PRIRODNA SREDSTVA ČIŠĆENJA

STOMATOLOG OTKRIO DEVET PRIRODNIH NAČINA IZBJELJIVANJA ZUBA Želite holivudski osmijeh? Isprobajte ove metode, jeftine su i ne oštećuju zube

 iStock

Bijeli zubi i holivudski osmijeh želja su mnogih, no nisu svi dovoljno sretni da imaju dovoljno 'dobre' gene ili dovoljno novaca popraviti ono što su geni poremetili. Osim toga što su skupi, tretmani laserskog izbjeljivanja i slični mogu i oštetiti caklinu te ojačati osjetljivost zuba, upozoravaju stručnjaci.

Zato je dr. Richard Marques, stomatolog iz Londona, za Daily Mail podijelio savjete kako zube održati bijelima prirodnim načinima i bez oštećenja, kako zuba, tako i novčanika.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je prirodni izbjeljivač i sastojak je mnogih pasta za zube. Pokušajte pomiješati četvrtinu žličice sode bikarbone s vodom i tako oprati zube - neće ih oštetiti, a s vremenom i redovnom upotrebom, primijetit ćete razliku.

2. Jagode

Zahvaljujući jabučnoj kiselini, koja je prirodno sredstvo za čišćenje, ovo slatko voće može vam prirodnim putem izbijeliti zube. Zato, ne suzdržavajte od jagoda u sezoni.

3. Topla slana voda

Sol osim što prirodno izbjeljuje zube, antibakterijski djeluje na desni. Pomiješajte žličicu soli s čašom tople vode i koristite mješavinu kao vodicu za ispiranje usta.

4. Bijela hrana

Možda djeluje očito, no što svjetliju hranu jedete, to će vam zubi manje tamnjeti. Dr. Marques za očuvanje bijelih zuba preporuča piletinu, rižu i ribu, a savjetuje da se izbjegava obojana hrana poput cikle, borovnice i mrkve, kao i ona naručena iz indijskih, kineskih i sličnih restorana jer često sadrže kurkumu koja također ostavlja tragove na zubima.

5. Jabuke

Jabuka se smatra jednom od najboljih namirnica za čišćenje zuba. Osim što ima takvu teksturu da pomaže skidanju plaka, kao i jagode sadrži jabučnu kiselinu koja će još pojačati proces.

6. Voda ili mlijeko

Kalcij iz mlijeka pomaže ojačati caklinu zuba kao i njihovu strukturu dok je voda prirodni ‘čistač’ koji također pomaže uklanjanju plaka.

7. Sir

Osim što također sadrži kalcij i tako ojačava zube, čišćenju pomaže i struktura sira, pogotovo onih tvrdih sireva.

8. Kokosovo ulje za ispiranje

Dr. Marques kaže da veliku žlicu kokosovog ulja treba držati u ustima koliko god je moguće, a idealno bi bilo 15 minuta. Tako ćete ukloniti bakterije i spriječiti nastanak plaka kao i drugih ‘mrlja’ jer ćete ih namastiti.

9. Ugljen

Koliko god neobično zvučalo, ugljen dosta uspješno izbjeljuje zube. Osim toga jača desni, uklanja toksine iz usta i apsorbira bakterije. Uz sve to, jeftin je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:24