IDEALNO ZA PODUZETNIŠTVO

Rusija nudi građanima besplatne parcele u arktičkoj regiji: ‘Led se topi i to je vaša prilika!‘

 Tass/Ddp Usa/Profimedia
Zemljišta u šest ruskih regija ponuđena su građanima za razvoj ekoturizma te malog i srednjeg poduzetništva.

Ruske vlasti nude svojim građanima besplatno zemljište na Arktiku, ohrabrujući ih tako da iskoriste prednosti klimatskih promjena, piše britanski Telegraph.

Riječ je o polarnom području koje se zagrijava dvostruko brže od ostatka svijeta pa topljenje leda otvara nove mogućnosti.

Zemljišta u šest ruskih regija ponuđena su građanima za razvoj ekoturizma te malog i srednjeg poduzetništva.

Tisuće Rusa podnijelo je zahtjev za dodjelom jedne parcele od milijun hektara trenutačno dostupnih zemljišnih površina. Klimatske promjene potaknule su transformaciju života na krajnjem istoku i sjeveru Rusije. Kako temperature rastu, zemlja postaje dostupnija te se nude brojne mogućnosti.

Ruske arktičke predjele prošle su godine poharali šumski požari. Znanstvenici procjenjuju da su ogromni dijelovi permafrosta na sjeveru Rusije u opasnosti od brzog topljenja, pri čemu močvare i jezera rastu kao gljive u toj regiji.

- Arktik je drugačiji. Postoje mjesta za ekološki prihvatljivu rekreaciju, primjerice, u Kareliji i regiji Murmansk, za turizam te razvoj malog i srednje poduzetništva, rekao je Aleksej Čekunkov, ministar za razvoj Dalekog istoka.

image
Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia

Na internetskoj stranici programa Arktički hektar navedeni su primjeri uspješnog razvoja poput ekološkog glamping resorta na Čukotki u Arktičkom krugu, plantaže jagoda u regiji Habarovsk te arktičke farme peradi.

Ekoturizam postao je pokretač turističke industrije u Rusiji i ima potencijal, prema procjenama stručnjaka, postati jedan od vodećih u svijetu.

- Ekološki oblici turizma razvijaju se vrlo dinamično, bilježimo godišnji rast između 25 i 30 posto. Broj ljubitelja ekoturizma se povećava, a turisti su sve mlađi, rekla je Zarina Doguzova, direktorica Federalne agencije za turizam Rusije.

- Ogroman broj mladih ljudi voli odlaziti u prirodu. Čak preferiraju ovakvu vrstu rekreacije u odnosu na putovanje u tropske krajeve, rekla je.

U prirodnim rezervatima i nacionalnim parkovima stvaraju se nove staze radi očuvanja okoliša i privlačenja većeg broja posjetitelja.

Prema novoj shemi, parcele su dostupne u regiji Murmansk, Nenetskom autonomnom okrugu, Yamalo-Nenetskom autonomnom okrugu, Republici Kareliji, Republici Komi i regiji Arhangelsk.

Najtraženije su parcele u regiji Murmansk, zahtjev je podnijelo više od 2400 ruskih državljana, a zatim u regiji Arhangelsk, za koju su zainteresirane 883 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:42