, s dvoje pobjednika natjecanja koje je organizirao, te medicinskim tehničarem iz dječje bolnice St. Jude.

image
Bill Ingalls/NASA/AFP
image
Bill Ingalls/NASA/AFP
image
Bill Ingalls/NASA/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:55