POGLEDAJTE PRIZORE

Održana 35. ekološka akcija Think Green u Moluntu

 Damir Zurub/Cropix
Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, ronioci su iz mora izvadili 1550 kilograma raznovrsnog otpada

Scuba skener se ponovno pridružio akciji čišćenja podmorja, ovog puta na samom jugu Hrvatske, u mjestu Molunat, gdje je Ronilački klub Roniti se mora uz domaćina akcije DC Sea Star Diving te u suradnji s partnerima: C.I.O.S. grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Kaufland Hrvatska k.d. te AqUA – Adriatic Underwater Academy, još jednom podigao svoju Think Green zastavu.

image
Ivana Grgic/Cropix

U dvodnevnoj akciji ronioci su čistili uvalu Molunat, otok Veliki Školj & otok Supetrić (Mali škoj), a unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima iz mora su izvadili 20 kubika, odnosno 1550 kilograma raznovrsnog otpada. U podmorju je pronađena poprilična količina plastičnih i staklenih boca, starih ležaljki, stolica i suncobrana, odbačenih ribarskih mreža, automobilskih i kamionskih guma te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija, među kojima i sanitarije, koje neodgovorni pojedinci nažalost bace u more, a morske struje donesu u uvalu. Osim podmorja, volonteri su uz pomoć zaposlenika Kaufland Hrvatska k.d. čistili i lokalne plaže Molunta, otoka Školja i otoka Supetrić od naplavljene plastike, uglavnom plastičnih boca, sitne plastike i stiropora.

image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix

U 35. izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 122 volontera iz čak 7 država: Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Njemačke i Belgije. Sudjelovali su ronilački klubovi Roniti se mora, DC Sea Star Diving, KPA 3. Maj – Rijeka, KPA Adria – Kraljevica, KPA Amfora – Rab, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo, RK Mostar, zlaYart iz Bosne i Hercegovine te RK Amfora Beograd iz Srbije, kao i lokalno stanovništo koje je akciju svesrdno podržalo, između ostalog u vidu smještaja i brodova za vrijeme trajanja akcije. Stanovnici Molunta već godinama rade akcije čišćenja podmorja, ali i lokalnih plaža i uvala kako bi ovo malo pitoreskno mjesto još jače zablistalo u ponudi hrvatskog turizma.

image

Klara Ljubenko iz DC Sea Star Diving

Ivana Grgic/Cropix

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, tvrtkom Kaufland Hrvatska k.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom TZ Konavle i Općina Konavle (Čistoća i zelenilo Konavle d.o.o.).

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

U sklopu akcije proveden je i monitoring u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije (SUZG FKIT), prof. dr. sc. Marijom Vuković Domanovac te dr. sc. Monikom Šabić Runjavec sa Zavoda za industrijsku ekologiju te studenticom diplomskog studija Ekoinženjerstvo SUZG FKIT, Dorom Hećimović.

image
Ivana Grgic/Cropix

U partnerstvu sa C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije je odvezen iz mjesta, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način se lokalnu zajednicu oslobodilo brige oko zbrinjavanja otpada uklonjenog iz podmorja, što se kroz dugi niz godina održavanja ovakvih ekoloških akcija pokazalo kao velik problem, jer sva mjesta, pogotovo ona manja, nemaju dovoljno dobru infrastrukturu za njegovo pravilno odlaganje. Odvoženjem otpada se zaokružuje cjelina ekološke akcije i riva nakon nje ostaje potpuno čista.

image
Damir Zurub/Cropix

Prošle je godine održano pet ekoloških akcija Think Green, u kojima je iz mora, rijeka i jezera izvađeno više od 20 tona otpada, a ronilački klub Roniti se mora zbog toga je prošle godine bio i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske te svoju tradiciju nastavlja i u ovoj godini s novim izazovima, na novim lokacijama.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

Ronilački klub Roniti se mora već četrnaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix

embed_photo_jl}3248123{/embed_photo_jl}

image
Ivana Grgic/Cropix
image

scuba skener pasica 2024

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 13:41