ALARM NA TAJLANDU

JEDNA OD NAJLJEPŠIH PLAŽA NA SVIJETU ZATVORENA ZA TURISTE Deseci milijuna ljudi godišnje uništili su okoliš, a morski svijet je gotovo nestao

Maya Bay
 Profimedia, Huber images
 

Ako ste uskoro planirali posjetiti najpoznatiju plažu na Tajlandu, zaboravite tu ideju jer je turistima do daljnjeg onemogućen pristup.

Tajlandske vlasti do daljnjeg su zatvorili jednu od najpopularnijih i najljepših plaža na svijetu, onu na kojoj je sniman film ‘Žal’ (‘The Beach’) s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi. Golemi priljevi turista iz godine u godinu uništili su ekosustav i uništili plažu te stručnjaci smatraju da joj treba vremena da se biljni i životinjski svijet oporavi.

U ožujku su privremeno zatvorili pješčanu plažu Maya Bay. Računali su da bi zabranili pristup turistima od 1. lipnja do 30. rujna, no zbog devastacije okoliša ta je odluka promijenjena na ‘neodređeno vrijeme’.

Novine Royal Gazette u ponedjeljak su objavile službenu odluku prema kojoj će plaža, koja je dio nacionalnog parka, biti ‘zatvorena od 1. listopada 2018. sve dok se prirodni morski resursi ne vrate u normalno stanje’, piše USA Today.

Državni ured za zaštitu nacionalnih parkova, životinjskog i biljnog svijeta objavio je da četiri mjeseca nisu bila dovoljna i da se Maya Bay još nije oporavio.

, Image: 41334005, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LOOK-foto
Profimedia, LOOK-foto
Maya Bay

Plaža, koja je dio Nacionalnog parka Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi, bila je otvorena cijele godine, a popularnost joj je eksplodirala nakon što je ondje 1999. snimljen holivudski hit.

U prosjeku ondje je na dnevnoj bazi dolazilo oko 200 brodova i 4.000 turista. Više od 35 milijuna turista prošle godine dovelo je do golemog zagađenja. Prema stručnim procjenama oštećeno je više od tri četvrtine tajlandskih koraljnih grebena. Najnovija ispitivanja pokazala su da je osim oštećenja koraljnih grebena, masovni turizam doveo i gotovo do nestanka morskog života.

The Beach, (THE BEACH) USA 2000, Regie: Danny Boyle, LEONARDO DI CAPRIO, Stichwort: Meer, Image: 379645370, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie., Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives
Leonardo DiCaprio u filmu 'Žal'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:30