‘HIGHLANDER‘

Globalni uspjeh hrvatskog brenda koji je postao najveća svjetska planinarska serija ‘evenata‘

HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
 Mohamed Takima/Cairo Gyms
Highlander će se od 2021. održavati, između ostalog, i u Egiptu, gdje je jučer ispred piramida predstavljen program za iduću godinu

Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, trojica prijatelja iz Osijeka, strastveni zaljubljenici u planine i hiking, inače organizatori poznatog sportskog događanja Highlander koji se zadnje četiri godine održava na Velebitu Highlander šire ne samo na regiju već i izvan nje. Highlander će se od 2021. održavati, među mnogim zemljama, i u Egiptu, gdje je jučer ispred piramida nedaleko Kaira predstavljen program Highlandera 2021.

Egipat su odabrali, kažu organizatori Highlandera, jer su upravo egipatski beduini, nomadski narod, bili jedni od prvih hikera na svijetu. Highlander, uz onaj koji se održava na Velebitu, ima svoje inačice u Srbiji (Stara Planina), Bosni i Hercegovini (Blidinje), Crnoj Gori (Durmitor), Austriji (Murau) i Grčkoj (Olimp), a upravo su na jučerašnjoj press konferenciji održanoj u Egiptu najavljene nove države koje će se pridružiti ovom uistinu zadivljujućem popisu; Maroko (Toubkal), Portugal (Melgaço), Sjeverna Makedonija (Ohrid), Španjolska (Duero-Douro), Saudijska Arabija (Abha), Ujedinjeni Arapski Emirati (Ras Al Khaimah), Slovenija (Julianske Alpe), Rusija (Kavkaz) i već spomenuti Egipat (Qusoor El Arab).

image
HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
Mohamed Takima/Cairo Gyms

„Zajedno sa svojim timom se bavim eventima više od deset godina i do sada smo prošli sve osim samog vrhunca, a usudio bih se reći da je to upravo Highlander. Organizirali smo sve od svjetskih prvenstava do jednosatnih evenata, što u Hrvatskoj, što van Hrvatske, no izgraditi vlastiti brand i seriju događaja te biti u vodećoj poziciji na svjetskoj razini- to je vrhunac. Rekao bih da sad imamo sve predispozicije da Highlander postane ono što je Ironman u triatlonu. Puno je faktora koji su doveli do ovoga, ali od najvažnijih bih istaknuo genijalan tim ljudi, jako puno rada i odricanja te fleksibilan poslovni model.

image
HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
Mohamed Takima/Cairo Gyms

S ovim iskorakom ubacujemo u još veću brzinu i krećemo ka tome da u idućoj godini Highlander proširimo na još barem 10 tržišta (tu primarno govorim o velikim tržištima kao što su Amerika, Ujedinjeno kraljevstvo, Australija, Kina, Njemačka, Brazil...), da privučemo kvalitetne investitore i da kroz pet godina imamo milijun sudionika na našim događajima globalno. Želja nam je da na svakoj ozbiljnijoj planini na svijetu imamo Highlander avanturu i da vratimo ljude nazad u prirodu. Mislim da svaki uspjeh u našoj okolini svaki sljedeći uspjeh čini lakšim jer raste motivacija, interes na kraju i nada baš kao što je nas motivirao uspjeh Mate Rimaca, Nanobita ili Infinuma - trebamo bodriti jedni druge i vjerovati da možemo jer onda zaista i možemo“, izjavio je Jurica Barać, jedan od organizatora Highlandera.

image
HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
Mohamed Takima/Cairo Gyms

„Avantura života“ glavni je moto Highlandera, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, dobiju status highlandera i planinarski bedž (umjesto medalje). Sudionici su na stazi samoodrživi - sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći...), dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja. Lokacije na kojima se Highlander održava uključuju planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima. Sudionici biraju između dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu.

image
HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
Mohamed Takima/Cairo Gyms

Highlander ambasador je jedan od najboljih svjetskih alpinista i osvajač najviših svjetskih vrhova – Stipe Božić, koji je najviši vrh svijeta Mount Everest osvojio čak dva puta.

image
HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
Mohamed Takima/Cairo Gyms

Organizator HIGHLANDER-a u Egiptu, Hakam Rabie, objasnio je: „Zahvaljujući bogatom iskustvu u event industriji, odmah smo prepoznali potencijal ovog planinarskog pokreta i nije bilo sumnje - pridružiti se i proširiti duh HIGHLANDER-a u Africi također. Zašto smo se okupili baš ovdje? Željeli smo doprinijeti raznolikosti HIGHLANDER-a. Sada sudionici mogu doživjeti zaleđene vrhove europskih planina, ali također uživati u pješačenju kroz pustinju i uz slikovite vapnenačke stijene."

image
HIGHLANDER Adventure of a Lifetime
Mohamed Takima/Cairo Gyms

HIGHLANDER Ambasadori Nil Hoppenot i Marie Couderc podijelili su svoja iskustva iz prve ruke i pozvali planinare i ljubitelje prirode da im se pridruže u avanturi života. „Naše sudjelovanje u HIGHLANDER Egiptu i Maroku već je zabilježeno u našim kalendarima; nadamo se da su i vaši! I kako nikada ne propuštamo priliku za planinarenjem, dok ovdje planiramo istražiti staze Qusoor AlArab-a, upoznati planinare i upiti lokalnu kulturu.", rekla je Marie Couderc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:00