U srcu Jadrana

Nacionalni parkovi, otoci, šume i druge prirodne atrakcije dio su Zadarske županije koja osvaja na prvu

Zadar, zalazak sunca

 Ivan Ćorić/
Grad Zadar, s bogatom poviješću od 3000 godina, predstavlja središte regije i privlači brojne radoznale goste

Smještena u središtu hrvatskog Jadrana, Zadarska županija jedna je od najljepših turističkih destinacija u Hrvatskoj koja privlači posjetitelje svojom bogatom kulturnom baštinom, prekrasnim plažama, kristalno čistim morem te izvrsnom gastronomskom ponudom. Odlikuje se povoljnim geografskim položajem te pruža idealne uvjete kako za aktivni odmor tako i za opušteno ljetovanje s obitelji.

Grad Zadar, s bogatom poviješću od 3000 godina, predstavlja središte regije i privlači brojne radoznale goste. Duga obala s prekrasnim plažama i spektakularni planinski vrhovi stvaraju nestvarnu ljepotu koja će vas ostaviti bez daha.

Penjačko središte

Nacionalni parkovi, parkovi prirode, otoci, šume i mnoge druge prirodne atrakcije dio su ove regije koja će zasigurno osvojiti vaše srce. Tisuće i tisuće posjetitelja neprestano se vraćaju u potrazi za novim iskustvima u očaravajućem okruženju. Posebno preporučujemo posjetiteljske centre u parkovima Zadarske županije koji su usmjereni na održivo upravljanje prirodnom baštinom.

Jedan od tih centara je "Podzemni grad Paklenice", smješten u Nacionalnom parku Paklenica. Ovaj moderan i interaktivan centar posvećen je planini Velebit te nudi edukativnu izložbu koja će vam otkriti ljepote ovog područja, prirodne fenomene, povijest života ljudi, te Paklenicu kao penjačko središte u ovom dijelu Europe.

image

Nacionalni park Paklenica

Aleksandar Gospić/

Također, preporučujemo posjet interpretacijsko-edukacijskom centru "Grpašćak" u Parku prirode Telašćica, koji se nalazi na najvišem strmcu u Jadranskom moru gdje je nekad bila vojna utvrda na Dugom otoku. Posjetitelji ovdje mogu saznati više o zaštiti prirode, ekosustavima otoka te nizu zanimljivih činjenica o biljkama i životinjama koje obitavaju u ovom području. Jedna od zanimljivosti centra je i interaktivni prikaz podvodnog svijeta Telašćice, gdje posjetitelji mogu virtualno zaroniti i istražiti raznolikost morskog života. Također, tu je i botanički vrt s različitim endemskim biljnim vrstama koje rastu samo na ovom području.

Podzemni svijet

Svi koji se upute u zadarsku županiju ne smiju propustiti ni Centar izvrsnosti "Cerovačke špilje", u srcu Parka prirode Velebit, na mjestu gdje se susreću ljepote netaknute prirode i bogate kulturne baštine.

image

Cerovačke špilje

Luka Gerlanc/

Posjetitelji mogu upoznati fascinantan podzemni svijet, a najveća su atrakcija svakako špilje koje nude nevjerojatne prizore stalaktita i stalagmita te podzemna jezera koja oduzimaju dah. Ovdje posjetitelji svih generacija mogu naučiti više o geologiji, arheologiji i biologiji ovog područja kroz interaktivne izložbe, radionice i edukativne programe.

Zadarska regija nudi nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje, stoga ne propustite priliku da se sami uvjerite u ljepote ovog čarobnog područja u srcu hrvatskog Jadrana.

image

Logo 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:52