VESELJACI

Turski ‘party‘ vlak u tridesetak sati prijeđe 1300 kilometara, a uz dobru hranu i piće obilazi prirodne ljepote

U vlaku svi svoje kabine mogu ukrašavati po želji

 Ozan Kose/Afp/Profimedia
Karte za ovaj vlak vrlo se brzo rasprodaju, a iz Ankare ide dvaput tjedno

Nakon poduže pauze uzrokovane pandemijom, u Turskoj je ponovno počeo putovati željeznički dragulj "Dogu Ekspresi", odnosno, istočni ekspres. Vlak koji dvaput tjedno kreće iz Ankare na putovanje dugačko 1300 kilometara omiljeni je turski turistički vlak.

U nešto više od trideset sati, putnici na Dogu Ekspresiju obiđu ljepote regije Anatolija, prateći Eufrat sve do krajnjeg cilja rute, antičkog grada Karsa uz granice s Gruzijom i Armenijom.

Putnici svih dobi uživaju u vlaku u jelu, piću, glazbi i plesu, a čak na putovanje ponesu i dekoracije kako bi ukrasili svoje kabine.

Vlak putuje samo u zimsko doba, od 30. prosinca do 31. ožujka, kad je planinski krajobraz prekriven snijegom. No zbog toga turski "vlak u snijegu" često nailazi na poteškoće, koje sanira domarski tim uz nadu da putnici veseljaci neće primijetiti probleme poput povremenog zaleđivanja vode.

Pred sam kraj putovanja, na pretposljednjoj postaji Erzurum, koja se nalazi na visini od 1945 metara većina putnika sudjeluje u tradicionalnom plesu, bez obzira na nagrizajuće minuse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:28