JAČI OD KATASTROFA

Ambiciozan projekt: Gradit će plutajući grad koji može izdržati nalet uragana pete kategorije

OCEANIX-ov plutajući grad

 Big-bjarke Ingels Group/Ferrari/Profimedia
Cilj je razviti grad otporan na poplave koji se podiže zajedno s razinom mora i koji proizvodi vlastitu hranu, energiju i pitku vodu

Prije više od dvije godine, grupa graditelja, inžinjera i arhitekata okupila se na okruglom stolu Ujedinjenih naroda kako bi razgovarali o vrlo ambicioznom projektu - plutajućem gradu koji bi mogao izdržati prirodne katastrofe poput poplava, tsunamija i uragana pete kategorije, piše Business Insider.

Ideja nije posve nova - dizajneri i poduzetnici već desetljećima maštaju o izgradnji umjetnih otoka i gradova na vodi. Čak je i Homer prije više od dvije tisuće godina zamislio mitski plutajući grad.

No, te su vizije vrlo teško ostvarive, često zato što lokalne zajednice ne prihvaćaju takve prijedloge, tvrdeći da se zemlja može bolje iskoristiti.

Projekt kojeg podržava UN, prošloga je tjedna nadvladao te prepreke kad je grad Busan u Južnoj Koreji pristao biti domom prvog plutajućeg grada, koji će biti izgrađen u suradnji s dizajnerom OCEANIX i UN-ovim programom ljudskih naselja (UN-Habitat). Poput mnogih drugih priobalnih gradova, Busan je u opasnosti zbog podizanja razine mora.

image

OCEANIX-ov plutajući grad

Big-bjarke Ingels Group/Ferrari/Profimedia

"Slučajno se tako dogodilo da je Busan najbolje mjesto za testiranje ovog prototipa", kazala je Itai Madamombe, suosnivačica OCEANIX-a. "Ovo je nešto što će, nadamo se, biti korisno svim priobalnim gradovima diljem svijeta i svim priobalnim zajednicama, koje su u opasnosti od podizanja razine mora".

Završetak gradnje do 2025. godine

OCEANIX-ov grad u osnovi je skup heksagonalnih platformi koje plutaju na površini vode.

Heksagoni (šesterokuti) se općenito smatraju najučinkovitijim oblikom u arhitekturi - omogućuju graditeljima uštedu i materijala i prostora. Zamisle li se pčelinje saće, to su u osnovi međusobno spojeni heksagoni.

Gradske platforme bile bi obložene vapnencem koji je dva ili tri puta tvrđi od betona, no i dalje pluta. Taj se materijal dobiva izlaganjem podvodnih minerala električnoj energiji. Uz prisutnost struje, materijal postaje čvršći i može samoga sebe popraviti, što mu omogućuje da izdrži teške vremenske uvjete.

image

OCEANIX-ov plutajući grad

Big-bjarke Ingels Group/Ferrari/Profimedia

Cilj je razviti grad otporan na poplave koji se podiže zajedno s razinom mora i koji proizvodi vlastitu hranu, energiju i pitku vodu. Kavezi ispod platforme mogu se iskoristiti za uzgoj školjaka i morske trave. Grad bi imao i sustav odvodnje otpadnih voda od uzgoja riba čime bi se gnojile biljke.

No, dizajn nije uklesan u kamenu, pa OCEANIX još nije odlučio koje će veličine grad biti.

Madamombe kaže da će njezin tim surađivati s lokalnim dizajnerima u Južnoj Koreji kako bi skrojili prototip baš za tu lokalnu zajednicu. OCEANIX će okriti rezultate svojih nastojanja na UN-ovom okruglom stolu u travnju. Nakon toga, nadaju se, dobit će odobrenje i izgradnja platformi može početi.

Trošak izgradnje, koji će ovisiti o konačnom dizajnu i odabranim materijalima, procijenjuje se na 200 milijuna dolara.

"Sve skupa, trebat će tri godine za izgradnju", kaže Madamombe. "Očekujemo da ćemo do 2025. imati jedan prototip u vodi".

image

OCEANIX-ov plutajući grad

Big-bjarke Ingels Group/Ferrari/Profimedia

Busan je u opasnosti od poplava i tajfuna

U Busanu, gradu od 3,4 milijuna stanovnika, nalazi se jedna od najprometnijih luka pa tamošnji građevinari imaju iskustva gradnje u blizini vode.

Izgradnja ovog plutajućeg grada bit će model za buduće plutajuće gradove diljem svijeta.

I uragani i poplave sve su češće i intenzivnije kako globalna temperatura nastavlja rasti. Nedavna studija Climate Centrala, neprofitne istraživačke organizacije, ustanovila je da će u slučaju najcrnjeg scenarija - povećanja temperature od četiri stupnja Celzija - zbog podizanja razine mora najmanje 50 velikih svjetskih gradova izgubiti većinu svoje nastanjive površine u idućih 200 do 2000 godina.

image

OCEANIX-ov plutajući grad

Big-bjarke Ingels Group/Ferrari/Profimedia

Priobalni gradovi poput Busana posebno su ranjivi.

Iako je voda koja okružuje Busan pretežno mirna, grad je u prošlom desetljeću teško stradao od tajfuna, uključujući i tajfun Chaba, koji je poplavio grad 2016. godine, i tajfuna Kong-rey, zbog kojeg je 55.000 ljudi ostalo bez struje.

Madamombe kaže da će UN-Habitat prikupljati podatke o tome kako napreduje gradnja u Busanu. Njezin tim se nada da će naučene lekcije biti korisne za iduće projekte - OCEANIX je u pregovorima s još najmanje 10 svjetskih vlada o izgradnji plutajućih gradova, kaže Madamombe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:59