MOJE PUTOVANJE - MATO BARIŠIĆ

Država bankrotirala, ali Atenjani ostali hedonisti

Reporter Nove TV posjetio je grčku prijestolnicu kojom za vrućina tumaraju uglavnom turisti

Hrana je općenito dobra, a cijene, kaže, prihvatljive; ručak od predjela do deserta može se pojesti za stotinjak kuna, a kava stoji od 10 do 12 kuna

Atena sredinom lipnja, paklene vrućine, u zraku četrdeset stupnjeva, stvar donekle spašava suhi povjetarac. Zatvoreni prostori - trgovine, banke, restorani - s druge strane, raspale klima uređaje, s razlikom i po 20 stupnjeva, ne gine pravi temperaturni šok.

Tako je svoju priču o grčkoj prijestolnici započeo Mato Barišić, reporter Nove TV.

Ljutiti Grci u restoranima

U Atenu ga je, kaže, dovela grčka kriza i nedavna situacija s prosvjednicima koji su danima štrajkali ogorčeni novim vladinim mjerama štednje.

- Kada u gradu od pet milijuna stanovnika, pod nemilosrdnim mediteranskim suncem, štrajka javni prijevoz zbog čega građani nagrnu na mopede i automobile, a istodobno prosvjednici zakrče glavne avenije, možete zamisliti koji je to krkljanac - opisuje Mato.

- Država jest bankrotirala, istinabog, ali Atenjani i dalje subotom idu jesti vani, kafići, restorani i klubovi su puni. Hedoniziraju i ljute se na neodgovornost države, posebice oni koji rade u privatnom sektoru - tumači Mato.

Situacija koja je snašla Grčku i slike nereda po atenskim ulicama koje su obišle svijet, nisu, pak, tvrdi Mato, nešto posebno omele najezdu turista. Oni su nahrlili sa svojim digitalcima ovjekovječiti sebe i svoju nasmiješenu obitelj pored divnih povijesnih građevina starih Helena.

Preskupi olimpijski objekti

- Ulaz u Akropolu stoji 15 eura. Bez obzira na nemilosrdno sunce i 40 stupnjeva, vani je ogroman red u kojem strpljivo čekaju Amerikanci, Britanci... - smije se Mato.

Atena je, kaže, lijep grad, doduše vrlo zagušen, izgrađenost je skoro sto posto, te iako nema zelene površine, osim jednog parka u centru grada, njezin stari dio sa znamenitostima i tržnicama ljude ostavlja bez daha.

- Nema puno nebodera, to su zgrade s najviše pet katova. Dominira uglavnom bijela boja - kaže Mato i nastavlja: - Vozeći se gradom, naletjet ćete na dosta zapuštenih dijelova, posebice sportskih kompleksa koji izgrađeni za Olimpijadu 2004. godine. Prošlo je šest godina, a većina objekata je zarasla. Preskupo im je održavanje.

Hrana je općenito dobra, a cijene, kaže, prihvatljive; ručak od predjela do deserta može se pojesti za stotinjak kuna, a kava stoji od 10 do 12 kuna.

- Jedino se preporuča od taksista odmah zatražiti da upale taksimetar, jer tu bude svega - kaže Mato.

Za ljetnih vrućina, posebice vikendom, gradom se muvaju uglavnom turisti. Većina Atenjana ima vikendice ili nekoga izvan grada, ili se, pak, presele u Glifadu, elitno naselje na moru spojeno s Atenom.

- Iz centra grada do Glifade ima desetak kilometara. Ondje su pješčane plaže, klubovi, restorani, lounge-barovi, ondje svi uživaju. Lijepe Grkinje? Svi nešto Grkinje, Grkinje, ma dobro, sve je to u redu, ali moram reći da nisam ostao zatečen njihovom ljepotom. Ljepše su naše cure - zaključio je Mato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:34