POGLEDAJTE VIDEO

Bajkoviti hrvatski otok s desetak stanovnika dobio turističku senzaciju - uređeni ‘JNA tunel‘!

 Jutarnji list
Centar za posjetitelje Modra špilja-Biševo posjetiteljima će na jedinstven način približiti podmorske, kopnene i geološke fenomeni

Sredinom prošlog stoljeća, na otoku je živjelo oko 300 stanovnika. U otočnoj špilji obitavala je sredozemna medvjedica koja je lokalnim ribarima zagorčavala život i ugrožavala egzistenciju. Danas je na otoku stalnih stanovnika 10 do 13, a sredozemne medvjedice odavno više nema.

No, otok Biševo, jer o njemu je riječ, sada ima Centar za posjetitelje Modra špilja-Biševo koji je svečano otvoren u četvrtak nakon pet godina mukotrpnog rada.

U sklopu projekta, obnovljena je stara ruševna škola koja je prenamijenjena u Centar za posjetitelje. Centar uključuje polivalentne prostore za interpretaciju i prezentaciju prirodne baštine otoka Biševa i Viškog arhipelaga, uredske prostore za volonterski i istraživački centar, restoran za posjetitelje te smještajne kapacitete za djelatnike.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image

Blaženko Boban i Tonka Ivčević

Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Jutarnji List

U ovom će Centru na jedinstven način posjetiteljima biti približeni podmorski, kopneni i geološki fenomeni zajedno s bogatom prošlosti otoka. Dodatno su uređene poučno-tematske staze za pješake i bicikliste koje povezuju Centar za posjetitelje s Mezoportom, Portom, Gatulom, Salbunarom i najvišim vrhom Stražbenicom te su obnovljene i osvijetljene obalne topničke bitnice na rtu Gatula s odmorištima za posjetitelje i informativnim sadržajima. Ukupna vrijednost projekta je 27,1 milijun kuna, od čega je Europska unija izdvojila 75,82 posto bespovratnih sredstava.

image

Tonka Ivčević, Blaženko Boban

Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Otok Biševo dio je viškog arhipelaga i pripada općini Komiža. Njena gradonačelnica Tonka Ivčević kaže nam kako je bio veliki izazov izgraditi ovaj Centar na otoku koji nema trajektnu liniju, nema mogućnosti dopreme opreme i materijala, nema vode i ne nalazi se uz obalu. "Izazovno je bilo pronaći izvođače radova i realizirati ovaj projekt. Ali nakon pet godina smo uspjeli i danas sam zbog toga jako sretna", tvrdi ona. Kaže kako je sama izgradnja Centra trajala godinu i pol dana, ali je potrošeno dvije godine za odobrenje projekta.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Modru špilju kao prirodni fenomen godišnje posjeti oko 150.000 turista, a ovaj Centar će posjetiteljima pokazati i druge prirodne posebnosti ovog šest kilometara kvadratnih velikog otoka. U tome će im pomoći i interaktivne prostorije u kojima će se kroz video i audio materijale moći upoznati sa svime onime čime Biševo raspolaže. Da bi se i sami uvjerili u to, posjetitelji će moći proći 12 kilometara novo uređenim poučenim geostazama po otoku. Na njoj su postavljene info table, stalci za bicikle, sjenice, dvije kamere za praćenje gniježđenja Eleonorinog sokola.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Jutarnji List
image
Jutarnji List

Za prijevoz posjetitelja namijenjeni su mali električni automobili, a u budućnosti će posjetiteljima na raspolaganju biti i više desetaka električnih bicikala.

Posebnost obilaska je i rt Gatula. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, JNA je tu uredila podzemne tunele i prostor za četiri topničke bitnice. Naoružanje nikad nije dovela, ali su iza nje ostali tuneli. U sklopu projekta, Gatula je prvi bivši vojni tunel u viškom arhipelagu koji je uređen za turiste. Prvi je to "JNA tunel" koji je 30 godina nakon odlaska bivše vojske s otoka pristojno uređen i zbog kojeg se pred turistima ne morate crvenjeti.

image
Jutarnji List
image
Jutarnji List
image
Jutarnji List
image
Jutarnji List
image
Jutarnji List

Dok ostali potkopi na Visu propadaju, Gatula je dobila rasvjetu, četiri topničke bitnice sada su opremljene klupama za odmor i solarnim nadstrešnicama. U budućnosti bi tu trebao biti i galerijski prostor. Na jednom od tunelskih izlaza uređen je balkon-vidikovac s fascinantnim pogledom na otvoreno more. Zidovi oko 300 metara dugačkih tunela više nisu išarani raznim glupostima, a dok hodate njima gazite po svježe postavljenom sitnom šljunku.

Gradonačelnica Komiže smatra kako bi Gatula to trebala biti putokaz i motiv za uređenje i drugih bivših vojnih prostora na otoku Visu.

U samom Centru stalno je zaposleno pet djelatnika, a tijekom ljeta još 14 sezonaca. Gradonačelnica smatra kako će ovaj Centar značiti puno i za samu Komižu, od koje je Biševo udaljeno 20-tak minuta vožnje brodom.

"Ovim projektom možemo vratiti stanovnike na Biševo. Oni će moći svoje proizvode plasirati kroz Centar i bit će dostupniji turistima. Osim toga ovo smatram tek početkom revitalizacije otoka i velikim motivom za uređenje i drugih objekata na otoku", kaže Tonka Ivčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:21