AKTIVNI ODMOR

Upoznajte Rab kroz 300 kilometara uređenih staza

 TZ grada Raba
Osim biciklističkih, pješačkih i planinarskih staza, na Rabu možete uživati u brojnim aktivnostima u moru

Epidemija koja je vladala svijetom zadnje dvije godine otkrila nam je neke nove turističke zanimljivosti i atrakcije koje su nam nadohvat ruke. Tako smo na društvenim mrežama u zadnje vrijeme mogli vidjeti predivne pješačke, biciklističke i planinarske staze na našim otocima. Mnogi planinari i rekreativni biciklisti koji nisu mogli u inozemstvo, odjednom su otkrili sve te nove ljepote. Pa tako i ljepote našeg otoka Raba.

Otok znan po svojim predivnim plažama, kristalno čistom moru, povijesnoj gradskoj jezgri starijoj od dvije tisuće godine te besprijekornoj usluzi i eno gastronomskoj, ponudi zbog čega je uvijek bio na vrhu ili u vrhu hrvatske turističke ponude, nudi više od ljetnog odmora. Dokaz tome su brojne pješačke, planinarske i biciklističke staze koje su povezane s kulturnom baštinom, pa šećući, planinareći ili biciklirajući možete otkriti nešto zanimljivo i o povijesti ovog otoka te lokalnim vrijednostima.

Jer aktivni odmor nije samo način opuštanja koji potiče proizvodnju endorfina, nego i način da se upoznate s okruženjem u kojemu se nalazite i ostanete zdravi i u formi. Rab je idealna destinacija za taj tip odmora zahvaljujući predivnoj prirodi te brojnim pješačkim i biciklističkim stazama. Na Rabu je trasirano više od 300 kilometara biciklističkih, pješačkih i planinarskih staza. Ovdje visinske razlike nisu velike, a i usponi su prilično blagi, pa ćete ih lako savladati čak i ako niste u formi.

image
TZ grada Raba

Započnite s Premužićevom stazom broj 1. Duga je 7 kilometara, a proteže se hrptom otoka, od kampa u Loparu do zaseoka Matkići. Dio ove staze je osunčan, dok drugi dio prolazi kroz šumu. Imajte na umu da na ruti nema izvora niti restorana, pa ponesite hranu i vodu. Na pola puta pronaći ćete skrivenu dolinu Fruga. Ova staza prava je poslastica kako za planinare tako i za MTB bicikliste. Premužićeva staza broj 2 vodi od Kampora kroz park-šumu Dundo sve do južne obale Kalifronta i zatim duž obale do poluotoka Frkanj i uvale Sv. Eufemija. Dugačka je 15 kilometara i uglavnom prolazi kroz šumu. Na stazi ima nekoliko ugostiteljskih objekata u uvali Gožinka, u slučaju da zatrebate okrepu.

Tu je i 14 kilometara dugačka staza Rab-Maman, koja započinje kod gradskih zidina u Rabu i vodi duž uvale Sv. Eufemija do Kampora, zatim po bijeloj cesti do uvale Dumići, pa uz obalu do otočića Maman. Staza je najvećim dijelom pogodna za bicikliste jer je dovoljno široka i proteže se uz obalu, ali obilazak otočića Maman moguć je samo pješice ili čamcem. Duž staze nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata, a ako se umorite, možete se ukrcati u autobus iz Kampora ili Dumića.

Postoje i dvije široke šetnice - jedna vodi od Raba do Sv. Eufemije i dugačka je samo 3 kilometra, a druga od Raba do Barbata u dužini od 8 kilometara. Ako se nalazite u Loparu, staza koja vodi uz Rajsku plažu dugačka je samo 2 kilometara i posebno je lijepa neposredno nakon izlaska sunca.

Onima koji traže malo više adrenalina, idealna je 20 kilometara duga staza od Mišnjaka do Lopara, kao stvorena za škraping. Na pola puta, na vrhu Kamenjaka, najvišeg vrha Raba, nalazi se mali restoran s fantastičnim pogledom na Velebit na istoku i na Kvarnerski zaljev na zapadu. To vrijedi vidjeti. Ovo su samo neke od staza na Rabu. Ako trebate više informacija, potražite "Biking&trekking kartu otoka Raba" u obližnjem turističkom uredu ili na recepciji hotela.

image
TZ grada Raba

Za one koji vole zagrebati po prošlosti, topla preporuka je da posjete poučne staze nastale na projektu Rab Archaeological (T)races kojim je na 40 kilometara staza u netaknutoj prirodi prezentirano 30-ak arheoloških lokaliteta na otoku. Lokaliteti su povezani trima poučnim stazama koje se prostiru na području Kampora (staza Capo fronte), Lopara (staze Epario i Frux) i Supetarske Drage (staza Frux). Uz pomoć informativno-edukativnih panoa i interaktivne mobilne aplikacije, slijedite tragove prikrivene u prekrasnim krajolicima i otkrijte kulturno blago otoka. U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine oko 40 kilometara koje se protežu kroz Kampor, Lopar i Supetarsku Dragu te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje otoka nezaboravnim. Aplikacija funkcionira offline te je namijenjena pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu. Ovo je i svojevrsnu muzej na otvorenome.

image

Umjetnička staza Fruga Art Trail

Tz Grada Raba/Tz Grada Raba

Tu je i atraktivna umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

Duž staze pronaći ćete skulpture, instalacije, performanse, zvučne radove i još mnogo toga što se uklapa u prirodi okoliš i ne narušava krajobraznu privlačnost Fruge.

No, osim istraživanja kopna, Rab nudi i brojne aktivnosti u moru. Vožnja kajakom odlična je za istraživanje i otkrivanje skrivenih uvala i plaža, te stjecanje kondicije. Na Rabu možete unajmiti nekoliko vrsta kajaka, no najtraženije su vođene ture. Također, možete istražiti i rapsko podmorje uz pomoć ronilačkih instruktora. Možete se odlučiti za tečaj ronjenja u trajanju od tjedan dana ili jednostavno unajmiti opremu i okušati se u ronjenju u pratnji profesionalaca. Na Rabu su čak četiri ronilačka centra.

image
TZ grada Raba

A roniti početkom srpnja, točnije 2. i 3. srpnja možete i u samom centru Raba. Tada će projekt Pogled u plavo po četvrti put gostovati u tom gradu uz veliku podrške Grada Raba i Turističke zajednice grada Raba. Cilj ove manifestacije je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje vodenim aktivnostima. U sklopu ove akcije možete bez straha iskušati ronjenje u njihovim bazenu uz stručnu pomoć. Kroz projekt Pogled u plavo svojim dosadašnjim djelovanjem mnogima su približili ronjenje kao aktivnost na jedinstven, inovativan i atraktivan način, besplatnim probnim ronjenjem posjetitelja pod punom ronilačkom opremom, a sve uz stručni nadzor instruktora ronjenja DIP CZ RH te uz podršku lokalnih ronilačkih klubova. Nakon kraće poduke o ronjenju posjetitelji Pogleda u plavo koji zarone u bazen imaju priliku pogledati podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića, a koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena te doprinosi stvarnom doživljaju dubine.

image
TZ grada Raba

Za one koji vole nadmetanje, važna je informacija da se na Rabu održava i niz različitih utrka i natjecanja. To su 4 Islands MTB by Ironman, Underwater PhotoMarathon, Arba Trail by Rab Archaeological Traces, Rapski triatlon ili Rab Island Hero MTB Maraton. Svatko može naći nešto za sebe i uživati kako u nadmetanju, tako i očuvanoj prirodi ovog kvarnerskog otoka.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Raba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 07:37