LAST MINUTE SKIJANJE

Istražili smo cijene: više ni u Bosni nije ‘džabe‘, jedna je destinacija u blizini najskuplja, a evo gdje je najviše snijega

 Tom Dubravec/CROPIX
Cijene su više za 20 posto, ali hrvatski tjedan u siječnju gotovo je rasprodan

Ove skijaške sezone cijene smještaja, turističkih aranžmana i ski-karata opet su porasle, i to u prosjeku od 7 do 20 posto. No bez obzira na to jednak broj Hrvata, ako ne i više njih, ove se godine odlučio otići na snijeg u udarnom, drugom tjednu siječnja koji već godinama nosi titulu hrvatskog skijaškog tjedna. Iako tada počinje nastava, mnogi će roditelji taj tjedan "izvući" djecu iz škole kako bi mogli uživati u snježnim radostima.

Glavni razlog zašto to neće biti u veljači, kada djeca imaju drugi dio zimskih školskih praznika, značajno su niže cijene - od 30 do 40 posto niže nego u udarnom terminu. Razlog su zimski školski praznici i u nekim drugim europskim zemljama poput Italije i Austrije pa je potražnja za skijanjem veća, a time su i cijene više. Cijene su najniže drugi tjedan u siječnju pa će većina obitelji iskoristiti baš taj tjedan za odlazak na skijanje.

- Unatoč rastu cijena od 15-ak posto u odnosu na proteklu godinu, prema dostupnim informacijama, bilježi se povećanje broja Hrvata koji odlaze na skijanje. Kada govorimo o terminima, najtraženiji su oni koji odgovaraju školskim praznicima, a to je ove godine od 30. prosinca do 6. siječnja i od 17. do 24. veljače.

image
Tom Dubravec/Cropix

S obzirom na to da je riječ o razdoblju koje obuhvaća i Novu godinu, dosta roditelja ‘izvlači‘ djecu iz škole te na skijanje odlaze od 6. do 13. siječnja jer je tada značajno jeftinije nego tjedan prije. Ako govorimo o najčešćim destinacijama koje Hrvati biraju, to su već tradicionalno Italija, Austrija, Slovenija, Francuska i BiH. U svakom slučaju, možemo reći da od skijaške sezone očekujemo dobre rezultate - kaže nam Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK.

Tomislav Fain iz Udruge hrvatskih putničkih agencija dodaje da nešto manje snijega u BiH te Sloveniji neće značajnije utjecati na pad potražnje. Jedino će se promijeniti putnički tokovi. Tako se ove godine primjerice zbog pomanjkanja snijega manje traži skijanje u BiH na popularnoj Jahorini, koja je bila hit za vrijeme korone, a putovanje dulje traje primjerice iz Zagreba, Rijeke ili Istre za razliku od odlaska na snijeg u Sloveniju, Italiju ili Austriju. A i cijene se svake godine u toj zemlji dižu sukladno potražnji, ali i ulaganjima u BiH skijališta.

- Teško je procijeniti koliko će Hrvata ove godine na skijaški odmor. Te se brojke uvijek vrte oko 200 tisuća putnika, no mnogo njih ide u vlastitom aranžmanu bez posredstva agencija. Što se tiče turističkih agencija, koliko čujem, sve jako dobro prodaju skijaške aranžmane, iako su cijene u prosjeku skuplje.

Svi koji vole skijanje priuštit će si taj užitak i odreći se nekih drugih stvari na uštrb odlaska na snijeg. A skijašima je najbitnije da na skijalištima ima snijega. I zato neće riskirati - ističe Fain. Dodaje da se ide standardno sedam dana, posebno u Italiju, Austriju i Francusku, dok se za Sloveniju putnici odlučuju i za kraće boravke jer je bliže, a i godinama ima manje snijega nego na višim mjestima u Alpama.

- Putnici danas traže sigurnost, više skijaških staza, više snijega - ističe Fain.

A aranžmani su se počeli prodavati već na ljeto i malo se toga trenutačno može naći u last minute aranžmanima. Puni su gotovo svi kapaciteti u drugom tjednu siječnja.

- Prodaja skijaških aranžmana ide dobro te u odnosu na prošlu godinu bilježimo rast. U Unilineu, zahvaljujući Skifun platformi, u ponudi imamo veliki izbor destinacija i paketa. Najpopularnije destinacije ove godine su Francuska i Italija te Austrija i BiH (Jahorina), a cijene su u prosjeku više od 15 do 20 posto u odnosu na prošlu skijašku sezonu. Najviše sad prodajemo aranžmane za veljaču i ožujak. Prodaja skijaške sezone počela je sredinom lipnja te su first minute ponude rasprodane prilično brzo.

Najisplatljivija je svakako Francuska, a last minute ponuda gotovo i nema. Skijališta, naime, rijetko imaju takve ponude, a praksa je prodaju skijaških paketa usmjeriti u prva tri kvartala godine - ističe Siniša Miljević, voditelj online prodaje u pulskoj agenciji Uniline travel company. Dodaje da cijene ski-aranžmana stoje od 1500 do 2300 eura za četveročlanu obitelj u što je uključen smještaj, ski-karte i škola skijanja za djecu.

- Ove su godine građani odlučili već tijekom ljetnih mjeseci rezervirati skijaške aranžmane jer su tada aktualni popusti za first minute rezervacije te su time na neki način balansirali poskupljenja - zaključuje Miljević.

- Dobra je potražnja i za inače popularnim skijalištima Hrvata kao što su Rogla i Kranjska Gora u Sloveniji, Kronplatz, Alta Badia, Passo Tonale, Folgaria, Val Gardena u Italiji te Matrei, Katschberg, Nassfeld, Obertauern, Kreischberg i Gerlitzen u Austriji - ističe Ana Magdić, voditeljica prodaje u zagrebačkoj turističkoj agenciji Palma Travel.

- Cijeli prosinac bukirala su se skijanja i teško da će se naći smještaj u last minute ponudama. Tim više što na skijanje u tom razdoblju ne idu samo Hrvati. Možda i bude nešto slobodnih termina, ali to će sigurno biti oni najskuplji. Bez obzira na to što su se digle cijene skijanja, buking je počeo odmah nakon ljeta. Austrija je najskuplja, a najpovoljnija je Slovenija gdje se većinom ide na kraće boravke, od tri do pet noćenja.

Ta skijališta s nižim nadmorskim visinama imaju već godinama manje snijega, ali ih zasnježuju i tako održavaju skijališta. Trenutačno snijega ima na Rogli. No, to nije razlog da putnici ne odabiru Sloveniju. Njena je najveća prednost blizina. Na skijalištu možete biti za sat do sat i pol - ističe Magdić.

image
Tom Dubravec/CROPIX

Najviše je snijega trenutačno u Austriji i Francuskoj. Francuska je najpovoljnija što se tiče smještaja, no za hrvatske skijaše njen je najveći nedostatak udaljenost pa se mnoge obitelji s djecom ne odlučuju za tu opciju. No, među skijašima je jako popularna zbog mnogo staza. Francuska ima, naime, više od 8000 kilometara skijaških staza u više od 300 skijališta.

Najveća i najbolja skijališta nalaze se u sjevernim Alpama, poput 3 Vallees, Tignes & Val d‘Isere, Paradiski, Portes du Soleil i Chamonix. Od mnogobrojnih skijališta u južnim Alpama najpoznatija su Les Deux Alpes i Alpe d‘Huez. Zagrebačka agencija Kontakt ski većinom prodaje aranžmane za Francusku. Cijene apartmana su od 80 eura po osobi za tjedan dana pa naviše, a ova agencija organizira i prijevoz autobusom iz Rijeke i Zagreba. Povratna karta stoji 120 eura.

Cijene smještaja u drugom tjednu siječnja razlikuju se od skijališta do skijališta te od ponude. Nešto su povoljniji apartmani, no tu nisu uračunati troškovi hrane i pića. Primjerice, prosječna cijena boravka u hotelu s tri zvjezdice sedam dana u Austriji na skijalištu Matrei stoji od 644 eura po osobi za polupansion, u Katschbergu je to 858 eura po danu, u Kreischbergu apartman za 2 osobe stoji od 565 eura na više, u Gerlitzenu od 670 eura na više.

Idete li na Kronplatz, cijena hotelske sobe s polupansionom za sedam dana je od 790 eura, dok su cijene u Folgariji za pet dana u hotelu s polupansionom od 288 eura. U Sloveniji je smještaj u hotelu s tri zvjezdice s polupansionom po osobu na Rogli od 625 eura, a u Kranjskoj Gori od 370 eura. Cijena apartmana za 2 osobe na Mariborskom Pohorju za pet dana stoji oko tisuću eura. Po smještaju nije značajnije jeftinija ni Bosna i Hercegovina. Tamo su najpovoljniji apartmani, a cijena unajmljivanja apartmana za dvije osobe za sedam dana stoje od 495 eura.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zbrojimo li i usporedimo sve cijene, drugi tjedan siječnja u Francuskoj četveročlanu će obitelj u prosjeku za paket koji uključuje skijaške karte i hotelski smještaj stajati oko 1500 eura, dok će za termin u veljači trebati izdvojiti 200 eura više. U Austriji će u siječnju iznositi oko 1835 eura, a u veljači oko 2260 eura. U Italiji u hotelu s tri zvjezdice u siječnju ćete potrošiti oko 2000, a u veljači oko 2350 eura. Aranžmani u Sloveniji u siječnju stoje oko 1600 eura, a slično je i na Jahorini. Tamo će i u veljači cijene aranžmana biti slične.

Prema njemačkom rezervacijskom portalu Holidu, koji je usporedio cijene u 269 europskih skijališnih regija koje imaju najmanje 20 kilometara staza, gledajući cijenu smještaja i skijaške karte, ove godine najpovoljnija su skijanja u Francuskoj. Primjerice, na skijalištu Roubin les Buisses u regiji Provence-Alpes-Côte d‘Azur cijene smještaja i ski-karte dnevno mogu se naći za 40 eura. Zanimljivo je da su na prvih 40 mjesta većinom navedena skijališta u Francuskoj te poneko u Španjolskoj, Grčkoj i Crnoj Gori.

Od talijanskih skijališta najjeftinije je Mottarone s prosječnom dnevnom cijenom od 69 eura, a od austrijskih Koralpe po istoj cijeni kao Mottarone. Od popularnih skijališta gdje odlaze Hrvati na 62. mjestu po jeftinim dnevnim cijenama smještaja i ski-karte je Mariborsko Pohorje sa 73 eura dnevno, na 83. mjestu je Tarvisio/Monte Lussari s 82 eura, na 97. mjestu je Kranjska Gora s 89 eura, na 125. Gerlitzen sa 105, na 131. Folgaria sa 107, a na 138 Bad Kleinkirchheim sa 110 eura dnevno. Najskuplja Cortina d‘Ampezzo u Italiji s prosjekom dnevne cijene od 258 eura. Na tom popisu talijanska i austrijska skijališta definitivno su među najskupljima u Europi.

Cijene skijaških karata ove su godine poskupjele od 7 do 10 posto na svim europskim skijalištima. Najskuplje dnevne su u Madonni di Campiglio u Italiji i ove godine iznose čak 79 eura. Srećom cijene ski-karata na drugim skijalištima u Italiji nisu tako visoke i stoje najviših do 74 eura.

image
Tom Dubravec/Cropix

Po skupoći skijaških karata na većini svojih skijališta prednjači Austrija koja je također ove sezone poskupjela cijenu zbog rasta troškova i inflacije. Najskuplja ski-karta je 75 eura za skijalište Lech Zürs/Arlberg, dok primjerice omiljeni Nassfeld, Gerlitzen, Kreischberg i Matrei drže cijenu od 62 eura po danu.

Iste cijene ima i Francuska za dnevne skijaške karte. Najskuplja je 75 eura za Courchevel/Les 3 Vallées, Val Thorens/Les 3 Vallées, Les Menuires/Les 3 Vallées. Najpovoljnija je Jahorina na kojoj dnevna karta stoji od 43 eura.

U Sloveniji je najviša cijena ski-karte u Kranjskoj Gori - 45 eura, dok je na Rogli i Mariborskom Pohorju 43 eura dnevno. No, cijene su manje za kupnju višednevne karte ili onih za više osoba. Putujete li, na primjer, posredstvom pulske agencije Zeatours cijena petodnevne skijaške karte u talijanskom skijalištu Folgaria-Lavarone za odrasle iznosi 125 eura, za juniore 85 eura, dok djeca mlađa od 8 godina ne plaćaju ski-kartu.

- Zbog višegodišnje suradnje s hotelima, ali i turističkim zajednicama uspjeli smo postići jako dobre cijene. Uz to smo uspjeli, kao i za siječanj, ugovoriti dobre cijene ski-karata od 18. veljače kada su cijene smještajnih kapaciteta nešto više - ističe voditelj poslovnice ove agencije Floris Milohanić. Petodnevna ski-karta tijekom cijele zimske sezone za odrasle iznosi 150, a za djecu rođenu od 2005. do 2016. godine 50 eura. Troškovi škole skijanja su u prosjeku od 160 do 200 eura po osobi, a za najam opreme treba izdvojiti od 60 eura dnevno na više. Bez prijevoza do odredišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:29