JERA

Maleni hemafrodit vrlo je rijedak u Jadranu, ali meso mu je ukusno i mekano

Jera
 Srdjan Vrancic/Cropix
Jere žive u malim jatima na kamenitim terenima, najčešće na dubinama od 15 m, iako zna zaći i do 300 m

Anthias anthias, poznata u Hrvatskoj kao jera, vrsta je male morske ribe iz porodice kirnji i brancina. Pripada obitelji vučica. Poznata je i po nekoliko drugih naziva kao što su matulić barjaktar, kirnjica, crvena barjaktarka, crveni crnej... Naraste do najviše 27 cm duljine, ali su češće dugačke od 12 do 18 centimetara. Tijelo joj je ovalnog oblika, žarko svjetlocrvene do ružičaste boje, s tri smeđe-žute pruge na glavi. Donja peraja je dugačka i žute boje. Jera ima prilično duboko tijelo standardne duljine i velikih ljuski.

Živi u malim jatima na kamenitim terenima, najčešće na dubinama od 15 m, iako zna zaći i do 300 m. Živi među stijenama i koraljima, a danju se skriva u pećinama i ispod prevjesa. Jera se pojavljuje noću kako bi se hranila zooplanktonom, malim rakovima i manjim ribama. Vrstan je grabežljivac.

Obitava u istočnom Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru. U Atlantiku je nalazimo od Portugala do Angole i sjeverne Namibije. Javlja se i oko Azorskih otoka, Madeire, Kanarskih i Zelenortskih otoka te otoka u Gvinejskom zaljevu. Rasprostranjena je u Sredozemlju izuzev Crnog mora. U Jadranu rijetko ili gotovo nikad ne zalazi u njegov sjeverni dio. Meso joj je mekano i ukusno, ali puno kostiju.

Razmnožava se između lipnja i rujna. Kao i mnoge ribe iz porodice vučica, i jera je protogini hemafrodit. Sve mlađe jedinke su ženke, a starenjem se dio njih pretvara u mužjake. Svaki put kad mužjak umre, jedna od većih ženki promijeni spol i postane mužjak. Većina su ženke tijekom cijelog života, pa čak i velika jata ovih riba sadržavat će samo nekoliko mužjaka. Ženki je potrebno oko dva tjedna da promijeni spol, a to uključuje ne samo promjenu spolnih žlijezda, već i boju, veličinu i oblik. Produljava im se repna peraja, boje postaju još jarkije, a oko usta im se formira niz plavih točkica.

image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:05