BIJEG OD VREVE

A DA OVOG LJETA PRESKOČITE MORE? Naši omiljeni voditelji, glumci i pjevačice preporučuju savršena mjesta za odmor u kopnenom dijelu Hrvatske

 CROPIX
 

Umjesto ustajanja u zoru radi stavljanja ručnika u hlad ili plaćanja čak i sjene drveta, ili kuglice sladoleda po cijeni grama 24-karatnog zlata te neizbježnog čekanja ako želite večerati u restoranu, brojni naši poznati umjesto Jadrana sve češće se odlučuju na mirniju varijantu odmora - onaj na kopnu, blizu Zagreba.

Ljeto na kontinentu nikako ne znači nedostatak osvježenja. Čak dapače, ima brojne prednosti. Koje su, pitali smo iskusne riječne i jezerske vukove, a izdvojili smo i nekoliko izvrsnih lokacija za uživanje u ljetnim neslanim radostima.

Zoran Vakula, meteorolog

“Skelom preko Drave idemo na šarana na rašljama...”

Neja Markičević / CROPIX

Prije smo češće odlazili kojegdje na kraće izlete. Posjetili smo mnogobrojne krajeve, baš kao prema onoj staroj: “Upoznaj domovinu da bi je još više volio”. Posljednjih smo godina vikendom najčešće u Zagrebu jer supruga i ja ostajemo s kćerkom i koristimo zajedničke trenutke dok još želi biti s nama.

No, kad god možemo, odemo i kod mojih roditelja u Pitomaču na druženje i mamine i tatine specijalitete, a katkad i na obližnju rijeku Dravu, pa skelom u Križnicu na Željkov šaran na rašljama i Mirine slano-slatke delicije, a osobito je uživanje provesti sate i sate u seoskom turizmu kod Bernarda i ekipe u Otrovancu - na atraktivnom mjestu za sve generacije, gdje su spojeni prošlost i sadašnjost... Šetamo, odmaramo se, uživamo u prirodi, miru, tišini... U Zagrebu je toga sve manje...

Kao i većina toga u životu, i odmori na kopnu i moru imaju svoje prednosti i mane. Supruga i ja više smo željni mirovanja i odmaranja, uz što manje ljudi, a kćerka, pak, većinom traži društvo i “popunjenija” mjesta. Prije nekoliko godina priuštili smo si jedan od ljepših ljetnih godišnjih odmora - tjedan dana u planini i tjedan na Jadranu. Uživali smo na oba mjesta - i u planinskoj svježini, šetnjama, bicikliranju, kupanju u prohladnom jezeru, a i u morskoj vrućini, kupanju u toplom moru i odmaranju u hladovini... Bilo nam je lijepo i tijekom vikenda u Baranji, Srijemu, Međimurju, Gorskome kotaru, Lici, unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Na Jadranu smo godinama dulja “utočišta” nalazili na gostima siromašnijim otocima, a obalu smo posjećivali manje i kraće, i to rijetko tijekom ljeta. Nemam dovoljno spoznaja da bih mogao donositi dovoljno kvalitetne zaključke o hrvatskom kontinentalnom turizmu općenito. No, ono što sam doživio, i što vidim po medijima - čini mi se da je i kontinentalni turizam sve razvijeniji i gostima bogatiji. Primjerice, kad smo se prošle godine vraćali s mora starom cestom - ugodno smo se iznenadili brojnošću OPG-ova koji nude smještaj i hranu, posebice u Lici. A je li moguće bolje, više? Ne znam. No ni u čemu ne treba pretjerivati.

Anita Schmidt, glumica

“Copacabana, solarni tuševi, hladna rijeka...što vam više treba”

Vlado Kos / CROPIX

Odrasla sam na Dravi, ona mi je ogromna ljubav. Čak i ako idem na more, ako se ne okupam u Dravi, kao da nisam ni plivala. To je pravo plivanje - ono protiv struje. Zna plivati jedino onaj tko tako pliva, ono u moru je plutanje. Ovih sam dana i češće na Dravi no inače jer se baš spremam za put u Keniju pa mi je to izvrsna kondicijska priprema jer su tamo vodene struje još jače. Copacabana, omiljeno osječko kupalište, ovih je dana i preuređena. Ima solarne tuševe, solarno drvo, pametne klupe...

Izgleda svjetski, i to je idealno mjesto za odmor. Predivno je, mirno, uredno. Osim u Osijeku, volim otići na kupanje i, recimo, na Dunav kod Aljmaša, a i Vukovar ima prekrasne plaže, koje su smještene preko puta grada i do kojih te odveze čamac. Od ljetnih bih izleta na kopnu svakako preporučila još i turu biciklima po vinskim cestama Baranje. Priroda je predivna, a vino još bolje.

Mario Valentić, glumac i kineziolog

“Izvor Sunčice, to je nešto što morate vidjeti...”

Mnogo češće s obitelji idem u planine ili na jezera no što idemo na more. I ove godine radimo svoju uobičajenu rutu. Baza nam je u Sloveniji, blizu granice, pa obilazimo i Italiju i Austriju. Shvatio sam da nam planina pruža više mogućnosti za aktivnosti nego more. I u planini se možeš kupati; ima predivnih i toplih jezera. Možeš i planinariti, mnogo hodati, biciklirati, iznajmiti kajak, a na nekim mjestima postoji čak i ljetno sanjkanje. To je odlično za klince, poput lunaparka u prirodi. Priroda je predivna. To su praznici za oči; bude prizora koje je teško doživjeti na moru, pogotovo u špici turističke sezone.

Nema te masovnosti, iako i u planinama bude ljudi. Austrija, recimo, više profitira od ljetnog nego od zimskog turizma, ali nigdje nije velika gužva. Odlična je i hrana, a zrak je svjež i ljepše se spava. Sve je ugodnije, nema one znojne vrućine. Imam i nekoliko mjesta u Hrvatskoj na koja obožavam otići, a toliko su predivna da ih sebično želim zadržati za sebe. Doći do njih zahtijeva malo truda.

Takva mjesta u Hrvatskoj najmanje poznaju oni koji najviše pričaju o ljubavi prema Hrvatskoj. Ali, evo, istaknuo bih barem jedno od njih - izvor rijeke Sunčice, koji je nadomak Zagreba, a radi se o potpuno neisfuranom mjestu. Iako sam više kopneni tip, volim kvalitetno provesti i vrijeme na moru. Tako, recimo, krajem kolovoza planiram oplivati šest ili sedam otoka oko Murtera. Krenut ću u zoru, plivati do svakog otoka, prehodati ga pa opet plivati. Kombinacija trekkinga i plivanja. Aktivni je odmor moj idealni odmor.

Asim Ugljen, glumac

“Život bez kajaka na Mrežnici ne mogu niti zamisliti”

Cijeli sam život na Mrežnici, tamo imamo kuću u kojoj provedem doslovno cijelo ljeto. Svaki dan se vesla, imamo nekoliko kajaka. Prema mojem mišljenju, prednosti rijeke naspram mora su brojne - u šumi sam, a ne u kamenjaru, nema turista, klima je bolja, a voda nije slana, kristalno je čista i pitka. Iz Zagreba mi do Mrežnice treba 45 minuta, a do mora, do Brača, gdje također imam kuću, šest sati. Na Braču je hrpa ljudi, što naših, što iz regije. Uvijek te netko prepozna i puno je teže u miru popiti kavu. Ovdje mi je kuća doslovno usred šume, nema nikoga, a točno ispred kuće imamo slap, tako da se odmah tu možemo i kupati. Ne moramo čak ni do klasičnih kupališta. Ovdje je ljepše nego bilo gdje dalje.

Ivana Banfić, pjevačica

Sve u kući u Staroj Drenčini je reciklirano

Ivana Banfić je napravila i korak dalje u zbližavanju s prirodom, pa se kompletno preselila u Staru Drenčinu, odmah do rijeke Kupe, a od toga je napravila i biznis. Ona i njezin suprug sami su od prirodnih materijala izgradili svoj novi dom. Pomagali su im susjedi i prijatelji, a obznanila je da su apsolutno sve predmete koje su upotrijebili reciklirali, s iznimkom boja i lakova koje su koristili za svoj, većinom od drveta izrađeni dom. Banfić sama uzgaja organsko voće i povrće, a, kako joj je vrlo važna i fizička aktivnost, u svojem domu organizira i vikend retreatove koji uključuju vježbu, meditaciju i zdravu prehranu.

---------------------------------------
4 ideje Jutarnjeg za jednodnevne izlete jeftinije od sto kuna

Vesela livada - Mrežnica

Srđan Vrančić / CROPIX

Novo u ponudi između nekoliko tematskih vlakova agencije Fun Factory je Piknik vlak, koji tijekom ljeta svake subote i nedjelje vozi na tzv. Veselu livadu u mjestu Belavići, nešto iza Karlovca, koja je dio vrlo popularne Mrežničke rivijere.

Vesela livada dobila je ime prema istoimenom šarmantno uređenom ugostiteljskom objektu koji je tamo, a koji ima sve što vam je potrebno da vam ugodno prođe vrijeme, i to po pristupačnim cijenama - kava 9 kuna, pola litre piva od 14 (a u ponudi su i neki craftovi), cheeseburger 33 kune, krumpirove pole 15, a tortilja 27. Ako vam je, pak, draže da se sami pobrinete za svoj ručak, i to je izvedivo jer postoji roštilj.

Ovaj dio kristalno čiste Mrežnice smješten je uz Otok ljubavi, koji možete okružiti kanuom (30 kuna sat). U Piknik vlaku, koji kreće iz Zagreba prema destinaciji nešto nakon 8 ujutro, možete popiti kavu (ili nešto drugo) jer ima šank, a u jednom je vagonu u oba smjera i DJ. Povratak za Zagreb je oko 17 sati (ali računajte na to kako postoji vjerojatnost da će vam trebati i više vremena jer HŽ-ovi vlakovi nerijetko zakasne).

Ozalj - Kupa

Robert Fajt / CROPIX

Ako želite bijeg u kojem ćete spojiti idiličnu prirodu s mogućnošću kulturnog uzdizanja, Ozalj je idealan odabir. Tu je ozaljski Zavičajni muzej, smješten u starom gradu, odnosno nekadašnjem dvorcu obitelji Frankopan i Zrinski. Osim što možete pregledati muzej (ulaznica 10 kuna), dozvoljen je i obilazak cijelog dvorca, Od kultnih zdanja, tu je i poznata Munjara, prva hidroelektrana u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Kupati se možete u rijeci Kupi, a bilo tko koga sretnete, znat će vas uputiti kako da dođete do plaže. Ozalj je idealan i ako ste biciklistički tip. Jedino što valja imati na umu jest to da u gradu ne postoji nijedan restoran do kojeg možete doći pješke, tako da se valja unaprijed pripremiti.

Foginovo kupalište, Karlovac - Korana

Robert Fajt / CROPIX

Karlovac je jedini grad koji se može pohvaliti službenim riječnim kupalištem registriranim pri Lučkoj kapetaniji, i to je upravo Foginovo kupalište. Nalazi se u samome centru Karlovca, a uređeno je još od 30-ih godina prošloga stoljeća. Zanimljiva je informacija da je upravo to kupalište bilo razlog zbog kojeg je uvedena linija vlakom Zagreb -Karlovac. Održavaju se razni turniri ili, primjerice, satovi zumbe, a nudi se i odbojka na pijesku, trčanje, bicikliranje, košarka, vježbanje u vodi i ostali (besplatni) sadržaji. Od drugih karlovačkih atrakcija, možete posjetiti još jednu, također smještenu na Korani - slatkovodni muzej Aquatika.

Jezero Sabljaci - Ogulin

Lokalci ovo mjesto nazivaju ogulinskim morem, a radi se o jedanaestom jezeru prema veličini u Hrvatskoj (dugo je oko pet kilometara). Najbolje u vezi s ovim kupalištem je to što nije previše popularno, tako da ga preporučujemo ako želite apsolutni mir,Ono što je Slava Raškaj Ozlju, to je Ivana Brlić Mažuranić Ogulinu, a Ivana ovdje ima i Ivaninu kuću bajke, edukacijski centar otvoren 2013., koji slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:35