LJUBAV NA PIJESKU

Jednu od najpoznatijih atrakcija Kanarskih otoka uništavaju silni turisti koji se na njoj - seksaju

Dunas de Maspalomas

 Rainer Hackenberg/Akg/Profimedia
Pješčane dine na otoku Gran Canaria popularno su turističko odredište, ali i oaza neobuzdanog seksa

Prekomjerni turizam redoviti je krivac za gušenje povijesnih gradova, zatrpavanje svjetski poznatih znamenitosti smećem i zatiranje lokalnog života u popularnim turističkim odredištima diljem svijeta, piše CNN. No popisu uništavatelja turističke baštine sada su pridodani i turisti koji upražnjavaju seksualne odnose na dotad netaknutim europskim plažama i u prirodnim rezervatima.

Posebni rezervat prirode Dunas de Maspalomas, na španjolskom otoku Gran Canaria, poznat je po svojim pješčanim dinama koje se protežu iza svjetionika smještenog na obali i redovito je na samom vrhu popisa znamenitosti koje treba vidjeti na otoku.

Pješčane dine - koje su zakonom zaštićene od 1982. - jedan su od posljednjih preostalih pomičnih sustava dina u Europi, koje pticama osiguravaju mjesto za odmor na njihovom putu iz Afrike prema Europi.

Ali dine se polagano pretvaraju u drugačiju vrstu odmorišta i to za one turiste koji se na dinama zapravo i neće odmarati, već naprotiv, biti vrlo živahni.

Članak u časopisu Journal of Environmental Management pod nazivom '5S - sand, sun, sea and sex with strangers (prev. 5S - pijesak, sunce, more i seks sa strancima), bavi se utjecajem na okoliš s obzirom da je taj obalni rezervat vrlo popularna destinacija kruzera.

image

Dunas de Maspalomas

Greg Balfour Evans/Alamy/Alamy/Profimedia

Istraživači su popisali 298 'mjesta za seks' na plaži, na ukupnoj površini od više od tri kvadratna kilometra, uglavnom među 'grmljem i gustom vegetacijom' te na samim 'nebkhama', odnosno dinama po kojima je ovo područje poznato.

Proučavali su ih tijekom svibnja 2018., u razdoblju koje je uključivalo i lokalni Gay Pride festival.

Seksualne aktivnosti turista i dolazak silnih kruzera izravno utječu ne samo na dine, već i na osam autohtonih biljnih vrsta, od kojih su tri endemske.

Seksualna gnijezda među dinama

Turisti gaze vegetaciju, čupaju biljke i razmiču pijesak, praveći svoja vlastita 'gnijezda' - ponekad ih čak i ograde - te bacaju otpad uključujući opuške od cigareta, kondome, toaletni papir, maramice i limenke.

Također koriste dine kao zahod jer su istraživači pronašli brojna 'mjesta mokrenja i defekacije'.

Što je neko mjesto za seks udaljenije, to je više puta korišteno i više smeća je na njemu ostavljeno, primijetili su istraživači. Iako vlasti ostavljaju vreće za smeće na nekim većim područjima, one su uglavnom stalno pune i nitko ih ne odnosi.

Čak je i u posebnoj zoni među dinama, koja je inače zabranjena za posjete, pronađeno 56 mjesta za seksualne susrete.

Kao rezultat takve aktivnosti turista, došlo je do 'potpunog nestajanja' ekološke edukacije u rezervatu, navodi se u studiji. Rezervat je, inače, izvorno zamišljen tako da mu edukacija bude primarna djelatnost.

image

Čišćenje smeća s dina

Brian Hoffman/Alamy/Profimedia

Osim toga, čak su i mnogi divovski gušteri Gran Canarie - inače popularan prizor na Kanarskim otocima - 'uginuli nakon što su pojeli kondome koje su ostavili nezasitni turisti', napisao je Patrick Hesp, jedan od autora izvješća.

S čak 14 milijuna posjetitelja godišnje, Gran Canaria je gay-friendly turističko odredište s posjetiteljima iz SAD-a, Velike Britanije i Njemačke. Autori studije naglašavaju da 'nemaju namjeru kritizirati samo pripadnike LGBTQ zajednice' s obzirom da se na dinama ne seksaju samo oni, već i heteroseksualni parovi i swingeri.

Obalni sustavi dina ključan su dio ovog pomorskog krajolika i koristi se za privlačenje turista iz čitavog svijeta. To, međutim, ima razorne posljedice, pišu autori studije.

'Degradacija tog područja u mnogim je slučajevima izravna posljedica razvoja turizma', piše u članku.

Kao što je Hesp napisao u svom zasebnom članku: 'Ne pozivamo ljude da se prestanu seksati na javnim mjestima, već da budu svjesni štete koju takvo ponašanje može prouzročiti.'

'Jedna je stvar ako se jedan par odlučio poseksati na plaži, ali je nešto sasvim drugo ako se na istom mjestu svakodnevno okupljaju stotine ljudi. To dinama šteti jednako kao i da se po njima vozite terencima.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:18