ENIGMATICI NA OKUPU

Svjetsko prvenstvo u sudokuu u Uvali Scott: Poljak potukao Japanca i treći put postao svjetski prvak

Konferencijska dvorana hotelskog kompleksa Uvala Scott, koji je 60-ih projektirao poznati arhitekt Igor Emili, pokupila je taman toliko patine da to bude šarmantno.

Unutra, atmosfera je iznimno napeta i tišinu svaki čas samo što ne prekine aplauz oduševljenja.

Uzavrela atmosfera

Zadnji redovi ustali su na noge da bolje vide. Naprijed, na tabli premreženoj brojevima, Poljak Jan Mrozowski i Japanac Kota Morinishi rješavaju sudoku, maksimalno koncentrirani i neobično brzi.

Pred znatiželjnim pogledima međunarodne ekipe od oko 150 zaljubljenika u enigmatiku održava se Sedmo svjetsko prvenstvo u sudokuu kojemu je, zajedno sa 22. World Puzzle Championshipom, Hrvatska ove godine domaćin.

Nakon četiri “seta”, Japanac iza sebe ima pobjedu u kendokuu, no Poljak je bolji u sudokuu srednje razine, dijagonalno-nepravilnom sudokuu i spojenom “sedam puta sedam” sudokuu, čime zaslužuje zlato.

Publika je oduševljena, a aplauz sve glasniji. Jan Mrozowski, 25-godišnji inženjer, otkriva nam da je prošli tjedan diplomirao na krakovskom sveučilištu za tehnologiju na kojem je, uzgred rečeno, imao sportsku stipendiju zbog uspjeha u sudokuu. Ovo mu je već treće uzastopno zlato na svjetskom prvenstvu i, kako nam kaže jedan od organizatora, trenutačno mu u svijetu nema ravnog u toj igri.

- Borba je bila napeta, protivnik vrlo jak - komentira Mrozowski u pravom sportskom tonu. Svijet sudokua otkrio je, kako kaže, 2005. godine, kada je u jednom enigmatskom časopisu riješio svoju prvu sudoku tablu.

Natprosječni IQ

- Prvi sudoku koji sam riješio bio je pogrešan - smije se svjetski prvak, koji za vježbu nastoji svakog dana riješiti nekoliko sudokua. Ako koji dan i pauzira, veli, nije to ništa strašno, jer to je kao vožnja bicikla - nikad se ne zaboravlja.

- Još kao klinac igrao sam šah. Volim enigmatiku, volim takve vrste izazova. Privlači me natjecateljska dimenzija, logička nadmetanja - otkriva nam.

Nije, kao mnogi enigmatičari, član Mense, no kaže da je jednom, za svoj gušt, riješio test vrlo uspješno. - Ispao je da mi je IQ 156, tako da bih mogao biti član - kaže. Donja granica je, naime, 148.

U reprezentativnom poretku zlato je osvojio Japan, druga je Češka, a treća Kina. Nema tu novčanih nagrada, samo prestiž.

Neke zemlje tom sportu pristupaju vrlo ozbiljno. George Wang, kapetan kineske reprezentacije, kaže da se u Kini sudokuom bavi 15 milijuna ljudi. - To su velike brojke, ali za Kinu je to mali postotak - rekao nam je Wang.

U Uvali Scott kinesku su reprezentaciju pratile televizijske, radijske i novinske ekipe. Peking će, kaže Wang, iduće godine biti domaćin Svjetskog prvenstva, i to u hotelu s pet zvjezdica.

Hrvatica osvojila 69. mjesto

Što se tiče Hrvatske, najbolji pojedinačni rezultat postigla je 26-godišnja Zagrepčanka Zrinka Karačić, osvojivši 69. mjesto, negdje u zlatnoj sredini. Zrinka je kemičarka na Institutu “Ruđer Bošković”, a sudoku joj je više nego razonoda. Preko Amazona naručuje knjige, skida sudokue s neta, a povremeno joj na rješavanje ode svaki trenutak slobodnog vremena.

- Ne gledam TV, sudoku mi je odlična zamjena. Nije da se time bavim svaki dan, ali kada naručim neku novu knjigu, znam se i po dva tjedna posvetiti samo tome, kod kuće, u tramvaju... Privatno, ne znam nikoga tko rješava sudoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:30