RONNIE DIO

'Rak? Izmlatit ću ga na mrtvo ime, nema šanse da me pobijedi'

... još je prije dva mjeseca pisao roker koji se na glazbenoj sceni probio 1975. godine kao pjevač grupe Rainbow. Proslavio se u Black Sabbathu, kultnom bendu u kojem je zamijenio Ozzyja Osbournea i s kojim je snimio jedan od najboljih albuma heavy metal glazbe

Kum heavy metal scene - kako su mu obožavatelji tepali - Ronnie James Dio, preminuo je u nedjelju u 68. godini života, od raka želuca. Diu, koji je bio najpoznatiji kao frontmen grupe Black Sabbath (nakon odlaska Ozzyja Osbournea), opaka bolest dijagnosticirana je u studenom 2009. godine, a osebujni pjevač tada je bio siguran u svoju pobjedu.

“Rak? Izmlatit ću te na mrtvo ime... Odbijam biti pobijeđen u bilo kojem obliku ili formi, zato ću ja pobijediti tebe”, napisao je još prije dva mjeseca, kada se činilo da se rak, nakon brojnih terapija kemoterapijom, smanjio. No, bolest ga je na kraju ipak svladala.

“Moje srce je danas slomljeno. Ronnie je preminuo u nedjelju 16. svibnja, u 7.45 sati ujutro. Mnogi prijatelji i članovi obitelji dobili su priliku oprostiti se s njime prije nego što je spokojno preminuo. Ronnie je znao koliko su ga svi voljeli. Jako cijenimo ljubav i potporu koje ste nam pružili. Molim vas, pustite nas nekoliko dana da se nosimo s ovim strašnim gubitkom. Znajte da vas je sve volio, a njegova glazba živjet će vječno”, napisala je njegova supruga Wendy Galaxiola, koja je ujedno bila i njegova menadžerica, na Ronniejevoj službenoj web stranici.

Od trenutka objave o njegovoj smrti više od osam tisuća obožavatelja objavilo je svoju sućut i posljednji pozdrav putem njegova Facebook fan profila, a njegovi kolege i prijatelji od legende heavy metala oprostili su se tvitovima i javnim priopćenjima.

Glazbeni trenuci za povijest

“Ronnie je umro u 7.45 ujutro, ali njegova glazba živjet će vječno”, tvitao je Slash, bivši gitarist Guns N’ Rosesa.

“Još pred očima imam sliku njega kako stoji na pozornici pred 100 tisuća ljudi i žestoko pjeva ‘Man on the Silver Mountain’ i sjećam se kako sam se u tom trenutku naježio po cijeloj kičmi.

Dio je bio jedna od najboljih i najljubaznijih duša koje sam upoznao, a njegov talent je bio više od inspiracije za mnoge od nas”, napisao je basist grupe Mötley Crüe, Nikki Sixx. Billy Corgan, frontmen grupe Smashing Pumpkins, objavio je:

“Počivaj u miru Ronnie James Dio. Imao sam prilike susresti ga samo jednom i mogu iskreno reći da je bio najljubaznija osoba koju sam upoznao u glazbenoj industriji. Ronnie je bio pravi džentlmen i jedan od najboljih rock-pjevača koje će glazba ikada imati. Kakav tužan gubitak.”

Borba između njega i Ozzyja

Dio se na glazbenoj sceni probio 1975. godine kao pjevač Rainbowa, heavy metal grupe koju je osnovao Ritchie Blackmore nakon što je napustio Deep Purple. Nakon toga je, 1979. godine, zamijenio Ozzyja u Black Sabbathu, te s grupom snimio album “Heaven And Hell” koji se danas smatra jednim od najboljih heavy metal albuma. Njegova suradnja s Black Sabbathom, koja se povremeno gasila i palila, obožavatelje benda nagnala je da se propitkuju tko predstavlja pravi duh grupe - on ili Ozzie.

No, dok je bio član Black Sabbatha, Dio je postao poznat po “đavoljim rogovima”, gesti koja je postala univerzalni simbol heavy metala.

Dio je svojedobno objasnio da je gestu, uobičajenu među praznovjernim stanovnicima južnih dijelova Italije, preuzeo od svoje bake koja ga je koristila da bi se zaštitila od “zlog oka”.

Za života Ronnie je nastupao i s grupama Elf i Heaven & Hell te s vlastitim bendom Dio. Osim supruge Wendy, iza sebe je ostavio sina Dana kojeg je posvojio s bivšom suprugom Lorettom Berardi. V. D.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:14