‘INSTAGRAMMABLE!‘

Američki studenti na kruzeru provode semestar, Dubrovnik ih oduševio: ‘Fenomenalno, ovo nismo očekivali‘

Studenti u razgledavanju Dubrovnika

 Božo Radić/Cropix
Studenti obilaze gradske znamenitosti, susreću se s kolegama s Sveučilišta u Dubrovniku, a uživaju i u proslavi Feste svetoga Vlaha

Zamislite da jedan semestar akademske godine provedete na putovanju brodom. Upravo tako uče američki studenti na kruzeru "World Odyssey" koji je ovih dana u Dubrovniku. Studenti obilaze gradske znamenitosti, susreću se s kolegama s Sveučilišta u Dubrovniku, a uživaju i u proslavi Feste svetoga Vlaha. "World Odyssey" putnički je brod kapaciteta 520 putnika koje opslužuje 270 članova posade, no u Dubrovnik je sada doplovio gotovo prepolovljenog kapaciteta kao uostalom i drugi kruzeri zadnje dvije godine zbog pandemije koronavirusa, piše Dubrovački vjesnik.

Svi na brodu cijepljeni su, posada, studenti, akademsko osoblje, svi se redovito dva puta tjedno testiraju, svi nose maske, no ipak posadi broda nije dozvoljeno izlaziti u lukama upravo radi mogućnosti zaraze. Studenti su uživali u obilasku povijesne jezgre.

Studenti su s različitih visokih škola i sveučilišta iz gotovo svih američkih saveznih država. Semestar na moru nudi im globalno komparativno obrazovanje u akademskom partnerstvu sa Colorado State University, gdje je obuhvaćena terenska nastava u više zemalja te praksa i interdisciplinarni rad.

image

Studenti u razgledavanju Dubrovnika

Božo Radić/Cropix
image

Studenti u razgledavanju Dubrovnika

Božo Radić/Cropix

Na brodu ih je oko 400, s njima su profesori i dekani jednako kao i na fakultetima na kopnu, i redovito pohađaju predavanja dok traje plovidba. Na aktualnoj plovidbi studenti pohađaju četrdesetak kolegija iz područja ekomonije, teologije, književnosti, političkih znanosti, medija i komunikacija, jezika, oceanografije i okoliša do studija izvedbenih umjetnosti.

Allyna Seaverg na Državnom sveučilištu Michigan studira marketing već treću godinu i semestar na moru joj je prvo iskustvo na krstarenju. Kakva je sretna okolnost što smo tu upravo za proslavu zaštitnika grada, kaže nam.

– Bio je to za mene veliki skok nisam znala što me čeka, ali oduševljena sam. Ovdje nam je tako lijepo, nisam očekivala da će grad biti tako očuvan, i da je na ovaj način potpuno okružen zidinama. Kada smo prošli kroz gradska vrata, to je bilo vrlo neobično i supercool. To nismo očekivali. Sve je sasvim drugačije nego u Americi. Vrijeme je prekrasno iako smo se prvi dan kad smo stigli smrzli na vjetru – prenosi prvo iskustvo bure Allyna. Ona i njeni kolege kad je brod u luci slobodni su raditi što žele pa obilaze zemlje u koje su pristali. Tako ih je i za boravka broda u Dubrovniku dio otišao i do Splita i Plitvica, a dio studenata obilazi Grad i dubrovačku okolicu.

Puno ih pita naravno za mjesta snimanja Game od Trones, ali i utjecaju koji su takvi medijski i filmski hitovi imali na Dubrovnik, na turizam i Dubrovčane. Daniel Cusimano, sa Sveučilišta na Floridi, studira izvedbene umjetnosti, pa mu je, kaže, izvrsno vidjeti sve različite kulture i komunicirati s ljudima koje susreće na ovakvom studiranju na moru i obilascima gradova kakav je Dubrovnik.

- Sve mi je tu fenomenalno – rekao je Danijel dok njegova kolegica Cay s Havaja nalazi mnogo sličnosti između naše obale i otoka i Havaja kada je u pitanju turizam.

Dubrovnik je već ranije ugostio "World Odyssey" kao kruzer za turiste na komercijalnim krstarenjima.

- Ovo je prvo putovanje koje smo organizirali nakon pandemije. Semestar u proljeće 2020. morali smo prekinuti, a bili smo u Južnoj Africi. Sada je za studente povoljnije da su na Mediteranu gdje obilazimo ovako jedinstvena mjesta kao što je Dubrovnik. Svi smo jako uzbuđeni što smo tu upravo za vrijeme Feste zaštitnika Dubrovnika, jer je ovdje zaista prekrasno – govori njihov profesor Kris Kodrich. On predaje na odjelu novinarstva i medija na državnom sveučilištu Colorado i voditelj je programa međunarodnih medija za 27 studenata koji će uz predavanja na ovom putovanju na terenskoj nastavi obići trinaest zemalja. Susreću se s kolegama s lokalnih sveučilišta i kolegama koji rade u medijima, marketingu, turizmu.

- Sve je ovdje jako instagrammable!, kažu mladi studenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 01:42