PARKOVI I JEZERA

Zelene oaze za opuštanje: Veliki vodič za sva mjesta za odmor, rekreaciju i punjenje baterija

Park Maksimir
 Darko Tomas/Cropix
U Maksimiru je šuma vrlo raznovrsna, puno je i raznih biljka te više od stotinu vrsta ptica

Maksimir

Bilo da tražite hlad od ljetnog sunca, želite prošetati po šumi ili trčati, Maksimir je za to najbolje mjesto u Zagrebu. Maksimirski park nastao je krajem 18., početkom 19. stoljeća, u to je doba bio na rubnim dijelovima Zagreba. Danas je pak okružen gradskim naseljima. I makar je za šumu relativno male površine, ima nešto više od tri stotine hektara, u Maksimiru je šuma vrlo raznovrsna, puno je i raznih biljka te više od stotinu vrsta ptica, među kojima se ističu u Europi inače ugrožene ptice dupljašice.

image
Maksimir
Marko Todorov/Cropix

U Maksimiru je, zanimljiv je podatak, broj crvenoglavih djetlića, ugrožene vrste, među najvećima u svijetu. Sjedite li i odmarate na prostirci ispod starih hrastova nije rijetkost da vam se pridruže - vjeverice. Maksimir ima velike livade, omiljene za obiteljska ležerna poslijepodneva, igranje badmintona i bacanja frizbija. Među zagrebačkim trkačima Maksimir je omiljeno mjesto, subotom ujutro pogotovo, jer tada tamo dođu trčati i oni kojima je preko tjedna taj park na istočnoj strani grada predaleko. Mnogi će trkači reći da im je od svih trkačkih staza i mjesta za trčanje u Zagrebu najdraži upravo Maksimir jer je ondje svaka staza drugačija, sviđa im se što mogu trčati desetinama puta, a pritom nikada ne trčati istu rutu, tamo birajući stalno nove rute, kažu, možete mirno istrčati barem polumaraton, ako ne i više od toga. Staze po Maksimiru daju veliku mogućnost biranja i doziranja raznih uzbrdica i nizbrdica. Trčanje tim parkom i njegovom šumom je, jasno, trail trčanje. Jedna od maksimirskih staza, primjerice, obilazi svih pet jezera, ali gdje će skrenuti i kako će kombinirati ta jezera, ovisi o trkaču, pa tako rijetko tko trči posve istim putem.

image
Maksimir
Marko Todorov/Cropix

Kako do Maksimira

Javni prijevoz:

Tramvaj broj 11 - izlazna postaja Park Maksimir

Tramvaj broj 12 - izlazna postaja Park Maksimir

Tramvaji broj 4 i 7 - izlazna postaja Park Maksimir

Tramvaj broj 5 - izlazna postaja Park Maksimir

Automobilom: oko parka postoji nekoliko parkirališta, no sva se naplaćuju. Kod Dinamova stadiona naplaćuje se prema tarifi treće zone (2 kn/h), dok se u okolnim ulicama parking naplaćuje prema tarifi druge zone (5 kn/h)

Jarun

Najdraža lokacija zagrebačkih rekreativaca je športsko-rekreacijski centar Jarun. Čine ga dva jezera, Veliko jezero i Malo jezero, te šest otoka, a pješačko-rekreativna staza oko njih dugačka je 6300 metara te je savršena za sve vrste sportova poput pješačenja, rolanja, biciklizma i trčanja.

image
Jarun
Boris Kovacev/Cropix

Osim same staze, na Jarunu se nalaze i sportski tereni za odbojku, rukomet, nogomet, badminton, mini golf i mnoge druge, a tu je i regatna staza dugačka 2250 metara te trim staza za vježbanje. Također, Jarun je idealno mjesto za djecu te ima dva uređena dječja igrališta. Iako se nalazi uz rijeku Savu, jezera su umjetno napravljena, odnosno nastala su kada se vadio šljunak za izgradnju nasipa te su uređena 1987. godine za potrebe Univerzijade, a uređeno je i oko 2500 metara šljunčanih plaža.

image
Jarun
Maja Biscan/Cropix

Prijašnjih godina Jarun je imao čak 5 plavih zastava na plažama Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Veliko jezero-jug, Malo jezero i Otok veslača. Osim samih plaža, nudi se i bogat sportski i ugostiteljski sadržaj, a plaže imaju pristup za osobe s invaliditetom, tuševe i sanitarne čvorove. ŠRC Jarun se prostire na 70 hektara i zaista je odlično mjesto za sve željne rekreacije, bilo da samo žele prošetati ili čak odraditi i dobar trening. Jarun obiluje zelenilom te se u svakom trenutku, osim u ugostiteljskim objektima, možete “sakriti” od sunca i odmoriti.

image
Jarun
Zeljko Puhovski/Cropix

Kako doći do Jaruna?

Javni prijevoz:

Tramvaj broj 5 (Prečko-Maksimir) i tramvaj broj 17 (Prečko-Borongaj), silazak na stanicama Horvati, Srednjaci, Staglišće, Jarun te 5 minuta pješice do samih ulaza

Autobusa linija 113 (Ljubljanica-Jarun) do glavnog ulaza na Jarun

Automobilom; dnevna karta (jednokratni ulaz) 5 kuna (od 6 do 21 sat), vikendom i blagdanima 10 kuna, noćna karta (jednokratni ulaz) 10 kn (od 6 do 21 sat)

Bundek

Između dva zagrebačka mosta što premošćuju Savu, mosta Slobode i mosta Mladosti, s južne strane obale rijeke u novije je vrijeme uređen park Bundek. Mjesto je gdje se na nekoliko kilometara šetnice koja ide uz jezero susreću šetači, trkači i roleri. Puno je i onih koji se tamo za lijepa vremena druže uz roštilj, poneki uz ribolov, sunčanje. Bundek ima dva jezera - Veliko jezero i Malo jezero. Na Velikom jezeru uređena je obala, velika oko 10.000 kvadrata. Ljeti na Velikom jezeru za sigurnost kupača brinu spasilačka i liječnička služba, a redovito se kontrolira i kvaliteta vode za kupanje. Ulaz u jezero prilagođen je osobama s invaliditetom. Malo jezero manje je urbanizirano, dapače ostavljeno je kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

image
Park Bundek
Damir Krajac/Cropix

Područje oko jezera osmišljeno je kao zabavno-rekreativni park. Deset je betonskih roštilja pored kojih su postavljene i vrtne klupe i stolovi i na tom je dijelu Bundeka, vikendima osobito, stalna gužva, graja. Oko jezera vodi staza za bicikle i rolere, duga 1650 metara. Nedaleko od nje su tri dječja igrališta, jedno namijenjeno djeci mlađoj od dvanaest godina, drugo starijoj djeci, a treće je za djecu s posebnim potrebama. U parku Bundek, na njegovoj istočnoj stani, su i tereni za odbojku i rukomet na pijesku. Uz Veliko je jezero izgrađena pozornica na vodi sa gledalištem za 2500 gledatelja. Ljeti se na njoj održavaju razna kulturna događanja.

image
Bundek
Srdjan Vrancic/Cropix

Na Bundeku je i tzv. Staza zdravlja, ide kružno uz glavno jezero, dugačka je 700 metara. Dostupna je cjelokupnom građanstvu tijekom cijele godine, a namijenjena je za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje.

image
Bundek
Damir Krajac/Cropix

Kako doći do Bundeka

Javnim prijevozom:

Autobusne linije broj 234 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Kajzerica - Lanište

166 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Donji Dragonožec - Gornji Trpuci

268 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Velika Gorica

229 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Odra - Mala Mlaka

221 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Travno,

219 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Sloboština

220 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Dugave

Automobilom: naplaćuje se parking; druga zona u gradskoj četvrti Središće, oko Bundeka 120/dan

Grmoščica

Park-šuma na zapadnom dijelu grada idealna je za sve koji žele pobjeći od gradskog asfalta. Grmoščica je smještena između četvrti Vrapče, Črnomerec i Kustošija, a s vidikovca se pruža prekrasan pogled na grad. Odlična je za lagane šetnje, staza nije prezahtjevna, mogu je proći i oni s minimalnom kondicijom, a zasigurno će vam šetnja kroz prekrasnu park-šumu napuniti baterije. Najbolje je krenuti iz Kustošije Vatrogasnom ulicom pa nastaviti Grmoščicom srednjom i Grmoščicom desnom. Grmoščicu vole i biciklisti te ćete ih zasigurno sresti na putu.

image
Grmoščica
Marko Todorov/Cropix

Prekrasna zagrebačka park-šuma posljednjih je godina postala i omiljeno mjesto za održavanje svadbi, a mnogi Zagrepčani, pogotovo oni koje žive na zapadnom dijelu, vole je zato što lako mogu pobjeći iz grada i uživati u prirodnim ljepotama.

image
Grmoščica
Marko Todorov/Cropix

Kako do Grmoščice

Javni prijevoz:

Autobusnim linijama 109, 118, 146, 172

Automobilom do Park šume, parking se ne naplaćuje

Dotrščina

Zagrebački park u neposrednoj blizini parka Maksimir prava je mala oaza mira i tišine. Ovdje gotovo nikad nećete sresti previše ljudi, a najviše je onih koji idu u šetnju s kućnim ljubimcima.

image
Dotrščina
Marko Todorov/Cropix

Dotrščina je zapravo spomen-park jer upravo na samom ulazu u park stoji spomenik žrtvama ubijenim na Dotrščini u periodu od 1941. do 1945. godine. Spomenik, kao i sva druga obilježja koja podsjećaju na taj zločin napravio je kipar Vojin Bakić. Park se proteže na otprilike 2 kilometra i odličan je za šetnju čak i onih s najslabijom kondicijom. Šetnjica je ugodna, bez velikog napora, a kad se spusti žega, tu dolaze trkači rekreativci koji ovaj park biraju zbog mira i tišine te jednostavnosti staze. Dotrščina se nalazi na istoku grada i do nje je najbolje doći automobilom, no nažalost nema veliki parking, no kako se rijetko stvara gužva, velika je vjerojatnost da ćete imati gdje ostaviti vozilo.

image
Dotrščina
Marko Todorov/Cropix

Dok šetate ne propustite vidjeti sva spomen-obilježja koja krase ovaj park - centralni spomenik, dolina grobova, spomen-obilježje poginulima u Zagrebu 1941.-1945., spomen-obilježje revolucionarima i domoljubima poginulima u Zagrebu 1919.-1941. i spomenik poginulima za oslobođenje Zagreba 1945.

Kako do Dotrščine

Javni prijevoz:

Tramvajskim linijama 12, 11, 4, 7 i 5 do okretišta Dubrava te 10 minuta pješice do Dotrščine Autobusne linije 205, 227, 232

Automobilom, besplatno parkiranje

Dubravkin put

Korak-dva od Dežmanove ulice je najduže uređeno zeleno šetalište u centru Zagreba. Dva kilometra dugačak Dubravkin put ide uz potok Tuškanac, povezuje Cmrok sa središtem grada. Idealno je mjesto za skloniti se od ljetnih vrućina ili u svako doba godine osjetiti mir prirode. Možete se njime spustiti od Gornjeg grada put Ilice, a oni ambiciozniji mogu krenuti od Tuškanca, penjati se.

image
Dubravkin put
Ranko Suvar/Cropix

Nekad se Dubravkin put zvao Sofijin put, po Sofiji Jelačić, supruzi bana Josipa Jelačića koja je ovuda voljela štetati sa svojim mužem. 1852. su tu šetnicu imenovali Sofijinim putem, a stotinjak godina kasnije preimenovana je u - Dubravkin put. Jedan od ponajboljih poznavatelja trail trkačkih staza po Zagrebu i okolici Srećko Vukov kaže: - Za mene kao čovjeka koji živi u gradu, a istovremeno žudi za prirodom, Dubravkin put je instant priroda, najkraći shortcut od najstrožeg centra grada do šljunka i šume. Voli tamo trčati: - Krenem od Muzeja Mimara, iz samog centra, a već za sedam, osam minuta dotrčim do početka Dubravkina puta, do Krležina spomenika. Tamo uronite u drugu dimenziju, svježiji zrak i drugačiji ambijent. Laganom uzbrdicom staza vodi do mjesta gdje se može nastaviti ravno stepenicama do Cmroka ili krenuti lijevo, preko mostića pa stazom kroz šumu gdje također izbijate na Cmrok.

image
Dubravkin put
Marko Todorov/Cropix

Čitavo vrijeme stazu prati potok. Za one u boljoj kondiciji preporučam nastavak uzbrdo, bilo da trčite ili samo hodate, a oni slabije kondicije mogu se kod stepenica okrenuti pa krenuti nazad istim putem, što je na koncu oko četiri kilometra uživanja u prirodi.

Kako do Dubravkina puta

Javni prijevoz: Autobusna linija 105

Pješice od Ilice Ulicom Tuškanac

Automobilom do garaže Tuškanac

Cmrok

Najpoznatije zagrebačko sanjkalište obavezno treba posjetiti i u ljetnim mjesecima. Park-šuma Cmrok nalazi se između Jurjevske i Ulice Tuškanac i do nje nije teško doći. Cmrok je odlično mjesto za kratki piknik ili šetnjicu po šumi, a vole ga i zagrebački trkači.

image
Cmrok
Marko Todorov/Cropix

Sama livada omeđena je borovima koje ljeti stvaraju hlad pa se svatko može malo opustiti i pobjeći od gradskih vrućina na Cmroku. Na Cmroku ćete izbjeći gužvu, gotovo nikada nije krcat. Zasigurno ćete sresti šetače pasa kojih na Cmroku ima uvijek, no neće se stvoriti gužva.

image
Cmrok
Marko Todorov/Cropix

Priče kažu kako je Cmrok dobio ime po gostioničaru Roku jer su svi govorili da idu “zum Rok”, što je kasnije postalo Cmrok. Zagrepčanima je Cmrok oduvijek bio omiljeno sanjkalište te je u zimskim mjesecima Cmrok pun djece koja se sretno sanjkaju pa ne čudi kako su upravo tamo bili otvoreni i prvi skijaški tečajevi jer je padina livade idealna za zimske sportove.

Kako do Cmroka

Javni prijevoz: Autobus: linije 101, 102 i 105

Automobilom: parking se ne naplaćuje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:03