TZ GRADA ZAGREBA

Zagreb je cjelogodišnja destinacija odgovornog i ravnopravnog turizma

 iStock
Podizanje svijesti o Zagrebu kao o ekološki osviještenoj životnoj sredini, a time i turističkoj destinaciji, jedan je od strateških ciljeva

Održivi turizam segment je cjelokupnog koncepta održivosti s fokusom na smanjenje negativnog utjecaja turizma na prirodu i okruženje, ali i lokalnu populaciju. Bez uključenja lokalne vlasti, ali i znanstvene zajednice, ne možemo govoriti o održivosti, no isto tako, održivi turizam ne ovisi samo o pojedinoj destinaciji i lokalnoj vlasti nego i o samim putnicima koji bi se trebali ponašati osviješteno i putovati na održiv način.

Zagreb, kao istinska cjelogodišnja destinacija u Hrvatskoj, nema problema s masovnim turizmom kao što to možda imaju neka naša druga odredišta na moru jer ima razvijen, održiv, ravnopravan i odgovoran turistički sektor. U tom smislu, Turistička zajednica grada Zagreb razvija i podupire brojne projekte koji svoje djelovanje temelje na podizanju svijesti o Zagrebu kao o ekološki osviještenoj i poželjnoj životnoj sredini, a time i turističkoj destinaciji.

Izlazak iz strogog centra

Jedan od primjera je projekt Design District Zagreb - jedinstven projekt pokrenut 2016. godine koji afirmira razvoj kulture, turizma, gastronomije, održivog razvoja i dizajna u zoni Martićeve ulice.

image
Martina Bienenfeld, direktorica turističke zajednice Grada Zagreba
Biljana Blivajs/Cropix

Već samim izmještanjem iz turističke zone Donjeg grada - Design District pokazuje svoje održivo lice, a suradnja koja se prvenstveno odvija s lokalnim obrtnicima, dizajnerima i umjetnicima dodatno nadograđuje tu platformu jer stvara vidljivost i svijest o važnosti uključivanja kreativnih inicijativa koje na jedan originalan, drugačiji i inovativan način nude nova rješenja, kreativna promišljanja te razvijaju multidisciplinarne pristupe projektima.

Isto tako, tu je i projekt Blizu grada, blizu srca/Around Zagreb koji je TZGZ, u suradnji s TZ Zagrebačke županije, pokrenula 2020. godine s ciljem stvaranja jedinstvene platforme promocije bogate ponude Zagreba i njegove okolice. Kroz taj projekt promiče se boravak na otvorenom, u zelenilu i prirodi s fokusom na zdravlje, sigurnost, održivost i kompatibilnosti ponude Zagreba i njegove okolice.

Događanja na otvorenom

Treba spomenuti i projekt Kultura turizma koji je TZGZ započela u školskoj godini 2010./2011., u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport. Ovim projektom mlade se nastoji uključiti u sudjelovanje u programima zaštite okoliša i životne sredine, podizanja kvalitete življenja, očuvanja etnološkog, povijesnog i kulturnog naslijeđa, podizanja razine gostoljubivosti te stvaranja klime dobrodošlice, što bi dugoročno trebalo ostaviti traga na zagrebačkom turizmu te održivom razvoju grada Zagreba. I u 2021. godini TZGZ planira događanja na otvorenom koja ne potiču velika okupljanja, već su više ambijentalna, kao i kulturna događanja koja se mogu izvesti u kontroliranim uvjetima.

Samo kroz koordinirano djelovanje, možemo očekivati kvalitetniji i konkurentniji turizam, kaže Martina Bienenfeld

Tako u ožujku počinju dva događanja na otvorenom - Ulični triptih i Mali grad - koja kroz tzv. street art skreću pozornost na to da grafiti ne trebaju značiti uvijek vandalizam, već da oni mogu stvoriti istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima. To su ujedno i održiva događanja jer stvaraju cjelogodišnju atrakciju i kao takva ne generiraju masovna okupljanja posjetitelja u određenom periodu.

"Moramo biti svjesni da su se okolnosti znatno promijenile te je potrebno pažljivo planiranje, sa spremnošću na brze i 'ad hoc' reakcije, kao i fleksibilnost pri donošenjuodluka. Fokus treba staviti na održivi turizam kroz adekvatnu strategiju razvoja zdravstvenih aspekata boravka u destinaciji, a više nego ikad potrebna je i kooperativnost, podrška i uzajamno povjerenje svih dionika turizma jer samo kroz koordinirano djelovanje, možemo očekivati kvalitetniji i konkurentniji turistički proizvod te njegove veće održive i pozitivne društvene učinke", izjavila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:37