NAJBOGATIJI BRITANAC

Spektakularna, 80-metarska jahta Amevi svjetskog kralja čelika Lakshmija Mittala usidrena pred Lopudom

Gosti mogu uživati u kinu, grijanom bazenu, frizerskom salonu, sobi za masažu. 'Služi' ih posada od 22 člana

Jahta Amevi najbogatijeg Britanca i šestog najbogatijeg čovjeka na svijetu, Lakshmija Mittala , prekjučer je uplovila u uvalu Šunj na Lopudu, a zasad se ne zna je li i “svjetski kralj čelika” na Jadranu ili je jahtu nekome iznajmio za milijun dolara po danu, koliko iznosi tarifa. Amevi je 34. najveća jahta na svijetu, dugačka je oko 80 metara i na njoj Mittal često ugošćuje svjetske zvijezde. Britanac indijskog podrijetla svake godine krstari Mediteranom, a redovno nekoliko dana boravi s jahtom u Cannesu, gdje je prošle godine ugostio Jennifer Lopez i Marca Anthonyja.

Osam luksuznih soba

Amevi može primiti 16 gostiju u osam luksuznih soba, a gostima je cijelo vrijeme na raspolaganju posada od 22 člana. Mittal je inače poznat kao obožavatelj luksuza, što njegova jahta i dokazuje. Amevi ima ugrađene Rolls Royceove stabilizatore “zero speed”, a gosti mogu uživati u kinu, grijanom bazenu, sobi za masažu, frizerskom salonu i ogromnom jacuzziju.

Lakshmi Mittal je najveći proizvođač željeza na svijetu, čija kompanija iz godine u godinu bilježi rast prihoda, pa je tako početkom godine Mittal sebi isplatio prilično “opscenu” dividendu od 478 milijuna dolara, a prošle godine je njegova kompanija imala neto zaradu od tri milijarde dolara. Mittal godišnje proda više od 42 milijuna tona željeza na svjetskom tržištu, a ima tvornice u 14 zemalja. Jedan od pet automobila u svijetu napravljen je od njegova čelika. Procjenjuje se da je “težak” 31,1 milijardu dolara. Ovakvi poslovni rezultati, naravno, popraćeni su i životnim stilom koji Mittal uopće ne skriva, iako ponekad graniči s dobrim ukusom. Njegova stalna adresa je prestižni Kensington Palace Garden u Londonu, gdje je 2004. kupio kuću od Bernieja Ecclestonea za 128 milijuna dolara. Tada je to bila najskuplja rezidencija na svijetu, a u Kensingtonu ima još jednu kuću koja je ukrašena istim mramorom od kojeg je sagrađen Taj Mahal. Takvo ekstravagantno pokazivanje bogatstva nije nikako moglo proći nezapaženo, a mnogi tu kuću nazivaju “Taj Mittal”. Ta rezidencija ima 12 soba, unutarnji bazen, turske kupelji i parking za dvadeset automobila.

Svi u istoj ulici

Mittal je na istoj lokaciji kupio i kuću za svog sina, i to od financijaša Noama Gottesmana, koju je platio 200 milijuna dolara. Njegov sin Adityja u toj kući živi sa svojom suprugom Meghom, inače vlasnicom brenda Escada.

Majka svih vjenčanja

Za svoju kćer Vanishu prije dvije je godine u istom kvartu kupio kuću koja je nekad bila filipinska ambasada, i to za 135 milijuna dolara. Mittal ima još dva stana u Londonu, jedan od najluksuznijih stanova u New Delhiju, a početkom godine kupio je najskuplju vilu u Škotskoj.Prije sedam godina je za vjenčanje svoje kćeri Vanishe potrošio 78 milijuna dolara. “Majka svih vjenčanja” završila je na Forbesovoj listi najvećih vjenčanja u povijesti. Ceremonija je trajala pet dana, dio slavlja se održao u palači Versailles, a svečana večera je poslužena u Jardin des Tuileries u samom središtu Pariza, pokraj slavnog Louvrea. U vrtovima oko Eiffelova tornja te je noći, 22. lipnja, organiziran vatromet za mladence, a Javed Akhtar, najveći režiser Bollywooda, režirao je dramu koja je trajala sat vremena i koja je opisala ljubavnu priču Vanishe i njezina supruga. Bračni par Mittal u drami je čak glumio sam sebe, a u Versaillesu su goste, među ostalim, zabavljale plesačice iz Moulin Rougea.

Milijunčić više-manje

Glavna zvijezda uz mladenku bila je Kylie Minogue. Unatoč svemu, Mittal u rijetkim intervjuima voli istaknuti kako se njegova obitelj ni po čemu ne razliku od prosječnih. “Mi smo mala obitelj, koja od svega najviše voli zajedno večerati kod kuće. Danas, kada imam desetke milijardi, ne osjećam se nimalo drukčije nego kao kada sam zaradio prvi milijun”, izjavio je Mittal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:16