Izviđači u akciji

Na Molatu održana velika eko akcija, a tamo uskoro stiže i Ribafish s projektom RokOtok

Izviđači zadarske udruge Zarus

 Privatni Album/
Akcija je dio projekta ‘Zašto je važno čuvati naše more čistim?‘, u sklopu kojeg su održana i predavanja te radionice

Projekt pod nazivom 'Zašto je važno čuvati naše more čistim?' doveo je prošli vikend na otok Molat stare znance, zagrebačke izviđače, istraživače Odreda izviđača Sljeme. Pridružila im se i ekipa znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koja je održala tematska predavanja i radionice popraćene praktičnim radom, sve vezano za očuvanje okoliša otoka.

Osim što čuvaju okoliš, znatiželjni izviđači poslušali su edukativna predavanja o klimatskim promjenama i odlično se proveli u tih nekoliko raznovrsnih dana na Molatu.

image

Odred izviđača Sljeme čisti molatsku plažu

Udruga žaruljica/

Izviđači su naučili tko sve živi u zdravom morskom okolišu, kako funkcionira i gdje kreće hranidbena mreža u moru te zašto je važno održati veliku bioraznolikosti za zdravlje morskoga ekosustava. Usporedo s tim educirali su se o izvorima onečišćenja ovih ekosustava, kao i posljedicama klimatskih promjena na ekosustave i načinima na koji su ih ljudi odlučili zaštititi.

Već je u prošloj godini, udruga Žaruljica pripremila zapuntelsku školu za boravak izviđača i razne planirane radionice. Stara, zaboravljena škola opremljena je pomoću donacija vojnih kreveta, madraca i polica za knjige, i spremna je za održavanje svakojakih kreativnih čuda. Razne radionice i ekološke izviđačke akcije uspješno su se održale.

I u ovoj, 2022. godini, aktivnosti se nastavljaju, pa su tako četiri projekta udruge koji su prijavljeni i prošli na raznim natječajima.

Prvi u nizu je bio projekt Vivat Zapuntel! koji je okupio vrijedne izviđače zadarske udruge Zarus. Ovi znalci o prirodi došli su trajektom iz Zadra, prvi puta posjetili otok Molat i u potpunosti očistili jednu zapuntelsku uvalu. Ta je akcija održana još krajem svibnja uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Zadra #likezadar.

image

Udruga Žaruljica na Molatu

Udruga Žaruljica/

Vrijedne ruke izviđača očistile su plažu Zarljan u samo dva dana i ta je predivna tirkizna uvala s koje se vide i vrhovi Velebita, opet zasjala u punom sjaju. Zadarski izviđači, njih desetak, taj su vikend proveli na otoku Molatu i uz hvalevrijednu eko akciju super se i zabavili.

Udruga Žaruljica zahvalna je na prvom dolasku zadarskih izviđača na Molat i na ovoljetnom povratku zagrebačkih izviđača. Ove su godine izviđači uživali i u divnom iskustvu gledanja filma pod zvijezdama, a s lokalnom se zajednicom i Čistoćom uspio dogovoriti i odvoz sakupljenog smeća iz uvale Vodena trata morskim putem, što je jako olakšalo izviđačima.

Započeta je borba protiv onečišćenja mora plastikom, a predavanjima biologa naučili su puno toga i o očuvanju biološke raznolikosti. U budućnosti će zasigurno biti novih prigoda za druženje i učenje kroz zabavu, kaže nam Dina Popović, predsjednica Udruge Žaruljica.

Odvažnost izviđača u čišćenju plaže od otpada pokazuje kako se čovjek treba odnositi prema okolišu i prirodi koji ga okružuju. U nastavku ljetnih događanja, a u sklopu projekta Vivat Zapuntel! pridružit će se i jedinstveni projekt RokOtok, koji je nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem planirao upoznati i obići sve hrvatske nastanjene otoke.

Domagoj Jakopović, poznatiji kao Ribafish, odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili njihov nikad završen životni projekt. Ovoga ljeta, točnije 5. srpnja u 18 sati, Ribafish napokon dolazi djeci i na otok Molat.

Zanimljiva je i bolna hrvatska činjenica kako se ova ideja o oživljavanju stare, napuštene i zaboravljene zapuntelske škole uspjela realizirati tako brzo, tako jednostavno, s vrlo malim sredstvima, a puno veći projekt poput onog imena Arhipelagos koji je pokrenut još davne 2009. godine s idejom da se devastiranim i zapuštenim objektima bivše JNA na zadarskim otocima udahne novi život kao sveučilišnim prostorima, nikako da ugleda svjetlo dana, mada trenutno se radi na pitanju financiranja koje će biti pokriveno europskim sredstvima.

Zgrada na Molatu i zemljište koje je vrijedno oko 4,2 milijuna kuna, a nalaze se uz samo more, atraktivna je nekretnina u borovoj šumi koja već tri desetljeća, od odlaska JNA s otoka, stoji zapuštena i napuštena od svih. S vremenom je devastirana, a najmanji je interes za nju pokazivala Republika Hrvatska. Sličnu, gotovo istu sudbinu doživjeli su i drugi vojni objekti na otocima koji ni danas nisu privedeni svrsi, a još uvijek su u državnom vlasništvu tako da nitko drugi s njima ne može raspolagati.

Bila bi to dobitna situacija za sve jer bi lokalna zajednica ovog, sve slabije naseljenog otoka, dobila novi životni impuls s prisutnošću studenata i znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:45