PRAVA ISTINA

TAJNE ZDRAVOG SEKSUALNOG ŽIVOTA Istraživanja i potpuno nove spoznaje o masturbaciji u vezi mogli bi vas iznenaditi

Pitanje koje se zasigurno nekoliko puta pojavilo na tapeti prilikom razgovora u društvu prijatelja...
 iStock

I dok mnogi nisu pobornici masturbacije kada je osoba u vezi, postoje i mnogi drugi koji u tome vide niz prednosti i dodatnih stimulansa.

Dakle, je li masturbacija u vezi poželjna ili ne?

Brojna novija istraživanja otkrivaju kako masturbacija u vezi doprinosi većem užitku i općenitom zadovoljstvu seksualnim životom parova. Istraživanje objavljeno u Journal of Psychology & Human Sexuality pokazalo je sljedeće:

- muškarci masturbiraju više od žena (žene masturbiraju između dva i četiri puta mjesečno, a muškarci između četiri i devet puta mjesečno)

- velika većina ispitanika tvrdi kako je masturbacija doprinijela otkrivanju vlastite seksualnosti i preferencija.

- masturbacija pomaže solo osobama koje nemaju seksualne odnose da barem na taj način izraze svoju seksualnost

- odlična je alternativa kada jedna od osoba u vezi nije dostupna, ne želi ili iz bilo kojih razloga ne može sudjelovati u seksualnim odnosima

Međutim, unatoč svim brojnim prednostima masturbacije, mnogi i dalje na nju gledaju kao na neželjenu aktivnost ukoliko je osoba u vezi i u mogućnosti je prakticirati seks. Štoviše, na nju gledaju kao na pokazatelj da nešto u vezi ne štima i da je osoba koja masturbira - nezadovoljna.

Stručnjaci se s time ne slažu, tim više jer su otkrili povezanost između masturbacije i seksualnog užitka u odnosu s drugom osobom. Masturbacija tako doprinosi općem užitku, a udane žene koje uz redovite seksualne odnose masturbiraju imaju i veće seksualno zadovoljstvo u braku.

Nadalje, istraživanje je pokazalo kako osobe koje češće masturbiraju, bilježe i veći broj seksualnih odnosa s partnerom ili partnericom.

Iako se donedavno smatrala pokazateljem nezadovoljstva u vezi, sada je jasno da to nije slučaj i da masturbacija može samo doprinijeti zdravijem i kvalitetnijem seksualnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:25