EGZOTIČNA DESTINACIJA NA DLANU

NALAZE SE USRED OCEANA, IMAJU NAJLJEPŠE PLAŽE, VELIKI SU FANOVI NAŠEG NOGOMETA Čarobni otok odsad nam je znatno dostupniji i vremenski i financijski!

 Beachcomber Beach Resort / Promo
Otkad je Turkish Airlines uveo direktne letove za Mauricijus, Sejšele i Madagaskar po prihvatljivim cijenama, te egzotične destinacije postale su dostupnije i Hrvatima

Mark Twain je 1896. napisao o Mauricijusu: 'Čini mi se da je prvo nastao Mauricijus pa onda Raj, koji je po njemu kopiran.'

Mauricijus, mali otok u Indijskom oceanu, udaljen oko 2000 km od afričkog kontinenta, otkrili su portugalski pomorci u 16. stoljeću te stvorili na njemu svoju trgovačku bazu, no nisu ga naselili. Otok su 1638. kolonizirali Nizozemci i naselili na njega robove iz Indije i Afrike. Otok je 1715.g. postao francuska kolonija, a naposljetku, od 1810., i britanska. Nezavisnost je stekao 1968., a 1992. postaje republika. Svaki kolonizator ostavio je svoj utjecaj. Nizozemci su otoku dali ime po svom princu Mauriceu van Nassau, Francuzi su ostavili svoj šarm i kuhinju, a Englezi lifestyle i vožnju po lijevoj strani ceste te utrku konja kao nacionalni sport. Zanimljivo je da je u glavnom gradu Mauricijusa, Port Louisu, smješten drugi najstariji konjički klub, osnovan daleke 1912. godine.

Mauricijus je otok dugačak 65 km, a širok svega 43 km, okružen s više od 150 km plaža s bijelim pijeskom, palmama i tirkiznim morem, koje u pojedinim lagunama postaje modre boje. Otok je zaštićen od otvorenog mora koraljnim grebenom, trećim najvećim u svijetu, koji lomi velike valove i tako osigurava mirno more kupačima, a istovremeno skriva bogati svijet flore i faune u dubinama, koji se otkriva kad zaronite već na metar dubine.

Ono što ovaj otok vulkanskog podrijetla i ugodne tropske klime čini posebnim, nisu samo kilometri i kilometri predivnih plaža s bijelim pijeskom od kojih zastaje dah, nego topli i srdačni ljudi kojima je najveća želja u životu vidjeti snijeg, jer na Mauricijusu ljeto traje 9 mjeseci, a u tri zimska mjeseca dnevna temperatura dostiže i 25 stupnjeva. Upravo takva tropska klima osigurala je Mauricijusu cjelogodišnju turističku sezonu, a turizam je na otoku treća najvažnija grana gospodarstva, iza industrije i financijskih off-shore kompanija. Najčešći gosti, njih više od 80% su Europljani, i to najčešće Francuzi, Nijemci i Britanci. Na otoku je 110 licenciranih hotela koji su većinom smješteni na obali, a godišnje ga posjeti oko 1,3 milijuna turista. Smještaj u elitnim resortima s pet zvjezdica kreće se od 400€ za delux sobu pa sve do 1300€ za vilu s bazenom za šest osoba unutar resorta. Lokalno stanovništvo, njih 1,3 milijuna, većinom su indijskog podrijetla, a na otoku su ponosni na svoju otvorenost svim kulturama, rasama i religijama. O životnom standardu stanovništva najviše govori činjenica da gotovo svaka obitelj ima perilicu rublja, no perilica posuđa kategorizirana je kao luksuz.

Na Mauricijusu, ne samo da su čuli za Hrvatsku, nego je nazivaju velikom zemljom, a nevjerojatno je kako nije neuobičajeno da u resortu naiđete na zaposlenika koji zna nabrojiti sve igrače naše reprezentacije iz 1998., dok neki od njih posjeduju i hrvatski dres. I dalje navijaju za hrvatsku reprezentaciju i smatraju je izrazito jakom. Želja im je da i Mauricijus jednom bude dio svjetskog natjecanja.

Turistička ponuda na Mauricijusu je bogata i raznolika, ali ono što turisti najviše vole jest opustiti se na prekrasnim pješčanim plažama, kupati se u toplom tirkiznom moru, roniti na koraljnom grebenu, jedriti ili jednostavno uživati u pogledu koji uključuje palme, sunce, bijeli pijesak i more – to je onaj pogled s razglednice od kojeg zastaje dah, a na Mauricijusu su takvi prizori posvuda. Stoga Mauricijus i jest postao sinonim za uživanje i opuštanje na rajskim plažama, a sada je zahvaljujući Turkish Airlinesu postao dostižan i hrvatskim građanima i to tijekom cijele godine, jer se karte mogu kupiti već za 6.000 kn.

Turkish Airlines leti u više od 290 destinacija

Turkish Airlines je zrakoplovna kompanija koja leti u više destinacija od ijedne druge zrakoplovne kompanije. Zadnja destinacija koja je otvorena je Phuket.

Grad Istanbul, koji služi kao hub, ima izrazito bitan geografski položaj jer se letom unutar 3 sata može doći do više od 80 destinacija. Tamo se nalazi CIP lounge, koji je veći i od nekih aerodroma. Izvrsna usluga, raznovrsnost u ponudi hrane, samo su neki od razloga zbog kojih je svake godine nagrađivan od strane Skytrax-a. Ove godine proglašen je najboljim business loungem na svijetu.

Iz Zagreba do Istanbula Turkish leti 2 puta dnevno, a jutarnjim polaskom nudi odličnu konekciju za Ameriku. S Turkishom možete letjeti u New York, Boston, Houston, Los Angeles, San Francisco, Atlantu, Miami, Chicago, Washington.

Turkish Airlines svojim putnicima nudi besplatnu turu Istanbulom ukoliko imaju čekanje više od 6 sati.

Mauricijus u brojkama

Valuta: mauricijski rupi (1 € = 39 Rupija)

Službeni jezik – engleski

Svi govore i francuski.

Broj stanovnika: 1,3 milijuna

Glavni grad: Port Louis

Kava u centru: 17 kn

Koktel u hotelu: 95 kn

Večera: od 100 kn

Dužina otoka: 65 km

Širina otoka; 43 km

Površina otoka: 1.864 km2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:17