NAMETNICI U KOSI

SVIJET ZAHVAĆA EPIDEMIJA 'SUPERUŠIJU'! Noćna mora za roditelje: Uši su mutirale, otporne su na šampone, gotovo ih je nemoguće suzbiti

Čak 99,6 posto nametnika preživjelo je insekticide permetrin i piretrin, koji se nalaze u većini šampona
 JohanLenell/iStock

U zadnjih šest mjeseci tri puta smo se borili s ušima - govori nam mama petogodišnje Tene.

- Čim sam ih ugledala, odjurila sam u ljekarnu kupiti šampon. Uslijedilo je pranje kose, raščešljavanje... Skinula sam posteljinu, stavila u vešmašinu i prala na visokoj temperaturi. Razmišljala sam što je sve nosila i što sve moram prati. Pa sam oprala i pidžamu, kapu, jaknu, uzela sam iz vrtića jastučnice i pidžame... - kaže mama Ivana.

Iako na šamponu piše da mora prati kosu svaki drugi dan, ova mama je šampon koristila svaki dan i pregledavala kćeri glavu, te kontrolirala jesu li nametnici s glave nestali.

- To traje četiri do pet dana i sigurno nije ugodno. I ostatak ukućana prao je kosu tim šamponom, no nisu prešle ni na koga od nas. Najgore je što čim netko spomene uši, odmah me počne svrbjeti glava pa se češem bez obzira na sve. Ali to je sve u glavi - kaže mama, koja se nije previše uzrujavala zbog parazita. Znala je što mora poduzeti i to je ponavljala dok nisu nestale.

Šampon isušuje kosu

Tih dana Tena u vrtić nije išla, ali mama Ivana misli da su neki roditelji ipak svoju djecu slali u vrtić pa su se uši opet pojavile.

- Kad se pojave u vrtiću, teško ih je izbjeći - komentira. Dodaje i kako šampon protiv ušiju isušuje kosu pa je njima najveća drama bila raščešljavanje.

- Zbog toga je plakala i prozvala se kraljicom ušiju - zaključuje uz smijeh.

Uši u dječjoj kosi noćna su mora većine roditelja, poglavito one vrtiće i školske dobi jer je borba s njima ponekad mukotrpna. No ima naznaka da bi situacija mogla postati i gora jer ti mali ektoparaziti koji se hrane krvlju ‘domaćina’ i izazivaju svrbež vrlo su ‘mudri’ pa su sve češće rezistentni na postojeće šampone i druga sredstva.

Riječju, uši mutanti sve češće pokazuju otpornost na klasično liječenje, a Amerikanci tvrde da se prva takva rezistencija bilježi u SAD-u, Europi i Australiji još devedesetih godina prošlog stoljeća. Studija provedena prije godinu dana dala je i znanstvene dokaze.

Šest do deset epidemija

Kod čak 99,6 posto tih insekata znanstvenici su zabilježili mutacije na genima koji su im omogućili da prežive insekticide permetrin i piretrin, inače aktivne sastojke najvećeg broja šampona protiv ušiju glave. Dapače, uzorci ušiju uzeti u Kaliforniji, Floridi, Maineu i Minnesoti pokazali su da svi redom imaju razvijen gen za rezistenciju.

- To znači da su uši s rezistentnim genima na insekticide teško mogu kontrolirati, odnosno teško je suzbiti epidemije koje izbijaju u školama ili vrtićima - rekao je Kyong Sup Yoon, profesor bioloških znanosti i okoliša na Sveučilištu Southern Illinois. Inače, studiju je financirala farmaceutska tvrtka koja proizvodi insekticide protiv tih nametnika nakon pritužbi građana da “šamponi slabo djeluju”.

I Hrvatska nije izuzeta od epidemija ušiju glave. Službeno se bilježi od 6 do 10-ak epidemija ušljivosti godišnje u kojima bude od 150 do 200 zaražene djece jer baš kod njih je ta pojava u dobi od 3 do 12 godina i najčešća. Stručnjaci kažu kako je taj broj višestruko veći, poglavito tijekom proljeća i ljeta, ali za to nema epidemiološke potvrde.

PEDIJATRICA VESNA GRGIĆ Dijete treba izolirati barem na tjedan dana

Kada se u kosi pojave uši, svakako je najvažnije prekinuti i držati pod kontrolom njihov reproduktivni ciklus, odnosno njihovo brzo razmnožavanje, kaže pedijatrica Vesna Grgić. Kaže kako epidemije ušiju dolaze u ciklusima, tijekom jeseni, zime i proljeća, ali da je za sada učinkovitost postojećih sredstava koje se koriste u njihovom suzbijanju zadovoljavajuća.

- Najvažnije je dijete izolirati iz kolektiva, barem na tjedan dana, i tijekom tog vremena koristiti šampone. Gnjide treba mehanički ukloniti pomoću vrlo gustog češlja za iščešljavanje gnjida i ušiju - navodi zagrebačka pedijatrica te dodaje kako treba redovito prati i svu posteljinu u kući.

OČAJNE MAME Isprobavale smo čajevac i svinjsku mast

I mama Marija ima školarku Anu pa se i sama počne nervozno češkati svaki put kad u školi proglase epidemiju.

- Trenutak kad se moja kći Ana počne svrbjeti po glavi, posebno onom dijelu oko ušiju i vrata, u pravilu je najava noćne more, a slabašna nada da je to možda zbog znoja ubijena je onog trena kad mi pogled padne na gnjide. No one su samo najava da se negdje po glavi mota i majka, odnosno uš koja je, kako joj i ime govori, možda najodvratniji i najdosadniji oblik života. Proživjela sam to više puta sa svojom školarkom.

Šampon je naravno prvi korak, a moje iskustvo je da visina cijene u ljekarni ne garantira i kvalitetu. Postoji i domaći recept sa svinjskom masti. I to smo probale. Ani sam bogato namazala glavu i držala to desetak minuta dok joj se nisu podavile uši i gnjide, i onda slijedi dosadno raščešljavanje. U trenucima očaja iskušala sam i recept s čajevcem. Pomiješala sam dva decilitra tople vode s desetak, petnaest kapi eteričnog ulja čajevca kojim se polije djetetova glava - govori očajna mama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17