HLAP IZ KOSTRENE

Snimili smo robusnog raka s velikim i jakim kliještima, znate li koliko puta u životu mijenja svoj oklop?

Hlap
 Srđan Vrančić/Cropix
Obitava od 10 pa sve do 150 metara dubine. I tu je siguran, a i dobro skriven pa može mirno vrebati svoj plijen. Meso mu je izuzetno ukusno

Ono što je posebno kod Ronilačkog centra Kostrena zasigurno je podvodni greben koji se nalazi ispred njega. Obrušava se do 40 metara dubine i osigurava dom šarolikom morskom društvu. A jedan od glavnih domaćina ovog grebena je svakako hlap, robusni rak s velikim i jakim kliještima koja mu služe za hranjenje i obranu.

Kliješta su nejednaka i ono veće i tuplje služi za drobljenje, a manje i nešto oštrije za rezanje. Hlap je glava i čuvar svoje kuće koju je sagradio sam svojim trudom, kopajući u pijesku ili sedimentnom dnu pod kamenom gromadom.

Obitava od 10 pa sve do 150 metara dubine. I tu je siguran, a i dobro skriven pa može mirno vrebati svoj plijen. Manji rakovi, ostaci ribe, morski puževi, školjke, meduze, morske zvijezde.. sve se to može naći na njegovom meniju. Teritorijalni su i prebivalište mijenjaju tek kada im postane pretijesno ili kada krajem ljeta odu u potragu za partnericom. Tada mogu prijeći i više kilometara. Do tada su izlasci rezervirani samo za večernji lov, naročito za punog mjeseca.

image
Hlap
Srđan Vrančić/Cropix
image
Hlap
Ivana Nobilo/Cropix
image
Hlap
Srđan Vrančić/Cropix
image
Hlap
Srđan Vrančić/Cropix

Mriještenje hlapova događa se zimi i tada se najmanje kreću, a prilikom razmnožavanja, kako i priliči ženskom rodu hlapice prolaze proces presvlačenja. Odbacuju svoj stari oklop i mijenjaju ga novim, ljepšim i udobnijim. Oklop je kod hlapa žute boje s manjim modro-crnim mrljama među kojima se mogu naći i one crveno-smeđe i ljubičaste. Ponekad mogu biti i sasvim plavi, crveni ili žuti.

Mladi rakovi prilikom rasta također mijenjaju svoje oklope. Promijene ih i do 25 puta u prvih pet godina života, a u prvih mjesec dana jednom tjedno. Kako bi novi oklop otvrdnuo, konzumiraju onaj stari da bi osigurali dovoljno kalcija za njegovu izgradnju.

Mladi hlapovi tijekom nekoliko faza razvoja žive zakopani u morskom tlu čekajući dan kada će samostalno zakoračiti svijetom i moći istraživati morske grebene. I to traje oko dvije godine. A još nekoliko godina pričekat će svoje partnere.

Europski hlap, latinskog naziva Homarus Gammarus, koji je jedini od vrsta hlapova koji obitava kod nas, a poznat još i pod nazivima lap, karlo, rarog ili njakar može narasti i do jednog metra i biti težine gotovo devet kilograma.

Meso mu je izuzetno ukusno i spada pod jednu od najskupljih namirnica, pa je kao takav izložen intenzivnom i nekontroliranom izlovu. Promjene u okolišu također predstavljaju problem jer su osjetljivi na salinitet. Uz izlov neprimjerenim ribolovnim alatima brojke ovih rakova se svake godine smanjuju.

U skladu s tim, potrebno je provoditi mjere zaštite kojima će se sačuvati populacije ovih rakova, jer imaju neprocjenjivu ulogu u biološkoj raznolikosti.

image
Hlap
Srđan Vrančić/Cropix
image
Hlap
Srđan Vrančić/Cropix
image
Scuba skener
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:18