POSIJAO STRAH

SHIZOFRENIČAR DONIRAO SPERMU, TVRDIO DA JE NEURO - ZNANSTVENIK Prevario 26 obitelji, a njegovim sjemenom začeto 36 djece

 Foto: Screenshot Youtube

Donator sperme iz američke države Georgije čijim je sjemenom začeto 36 djece prevario je ukupno 26 obitelji iznoseći laži o svojem zdravstvenom stanju u svom profilu u banci sperme, pišu kandaski mediji.

Chris Aggeles (39) u svom je profilu napisao da je potpuno zdrav, osim što mu je otac bio daltonist, i da trenutno dovršava svoj doktorat iz neuroznanosti.

No 2014. par Angela Collins i Margaret Elizabeth Hanson iz Port Hopea u Ontariju, otkrile su da Chris, čije je pravo ime James Christian Aggeles, pati od shizofrenije i ima kriminalnu prošlost zbog koje je odslužio i zatvorsku kaznu. Također, izbačen je s fakulteta i ne uspijeva pronaći stalan posao.

Osim shizofrenije, dijagnosticiran mu je bipolarni i narcisoidni poremećaj osobnost.

Njegovom je spermom stvoreno 19 dječaka i 17 djevojčica iz 26 obitelji. Nancy Hersh, zastupnica prevarenih obitelji, vjeruje kako oni nisu jedini.

Aggeles je svoju spermu prodavao banci sperme Xytex između 2000. i 2014. godine. Jedna od prevarenih žena, 45-godišnje učiteljica Angela Collins rekla je da joj je bilo fizički loše kad je doznala da bi se život njezinog sina, začetog Aggelesovom spermom, u pubertetu mogao potpuno promijeniti.

'To saznanje bilo je kao san koji se pretvara u noćnu moru.'

Ona i njezina partnerica Elizabeth planiraju podići tužbu protiv klinike Xytex iz Toronta, a pravnoj bitci pridružit će se još kanadskih obitelji.

Tužba će uključivati prijevaru te nemarno i pogrešno predstavljanje. Kompanija negira da je bilo što krivo učinila, a njihov odvjetnik najavljuje srčanu sudsku borbu.

Collins i Hersh nadaju se da će uspjeti prisiliti banke sperme i vladu da promijene zakon i donesu nova pravila.

'Sadašnje stanje je takvo da je samo stvar sreće da donator sperme bude normalna zdrava osoba, a ne stvar testiranja, regulative i zakona', rekla je Collins.

Iz Xytexa kažu da se sperma svih donatora testira na razne zarazne bolesti, uključujući HIV, hepatitis B i C te sifilis, a uključeni su i fizička i psihološka ispitivanja donatora. Nakon novih odredbi kanadskog Ministarstva zdravstva, uključeno je i obavezno testiranje na klamidiju i gonoreju.

Donatori također moraju ispuniti iscrpan upitnik koji otkriva mnogo o osobnoj i medicinskoj povijesti pojedinca. Podvrgavaju se i genetskom testiranju na razne bolesti.

Collins kaže kako je odabrala donatora broj 9632 jer se činio kao muška verzija njezine partnerice. Baš poput Hanson, opisani muškarac je u svojem profilu rekao kako je plavook, inteligentan i nadaren za glazbu. U profilu donatora 9623 pisalo je da se radi o osobi s kvocijentom inteligencije 160, uskoro diplomiranom neuroznanstveniku koji radi diplomski o umjetnoj inteligenciji. Također, pisalo je i da je međunarodno priznati bubnjar.

U dijelu upitnika koji se bavi zdravstvenim stanjem, muškarac je na sva pitanja o mogućim bolestima bližih srodnika odgovorio negativno, osim što je rekao da mu je otac daltonist. Također je i na pitanja o shizofreniji i maničnoj depresiji odgovorio s 'ne'.

A audio intervjuu, savjetnik klinike Xytex naziva ga 'savršenim donatorom'. U daljnjem razgovoru navodi i kako govori pet stranih jezika i da mjesečno pročita četiri do pet knjiga.

Collins je oplođena Aggelesovom spermom u procesu umjetne oplodnje u Torontu, a sina je rodila u srpnju 2007. O pravom identitetu oca svog djeteta saznala je 2014. kad je Xytex objavio da je došlo do curenja podataka. Zahvaljujući vlastitoj istrazi, žene su doznale tko je zaista donator 9632, da je otpadnik s fakulteta i sitni pljačkaš te da je osam mjeseci proveo u zatvoru i osuđen na još 10 godina uvjetno. Aggelesov očuh rekao je da je počeo patiti od psihotičnih epizoda kaad mu je bilo oko 19 godina, ali da je prije toga bio bistar student koji je čak dobio i stipendiju za Sveučilište Georgia. No stresne situacije i manjak adekvatne liječničke skrbi dovele su do učestalijih psihičkih poremećaja.

Aggelesova majka je na suđenju za provalu rekla da je Chris imao poteškoća u obavljanju dva posla koja je imao. No, potvrdila je njegova kasnije navode da je diplomirao i to doista na temu umjetne inteligencije te da u slobodno vrijeme svira bubnjeve u jednom indie rock bandu.

Xytex i dalje tvrdi da u ničemu nisu pogriješili i da će se kompanija nastaviti oslanjati na sistem iskrenosti i povjerenja kao i do sada kad se radi o društvenoj i obrazovnoj prošlosti svojih donatora.

S druge strane, Collins i Hersh zahtijevaju da banke sperme provode temeljitije provjere svojihh donatora pogotovo vezano uz mentalna oboljenja i kriminalnu prošlost te obrazovanje. Tražit će i da se novi pravilnik odnosi na donatore sperme i jajašaca, kao i surogat majke.

Collins je također i zabrinuta za zdravlje svojeg sina kojemu je 9 godina.

'Osjećam se kao da sam iznevjerila sina time što sam odabrala upravo kliniku Xytex. Puno odgovornije bi bilo da sam odabrala prvog autostopera uz cestu i začela s njime, nego što sam to učinila pomoću Xytexa', kaže Collins.

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:50